Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbová krémová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 14
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1686 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 91 g
Tuky 112 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Od klasické houbové polévky ji odlišuje zajímavý chuťový akord, ten jí propůjčují česnek, dijonská hořčice a trocha sherry. Houbová krémová polévka z čerstvých hub je jednoduchá na přípravu a navíc úplně bez mouky.

Suroviny

nasekaná
houby 500 g
mix bílých žampionů a hřibů
žampiony portobello 2 ks
velké
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 5 snítek
lístky odrhnuté + další na ozdobení
česnek 4 stroužky
nadrcené
hořčice dijonská 1 PL
vývar zeleninový 850 ml
sherry 50 ml
olivový olej
na pokapání

Postup

1

V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm na mírném ohni 5 minut cibuli doprůsvitna.

2

Všehny houby nakrájejte na menší pravidelné kousky a přidejte je k cibuli. Osolte, opepřete. Zvyšte plamen a opékejte 10–15 minut, až houby změknou a začnou se dusit ve vlastní šťávě. Přidejte tymián, česnek, hořčici a ještě chvíli duste.

3

Přilijte vývar, smetanu, sherry a nechte přijít k varu. Pak ztlumte a vařte pozvolna zhruba 10 minut, dokud houby zcela nezměknou.

4

Část polévky dejte stranou a zbytek v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Pak do polévky vraťte nerozmixovanou část, podle chuti dosolte. Podávejte ozdobené tymiánem a pokapané několika kapkami dobrého olivového oleje.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín