Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře s čočkovým ,rizotem‘

Tohle jídlo si na Nový rok nedávejte – kvůli kuřeti by vám podle pověry uletělo štěstí.

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H30M
Pečení 1:30
Kuře

Ingredience

    • 1 kuře (cca 1,5 kg nebo víc)
    • mletá sladká paprika podle chuti
    • kmín podle chuti
    • vločková sůl podle chuti
    • máslo podle chuti
    • čerstvé bílé pečivo k podávání (nemusí být)
    • čerstvý tymián na ozdobení (nemusí být)

    NA ČOČKOVÉ ‚RIZOTO‘

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce másla + cca 50 g na dokončení
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na půlkolečka nebo kostičky
    • 1 malá bulva celeru, oloupaná a nakrájená na kostičky
    • 1 malá petržel nebo pastinák, oloupaná a na kostičky
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 200 g drobnozrnné hnědé čočky
    • 100 ml sherry, marsaly či bílého vína (my jsme použili marsalu)
    • 1 snítka čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného či sušené majoránky)
    • 2 bobkové listy
    • cca 500 ml drůbežího vývaru, horkého
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce balzamikového octa (nebo podle chuti)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře ze všech stran okořeňte a osolte, podle chuti vložte pod kůži na prsou máslo nebo jím kuře poklaďte. Kuře dejte do pekáčku nebo na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 1–1,5 hodiny, aby bylo propečené a dozlatova. Podle potřeby můžete podlévat trochou vody nebo volně zakrýt alobalem či víkem pekáče.

2 Na čočkové ‚rizoto’ rozehřejte v rendlíku olej s máslem, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak přidejte všechnu kořenovou zeleninu, asi 3 minuty ji opékejte, na poslední minutu přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Vsypte čočku, podlijte vínem, nechte ho pár minut odpařit, přidejte tymián a bobkové listy a pak vlijte první naběračku vývaru. Míchejte jako rizoto, až se vývar vstřebá, vlijte další. Pokračujte, dokud nebude čočka tak akorát hotová.

3 Odstavte, vyjměte případné větvičky tymiánu a bobkové listy, zjemněte nakrájeným máslem, dolaďte solí, pepřem a balzamikovým octem, podle chuti můžete přidat i trochu výpeku z kuřete. Podávejte jako přílohu k naporcovanému kuřeti. Můžete doplnit čerstvým pečivem na vytření šťávy a ozdobit dalším tymiánem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Batátové lodičky s čočkou

Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší

Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Přidat komentář