0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na 4–5 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1517 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 145 g
Tuky 45 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka bude hotová ještě rychleji, když mrkev nastrouháte a opečete ji v základu s cibulí. Když polévku naopak povaříte déle, čočka se rozpadne a nebude ji třeba mixovat.

Suroviny

olivový olej panenský 3 PL
+ na pokapání
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
rajčatová pasta 1 PL
z tuby, lze nahradit rajským protlakem
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl vločková ¼ ČL
+ na doladění
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
chilli sušené 1 špetka
lze nahradit kajenským pepřem + na doladění
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
mrkev 1 ks
velká, oloupaná, na kostičky
citron ½ ks
šťáva vymačkaná + na doladění
nemusí být
koriandr čerstvý
nasekaný, lze nahradit hladkolistou petrželkou, k podávání

1 V hrnci rozehřejte olej na silném ohni, aby začal pableskovat. Vsypte cibuli a opékejte ji dorůžova, asi 4 minuty, zhruba v poločase přidejte česnek. Vmíchejte rajčatovou pastu, římský kmín, sůl, pepř a chilli koření či kajenský pepř, opékejte ještě 2 minuty.

2 Vlijte vývar, 500 ml vody, přisypte čočku a mrkev. Přiveďte k mírnému varu, pak našikmo přiklopte a stáhněte oheň na mírný až střední. Vařte, aby čočka úplně změkla, asi 15 minut nebo podle údajů na obalu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

3 Částečně rozmixujte ponorným mixérem nebo polovinu polévky rozmixujte v běžném mixéru či robotu a pak vraťte do hrnce. V polévce by ale pořád měla zůstávat nějaká ta čočka v celku. Podle potřeby prohřejte, vmíchejte citronovou šťávu, špenát (chcete-li) a bylinky. Podávejte pokapané panenským olivovým olejem a poprášené dalším chilli nebo kajenským pepřem.

Polévka vydrží v chladničce zhruba 3 dny (houstne, takže ji pak možná budete chtít jíst jako dhal, doplněnou chlebovými plackami). Dá se i zamrazit, zhruba na 2 měsíce (ovšem bez vmíchaných čerstvých lístků!).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč