0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře s čočkovým ,rizotem‘

Kuře s čočkovým ,rizotem‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s čočkovým ,rizotem‘

4.8 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2210 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 333 g
Tuky 42 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo si na Nový rok nedávejte – kvůli kuřeti by vám podle pověry uletělo štěstí.

Suroviny

kuře 1 ks
celé, cca 1,5 kg nebo víc
paprika sladká
mletá, podle chuti
kmín
podle chuti
sůl vločková
podle chuti
máslo
podle chuti
pečivo
čerstvé, bílé, k podávání (nemusí být)
tymián
čerstvý, na ozdobení (nemusí být)
Na čočkové ,rizoto‘
olivový olej 1 PL
máslo 1 PL
+ cca 50 g na dokončení
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
oloupaná a nakrájená na půlkolečka nebo kostičky
celer 1 ks
malá bulva, oloupaná a nakrájená na kostičky
petržel 1 ks
menší, oloupaná a na kostičky, nebo pastinák, oloupaný a na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
čočka 200 g
hnědá, drobnozrnná
marsala 100 ml
lze nahradit sherry nebo bílým vínem
tymián 1 snítka
čerstvý, lze nahradit 1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo sušené majoránky
bobkový list 2 ks
vývar kuřecí 500 ml
horký
sůl
pepř
čerstvě mletý
balzamikový ocet 1 PL
nebo podle chuti

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře ze všech stran okořeňte a osolte, podle chuti vložte pod kůži na prsou máslo nebo jím kuře poklaďte. Kuře dejte do pekáčku nebo na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 1–1,5 hodiny, aby bylo propečené a dozlatova. Podle potřeby můžete podlévat trochou vody nebo volně zakrýt alobalem či víkem pekáče.

2 Na čočkové ‚rizoto’ rozehřejte v rendlíku olej s máslem, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak přidejte všechnu kořenovou zeleninu, asi 3 minuty ji opékejte, na poslední minutu přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Vsypte čočku, podlijte vínem, nechte ho pár minut odpařit, přidejte tymián a bobkové listy a pak vlijte první naběračku vývaru. Míchejte jako rizoto, až se vývar vstřebá, vlijte další. Pokračujte, dokud nebude čočka tak akorát hotová.

3 Odstavte, vyjměte případné větvičky tymiánu a bobkové listy, zjemněte nakrájeným máslem, dolaďte solí, pepřem a balzamikovým octem, podle chuti můžete přidat i trochu výpeku z kuřete. Podávejte jako přílohu k naporcovanému kuřeti. Můžete doplnit čerstvým pečivem na vytření šťávy a ozdobit dalším tymiánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit