Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špagety s dýní a šalvějí

Sladké zlaté dýně milují v severní Itálii a špagety jsou typické zase pro jih země. A když to spojíte... mňam!
Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P
Zelenina Italská

Ingredience

    • 800 g dužiny dýně, nakrájené na kostičky
    • 1 lžičku moučkového cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 100 g másla
    • asi 20 lístků šalvěje, nahrubo nasekaných, nebo lžičku sušené,   rozemnuté
    • 350 g špaget
    • šťávu z 1 citronu
    • 50 g strouhaného parmazánu
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1. Dýni vložte do středně velkého hrnce s dobře přiléhající pokličkou. Posypte ji cukrem a solí, zalijte šesti lžícemi vody; přiklopte, postavte na střední plamen a za občasného míchání pod pokličkou duste, aby dýně změkla, ale pořád držela tvar. Kdyby vám připadala suchá, přidejte ještě jednu nebo dvě lžíce vody.

2.
Na pánvičce mezitím na másle osmahněte šalvěj – jen tak, aby máslo zpěnilo (poznáte to podle toho, že se začnou tvořit bublinky). Stáhněte plamen. Špagety uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly pevné na skus. Slijte, ale trošku vody nechte stranou. Těstoviny ponechte v hrnci.

3.
Pánvičku se šalvějovým máslem dejte na vysoký plamen, a až se máslo začne škvařit, přidejte ­citronovou šťávu a nechte směs vteřinku prskat. Ke špagetám přidejte dýni, šalvějové máslo, tři až čtyři lžíce vody slité ze špaget a polovinu parmazánu. Promíchejte, osolte, opepřete – a podávejte se zbylým parmazánem na posypání.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špagety s bramborami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.48
Obrazek uzivatele
zajimavou a efektni inovaci je pouziti cernych spaget (obarvenych sepiovou cerni) - jsou vynikajici a cerna s oranzovou dyni vypada proste nadherne. pouzila jsem dyni hokkaido, priste ale zkusim variantu bez pridani cukru, tato dyne je sama o sobe jiz pomerne sladka.

Přidat komentář