Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houbová krémová polévka

Od klasické houbové polévky ji odlišuje zajímavý chuťový akord, ten jí propůjčují česnek, dijonská hořčice a trocha sherry.

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 2 lžíce másla
    • 1 cibule, nasekaná
    • 500 g hub (nejlépe mix krémových žampionů a hřibovitých hub)
    • 2 velké žampiony portobello
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 5 snítek tymiánů, lístky odrhnuté + další na ozdobení
    • 4 stroužky česneku, nadrcené
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • 850 ml zeleninového vývaru
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 50 ml sherry
    • olivový olej na pokapání

Příprava jídla

V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm na mírném ohni 5 minut cibuli doprůsvitna. Všehny houby nakrájejte na menší pravidelné kousky a přidejte je k cibuli. Osolte, opepřete. Zvyšte plamen a opékejte 10–15 minut, až houby změknou a začnou se dusit ve vlastní šťávě. Přidejte tymián, česnek, hořčici a ještě chvíli duste.

2 Přilijte vývar, smetanu, sherry a nechte přijít k varu. Pak ztlumte a vařte pozvolna zhruba 10 minut, dokud houby zcela nezměknou. Část polévky dejte stranou a zbytek v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Pak do polévky vraťte nerozmixovanou část, podle chuti dosolte. Podávejte ozdobené tymiánem a pokapané několika kapkami dobrého olivového oleje.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chlebíčky v severském stylu

Salát s hruškami, ořechy a modrým sýrem

Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou

Pohár z lesního ovoce se šlehačkou

Štědrý večer ze země jezer

Přidat komentář