Tohle jídlo si na Nový rok nedávejte – kvůli kuřeti by vám podle pověry uletělo štěstí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře ze všech stran okořeňte a osolte, podle chuti vložte pod kůži na prsou máslo nebo jím kuře poklaďte. Kuře dejte do pekáčku nebo na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 1–1,5 hodiny, aby bylo propečené a dozlatova. Podle potřeby můžete podlévat trochou vody nebo volně zakrýt alobalem či víkem pekáče.
Na čočkové ‚rizoto’ rozehřejte v rendlíku olej s máslem, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak přidejte všechnu kořenovou zeleninu, asi 3 minuty ji opékejte, na poslední minutu přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Vsypte čočku, podlijte vínem, nechte ho pár minut odpařit, přidejte tymián a bobkové listy a pak vlijte první naběračku vývaru. Míchejte jako rizoto, až se vývar vstřebá, vlijte další. Pokračujte, dokud nebude čočka tak akorát hotová.
Odstavte, vyjměte případné větvičky tymiánu a bobkové listy, zjemněte nakrájeným máslem, dolaďte solí, pepřem a balzamikovým octem, podle chuti můžete přidat i trochu výpeku z kuřete. Podávejte jako přílohu k naporcovanému kuřeti. Můžete doplnit čerstvým pečivem na vytření šťávy a ozdobit dalším tymiánem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30denní jídelníček na posílení imunity(30 receptů )