Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Na 4–5 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1517 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 145 g
Tuky 45 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka bude hotová ještě rychleji, když mrkev nastrouháte a opečete ji v základu s cibulí. Když polévku naopak povaříte déle, čočka se rozpadne a nebude ji třeba mixovat.

Suroviny

olivový olej panenský 3 PL
+ na pokapání
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
rajčatová pasta 1 PL
z tuby, lze nahradit rajským protlakem
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl vločková 0.25 ČL
+ na doladění
pepř 0.25 ČL
čerstvě mletý
chilli sušené 1 špetka
lze nahradit kajenským pepřem + na doladění
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
čočka červená 200 g
mrkev 1 ks
velká, oloupaná, na kostičky
citron 0.5 ks
šťáva vymačkaná + na doladění
baby špenát 2 hrsti
nemusí být
koriandr
nasekaný, lze nahradit hladkolistou petrželkou, k podávání

1 V hrnci rozehřejte olej na silném ohni, aby začal pableskovat. Vsypte cibuli a opékejte ji dorůžova, asi 4 minuty, zhruba v poločase přidejte česnek. Vmíchejte rajčatovou pastu, římský kmín, sůl, pepř a chilli koření či kajenský pepř, opékejte ještě 2 minuty.

2 Vlijte vývar, 500 ml vody, přisypte čočku a mrkev. Přiveďte k mírnému varu, pak našikmo přiklopte a stáhněte oheň na mírný až střední. Vařte, aby čočka úplně změkla, asi 15 minut nebo podle údajů na obalu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

3 Částečně rozmixujte ponorným mixérem nebo polovinu polévky rozmixujte v běžném mixéru či robotu a pak vraťte do hrnce. V polévce by ale pořád měla zůstávat nějaká ta čočka v celku. Podle potřeby prohřejte, vmíchejte citronovou šťávu, špenát (chcete-li) a bylinky. Podávejte pokapané panenským olivovým olejem a poprášené dalším chilli nebo kajenským pepřem.

Polévka vydrží v chladničce zhruba 3 dny (houstne, takže ji pak možná budete chtít jíst jako dhal, doplněnou chlebovými plackami). Dá se i zamrazit, zhruba na 2 měsíce (ovšem bez vmíchaných čerstvých lístků!).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit