Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s čočkovým ,rizotem‘
Kuře s čočkovým ,rizotem‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s čočkovým ,rizotem‘

4.4/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2210 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 333 g
Tuky 42 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo si na Nový rok nedávejte – kvůli kuřeti by vám podle pověry uletělo štěstí.

Suroviny

kuře 1 ks
celé, cca 1,5 kg nebo víc
mletá, podle chuti
podle chuti
sůl vločková
podle chuti
podle chuti
čerstvé, bílé, k podávání (nemusí být)
tymián
čerstvý, na ozdobení (nemusí být)
Na čočkové ,rizoto‘
olivový olej 1 PL
+ cca 50 g na dokončení
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
oloupaná a nakrájená na půlkolečka nebo kostičky
celer 1 ks
malá bulva, oloupaná a nakrájená na kostičky
petržel 1 ks
menší, oloupaná a na kostičky, nebo pastinák, oloupaný a na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
čočka 200 g
hnědá, drobnozrnná
marsala 100 ml
lze nahradit sherry nebo bílým vínem
tymián 1 snítka
čerstvý, lze nahradit 1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo sušené majoránky
vývar kuřecí 500 ml
horký
sůl
pepř
čerstvě mletý
balzamikový ocet 1 PL
nebo podle chuti

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře ze všech stran okořeňte a osolte, podle chuti vložte pod kůži na prsou máslo nebo jím kuře poklaďte. Kuře dejte do pekáčku nebo na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 1–1,5 hodiny, aby bylo propečené a dozlatova. Podle potřeby můžete podlévat trochou vody nebo volně zakrýt alobalem či víkem pekáče.

2

Na čočkové ‚rizoto’ rozehřejte v rendlíku olej s máslem, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak přidejte všechnu kořenovou zeleninu, asi 3 minuty ji opékejte, na poslední minutu přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Vsypte čočku, podlijte vínem, nechte ho pár minut odpařit, přidejte tymián a bobkové listy a pak vlijte první naběračku vývaru. Míchejte jako rizoto, až se vývar vstřebá, vlijte další. Pokračujte, dokud nebude čočka tak akorát hotová.

3

Odstavte, vyjměte případné větvičky tymiánu a bobkové listy, zjemněte nakrájeným máslem, dolaďte solí, pepřem a balzamikovým octem, podle chuti můžete přidat i trochu výpeku z kuřete. Podávejte jako přílohu k naporcovanému kuřeti. Můžete doplnit čerstvým pečivem na vytření šťávy a ozdobit dalším tymiánem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...