0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře s čočkovým ,rizotem‘

Kuře s čočkovým ,rizotem‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s čočkovým ,rizotem‘

4.8 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2210 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 333 g
Tuky 42 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo si na Nový rok nedávejte – kvůli kuřeti by vám podle pověry uletělo štěstí.

Suroviny

kuře 1 ks
celé, cca 1,5 kg nebo víc
paprika mletá sladká
mletá, podle chuti
kmín
podle chuti
sůl vločková
podle chuti
máslo
podle chuti
pečivo
čerstvé, bílé, k podávání (nemusí být)
tymián
čerstvý, na ozdobení (nemusí být)
Na čočkové ,rizoto‘
olivový olej 1 PL
máslo 1 PL
+ cca 50 g na dokončení
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
oloupaná a nakrájená na půlkolečka nebo kostičky
celer 1 ks
malá bulva, oloupaná a nakrájená na kostičky
petržel 1 ks
menší, oloupaná a na kostičky, nebo pastinák, oloupaný a na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
čočka 200 g
hnědá, drobnozrnná
marsala 100 ml
lze nahradit sherry nebo bílým vínem
tymián 1 snítka
čerstvý, lze nahradit 1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo sušené majoránky
bobkový list 2 ks
vývar kuřecí 500 ml
horký
sůl
pepř
čerstvě mletý
balzamikový ocet 1 PL
nebo podle chuti

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře ze všech stran okořeňte a osolte, podle chuti vložte pod kůži na prsou máslo nebo jím kuře poklaďte. Kuře dejte do pekáčku nebo na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 1–1,5 hodiny, aby bylo propečené a dozlatova. Podle potřeby můžete podlévat trochou vody nebo volně zakrýt alobalem či víkem pekáče.

2 Na čočkové ‚rizoto’ rozehřejte v rendlíku olej s máslem, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak přidejte všechnu kořenovou zeleninu, asi 3 minuty ji opékejte, na poslední minutu přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Vsypte čočku, podlijte vínem, nechte ho pár minut odpařit, přidejte tymián a bobkové listy a pak vlijte první naběračku vývaru. Míchejte jako rizoto, až se vývar vstřebá, vlijte další. Pokračujte, dokud nebude čočka tak akorát hotová.

3 Odstavte, vyjměte případné větvičky tymiánu a bobkové listy, zjemněte nakrájeným máslem, dolaďte solí, pepřem a balzamikovým octem, podle chuti můžete přidat i trochu výpeku z kuřete. Podávejte jako přílohu k naporcovanému kuřeti. Můžete doplnit čerstvým pečivem na vytření šťávy a ozdobit dalším tymiánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč