Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilované kuře
Grilované kuře
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilované kuře

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1066 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 41 g
Tuky 88 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Grilované kuře je ta nejlákavější, ale i nejjednodušší věc! Prozradíme vám, nejen jak jej dokonale upéct, abyste měli na talíři šťavnaté a nevysušené kousky s křupavou kůží, ale také vás naučíme, jak celé kuře rozporcovat. Je to snadné, rychlé, efektivní a ještě vám zbudou kosti na vývar!

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5 kg
Na tymiánové máslo
máslo 100 g
změklé
česnek 2 stroužky
drcený
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté a nasekané najemno
kůra najemno nastrouhaná, z 1/2 vymačkaná šťáva
sůl
Na kořenící směs
sůl vločková 1 PL
třtinový cukr 1 PL
pepř ¼ ČL
čerstvě drcený
hořčice mletá 1 ČL
česnek sušený ½ ČL
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté a nasekané najemno
K podávání
salát coleslaw
recept na více variant najdete zde na Apetitonline.cz
opečené kukuřičné klasy
nakrájený na klínky

Postup

1

Kuře položte na prkénko a rozporcujte. Nejdříve odřízněte kůži u krku a z druhé strany u břišní dutiny. Pak odřízněte biskupa a odřezky schovejte třeba do vývaru (stejně jako všechno ostatní, co zbude). Odřízněte celá stehna a poté je rozdělte na horní stehna a paličky. Oddělte křídla a nakonec nůžkami na drůbež odstřihněte prsa i s kostí. (Pokud si nevíte rady, zde najdete podrobný návod, jak na to.)

2

Na tymiánové máslo v misce promíchejte změklé máslo, česnek, tymián, citronovou kůru i šťávu a sůl podle chuti. Směs vetřete pod kůži kuřecích prsou, snažte se, aby bylo máslo v rovnoměrně silné vrstvě.

3

Smíchejte přísady na kořenicí směs a posypte jí všechny kousky masa. Vložte je do uzavíratelné nádoby nebo je zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice na 2–4 hodiny. Hodinu před grilováním vyndejte z lednice, aby maso došlo pokojové teploty.

4

Rozpalte gril, pokud máte teploměr, měl by ukazovat zhruba 220°C. Pečete-li na uhlí, shrňte ho na jednu polovinu grilu, máte-li plynový gril, část vypněte. Cílem je vytvořit 2 teplotní zóny.

5

Kuřecí kousky (prsa kostí dolů) dejte na rozhraní teplotních zón (s tím, že nejsilnější část prsou bude směrem k většímu zdroji tepla). Přiklopte a pečte zhruba 25 minut, čas od času zkontrolujte a otočte. Maso by se mělo propéct.

6

Poté je přendejte nad žár a dopřejte jim 3–5 minut, kůže i maso se pěkně opečou.

7

Maso sejměte z grilu a nechte 10 minut odpočinout pod alobalem. Podávejte se salátem coleslaw a opečenými kukuřičnými klasy, doplněné klínky citronu.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li gril, můžete kuře upéct v troubě (jen nebude ovoněné ohněm). Troubu předehřejte na 200°C. Do pekáče dejte nejdříve stehna a paličky, po 10 minutách přidejte i prsa s kostí a křídla. Pečte 50 minut, pak zakryjte alobalem a nechte 15 minut dojít.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín