Suroviny
čočka
200
g
červená
mrkev
1
ks
petržel
1
ks
zázvor (čerstvý)
1
ks
česnek
6
koriandr čerstvý
4
PL
kurkuma (mletá)
2
PL
pepř
½
PL
čerstě mletý
paprika
½
PL
chilli sušené
½
PL
garam masala
½
PL
kari koření
6
ks
kardamom
4
ks
sůl
olej
Postup
1
Na oleji asi minutu posmažíme najemno nastrouhaný zázvor a polovinu prolisovaného česneku.
2
Přidáme koriandr a půl minutky smažíme, přidáme čočku a pražíme na oleji kolem 3-4 minut.
3
Potom přidáme zbytek koření a důkladně promícháme. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, osolíme a ještě asi minutku smažíme. Zalejeme asi 1/2 litru vody a necháme pod pokličkou dusit asi 30 minut. Často mícháme, aby se čočka pěkně rozmělnila a přiléváme vodu dle potřeby.
4
Na konci by měla mít polévka poměrně kompaktní konzistenci a pouze trochu "přebytečné" vody. Můžeme podávat jako samostatnou večeři či v menších porcích jako klasickou polévku.