Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Grilované kuře

Grilované kuře je ta nejlákavější, ale i nejjednodušší věc! Prozradíme vám, nejen jak jej dokonale upéct, abyste měli na talíři šťavnaté a nevysušené kousky s křupavou kůží, ale také vás naučíme, jak celé kuře rozporcovat. Je to snadné, rychlé, efektivní a ještě vám zbudou kosti na vývar!

Vydání: 2020/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování
PT30M
Kuře

Ingredience

    • 1 kuře (cca 1,5 kg)

    NA TYMIÁNOVÉ MÁSLO

    • 100 g másla, změklého
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • pár snítek tymiánu, lístky odrhnuté a nasekané najemno
    • 1 citron, kůra najemno nastrouhaná, z 1/2 vymačkaná šťáva
    • sůl

    NA KOŘENICÍ SMĚS

    • 1 lžíce vločkové soli
    • 1 lžička třtinového cukru
    • 1/4 lžičky čerstvě drceného pepře
    • 1 lžička hořčičného prášku
    • 1/2 lžičky sušeného česneku
    • pár snítek tymiánu, lístky odrhnuté a nasekané najemno

    K PODÁVÁNÍ

Příprava jídla

1 Kuře položte na prkénko a rozporcujte. Nejdříve odřízněte kůži u krku a z druhé strany u břišní dutiny. Pak odřízněte biskupa a odřezky schovejte třeba do vývaru (stejně jako všechno ostatní, co zbude). Odřízněte celá stehna a poté je rozdělte na horní stehna a paličky. Oddělte křídla a nakonec nůžkami na drůbež odstřihněte prsa i s kostí. (Pokud si nevíte rady, zde najdete podrobný návod, jak na to.)

2 Na tymiánové máslo v misce promíchejte změklé máslo, česnek, tymián, citronovou kůru i šťávu a sůl podle chuti. Směs vetřete pod kůži kuřecích prsou, snažte se, aby bylo máslo v rovnoměrně silné vrstvě.

3 Smíchejte přísady na kořenicí směs a posypte jí všechny kousky masa. Vložte je do uzavíratelné nádoby nebo je zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice na 2–4 hodiny. Hodinu před grilováním vyndejte z lednice, aby maso došlo pokojové teploty.

4 Rozpalte gril, pokud máte teploměr, měl by ukazovat zhruba 220°C. Pečete-li na uhlí, shrňte ho na jednu polovinu grilu, máte-li plynový gril, část vypněte. Cílem je vytvořit 2 teplotní zóny.

5 Kuřecí kousky (prsa kostí dolů) dejte na rozhraní teplotních zón (s tím, že nejsilnější část prsou bude směrem k většímu zdroji tepla). Přiklopte a pečte zhruba 25 minut, čas od času zkontrolujte a otočte. Maso by se mělo propéct.

6 Poté je přendejte nad žár a dopřejte jim 3–5 minut, kůže i maso se pěkně opečou.

7 Maso sejměte z grilu a nechte 10 minut odpočinout pod alobalem. Podávejte se salátem coleslaw a opečenými kukuřičnými klasy, doplněné klínky citronu.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li gril, můžete kuře upéct v troubě (jen nebude ovoněné ohněm). Troubu předehřejte na 200°C. Do pekáče dejte nejdříve stehna a paličky, po 10 minutách přidejte i prsa s kostí a křídla. Pečte 50 minut, pak zakryjte alobalem a nechte 15 minut dojít.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář