Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Kuře s nádivkou na pomerančích pečené v tajine

Popis receptu: 
Dlouho mi vrtalo hlavou, co jsou ty keramické hrnce s legrační špičatou pokličkou. Kamarádka mi řekla, že se jmenují tajine a poradila mi, že u nás se prodávají od francouzské firmy Emile Henry. Našla jsem ho na internetu (vasekuchyne.cz) a hned po doručení se dala do vaření. Rozhodla jsem se pro kuře na pomerančích a výsledek předčil mé očekávání. Nevím, zda to bylo tím hrncem nebo "mým kuchařským uměním", ale dopadlo to vážně skvěle. Kuře bylo dokonale propečené, ale zároveň šťavnaté a přísady mu daly zvláštní a vynikající chuť i vůni. A co se tajine týče, nadchl mě tím, že se v něm dá vařit i na plynu, i když je z keramiky, ale hlavně - "myje se skoro sám".
Autor: Kateřina Novotná
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Kuře : 1x celé kuře, 300g kořenové zeleniny, 4x pomeranč, 2x citron, 125g másla, šalvěj, koriandr, sůl, pepř, olivový olej. Nádivka : toustový chléb, sušené meruňky, pomeranč, šťáva z pomerančů, mleté maso (hovězí), sůl, pepř. Pomerančový přeliv 1 l pomerančového džusu, pomeranče, 500 g cukr. Kapustičky : cca 200 g růžičkové kapusty, šťáva z citronů, olej, sůl, pepř

Příprava jídla

Kuře omyjeme, osolíme a opepříme. V tajine jsem připravila kuřeti pelíšek z nadrobno nakrájené kořenové zeleniny. Do přepuštěného másla jsem dala koriandr, šalvěj, pomerančovou a citrónovou kůru nakrájenou na drobné proužky a tuto směs z másla vložila (když trochu ztuhla) pod kůži kuřete. Nádivka byla snadná - mleté maso jsem smíchala toustovým chlebem na kostičky, měsíčky pomerančové dužiny (bez blan), šťávou z pomerančů a nasekanými sušenými meruňkami. Kuře sem naládaovala nádivkou k prasknutí, potřela olivovým olejem a uložila do tajine na kořenovou zeleninu. Lehce jsem podlila, přiklopila a dala do rozehřáté trouby. Přiklopené kuře jsem pekla 40 min. na 200°C a pak dopékala dalších 30 min. bez poklice. Pomerančový přeliv jsem připravila z pomerančového džusu, který jsem svařila měsíčky pomeranče (bez blan) a cukrem na syrup a přelila tím kuře. Kapustičky, i když je normálne moc nemusím, byly jako příloha fajn - omyté a oloupané růžičky jsem rozkrojila na půlky, rozložila na plech, ochutila citrónovou šťávou, solí, pepřem a pokala olejem. Pekla jsem je v "patře" pod kuřetem asi 10 min. na 160°C.
REKLAMA

Přidat komentář