Grilované kuře je ta nejlákavější, ale i nejjednodušší věc! Prozradíme vám, nejen jak jej dokonale upéct, abyste měli na talíři šťavnaté a nevysušené kousky s křupavou kůží, ale také vás naučíme, jak celé kuře rozporcovat. Je to snadné, rychlé, efektivní a ještě vám zbudou kosti na vývar!
Suroviny
Postup
Kuře položte na prkénko a rozporcujte. Nejdříve odřízněte kůži u krku a z druhé strany u břišní dutiny. Pak odřízněte biskupa a odřezky schovejte třeba do vývaru (stejně jako všechno ostatní, co zbude). Odřízněte celá stehna a poté je rozdělte na horní stehna a paličky. Oddělte křídla a nakonec nůžkami na drůbež odstřihněte prsa i s kostí. (Pokud si nevíte rady, zde najdete podrobný návod, jak na to.)
Na tymiánové máslo v misce promíchejte změklé máslo, česnek, tymián, citronovou kůru i šťávu a sůl podle chuti. Směs vetřete pod kůži kuřecích prsou, snažte se, aby bylo máslo v rovnoměrně silné vrstvě.
Smíchejte přísady na kořenicí směs a posypte jí všechny kousky masa. Vložte je do uzavíratelné nádoby nebo je zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice na 2–4 hodiny. Hodinu před grilováním vyndejte z lednice, aby maso došlo pokojové teploty.
Rozpalte gril, pokud máte teploměr, měl by ukazovat zhruba 220°C. Pečete-li na uhlí, shrňte ho na jednu polovinu grilu, máte-li plynový gril, část vypněte. Cílem je vytvořit 2 teplotní zóny.
Kuřecí kousky (prsa kostí dolů) dejte na rozhraní teplotních zón (s tím, že nejsilnější část prsou bude směrem k většímu zdroji tepla). Přiklopte a pečte zhruba 25 minut, čas od času zkontrolujte a otočte. Maso by se mělo propéct.
Poté je přendejte nad žár a dopřejte jim 3–5 minut, kůže i maso se pěkně opečou.
Maso sejměte z grilu a nechte 10 minut odpočinout pod alobalem. Podávejte se salátem coleslaw a opečenými kukuřičnými klasy, doplněné klínky citronu.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li gril, můžete kuře upéct v troubě (jen nebude ovoněné ohněm). Troubu předehřejte na 200°C. Do pekáče dejte nejdříve stehna a paličky, po 10 minutách přidejte i prsa s kostí a křídla. Pečte 50 minut, pak zakryjte alobalem a nechte 15 minut dojít.