Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z červené čočky

Polévka bude hotová ještě rychleji, když mrkev nastrouháte a opečete ji v základu s cibulí. Když polévku naopak povaříte déle, čočka se rozpadne a nebude ji třeba mixovat.

Vydání: 2019/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4–5 porcí
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka

Ingredience

    • 3 lžíce panenského olivového oleje + na pokapání
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 1 lžíce rajčatové pasty z tuby nebo rajského protlaku
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 1/4 lžičky vločkové mořské soli + na doladění
    • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
    • špetka chilli koření nebo kajenského pepře + na doladění
    • 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 200 g červené čočky
    • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
    • šťáva z 1/2 citronu + na doladění
    • 2 hrsti lístků baby špenátu (nemusí být)
    • nasekaný koriandr nebo hladkolistá petrželka k podávání

Příprava jídla

1 V hrnci rozehřejte olej na silném ohni, aby začal pableskovat. Vsypte cibuli a opékejte ji dorůžova, asi 4 minuty, zhruba v poločase přidejte česnek. Vmíchejte rajčatovou pastu, římský kmín, sůl, pepř a chilli koření či kajenský pepř, opékejte ještě 2 minuty.

2 Vlijte vývar, 500 ml vody, přisypte čočku a mrkev. Přiveďte k mírnému varu, pak našikmo přiklopte a stáhněte oheň na mírný až střední. Vařte, aby čočka úplně změkla, asi 15 minut nebo podle údajů na obalu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

3 Částečně rozmixujte ponorným mixérem nebo polovinu polévky rozmixujte v běžném mixéru či robotu a pak vraťte do hrnce. V polévce by ale pořád měla zůstávat nějaká ta čočka v celku. Podle potřeby prohřejte, vmíchejte citronovou šťávu, špenát (chcete-li) a bylinky. Podávejte pokapané panenským olivovým olejem a poprášené dalším chilli nebo kajenským pepřem.

Polévka vydrží v chladničce zhruba 3 dny (houstne, takže ji pak možná budete chtít jíst jako dhal, doplněnou chlebovými plackami). Dá se i zamrazit, zhruba na 2 měsíce (ovšem bez vmíchaných čerstvých lístků!).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z bílých fazolí

Polévka z červené řepy s cizrnou

Přidat komentář