0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilované kuře

Grilované kuře

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1066 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 41 g
Tuky 88 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Grilované kuře je ta nejlákavější, ale i nejjednodušší věc! Prozradíme vám, nejen jak jej dokonale upéct, abyste měli na talíři šťavnaté a nevysušené kousky s křupavou kůží, ale také vás naučíme, jak celé kuře rozporcovat. Je to snadné, rychlé, efektivní a ještě vám zbudou kosti na vývar!

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5 kg
Na tymiánové máslo
máslo 100 g
změklé
česnek 2 stroužky
drcený
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté a nasekané najemno
kůra najemno nastrouhaná, z 1/2 vymačkaná šťáva
sůl
Na kořenící směs
sůl vločková 1 PL
třtinový cukr 1 PL
pepř ¼ ČL
čerstvě drcený
hořčice mletá 1 ČL
česnek sušený ½ ČL
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté a nasekané najemno
K podávání
salát coleslaw
recept na více variant najdete zde na Apetitonline.cz
opečené kukuřičné klasy
nakrájený na klínky

1 Kuře položte na prkénko a rozporcujte. Nejdříve odřízněte kůži u krku a z druhé strany u břišní dutiny. Pak odřízněte biskupa a odřezky schovejte třeba do vývaru (stejně jako všechno ostatní, co zbude). Odřízněte celá stehna a poté je rozdělte na horní stehna a paličky. Oddělte křídla a nakonec nůžkami na drůbež odstřihněte prsa i s kostí. (Pokud si nevíte rady, zde najdete podrobný návod, jak na to.)

2 Na tymiánové máslo v misce promíchejte změklé máslo, česnek, tymián, citronovou kůru i šťávu a sůl podle chuti. Směs vetřete pod kůži kuřecích prsou, snažte se, aby bylo máslo v rovnoměrně silné vrstvě.

3 Smíchejte přísady na kořenicí směs a posypte jí všechny kousky masa. Vložte je do uzavíratelné nádoby nebo je zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice na 2–4 hodiny. Hodinu před grilováním vyndejte z lednice, aby maso došlo pokojové teploty.

4 Rozpalte gril, pokud máte teploměr, měl by ukazovat zhruba 220°C. Pečete-li na uhlí, shrňte ho na jednu polovinu grilu, máte-li plynový gril, část vypněte. Cílem je vytvořit 2 teplotní zóny.

5 Kuřecí kousky (prsa kostí dolů) dejte na rozhraní teplotních zón (s tím, že nejsilnější část prsou bude směrem k většímu zdroji tepla). Přiklopte a pečte zhruba 25 minut, čas od času zkontrolujte a otočte. Maso by se mělo propéct.

6 Poté je přendejte nad žár a dopřejte jim 3–5 minut, kůže i maso se pěkně opečou.

7 Maso sejměte z grilu a nechte 10 minut odpočinout pod alobalem. Podávejte se salátem coleslaw a opečenými kukuřičnými klasy, doplněné klínky citronu.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li gril, můžete kuře upéct v troubě (jen nebude ovoněné ohněm). Troubu předehřejte na 200°C. Do pekáče dejte nejdříve stehna a paličky, po 10 minutách přidejte i prsa s kostí a křídla. Pečte 50 minut, pak zakryjte alobalem a nechte 15 minut dojít.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč