Houbová krémová polévka

Houbová krémová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1668 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 92 g
Tuky 112 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Od klasické houbové polévky ji odlišuje zajímavý chuťový akord, ten jí propůjčují česnek, dijonská hořčice a trocha sherry.

Související recepty

Suroviny

máslo 2 PL
cibule 1 ks
nasekaná
houby 500 g
(nejlépe mix krémových žampionů a hřibovitých hub)
žampiony portobello 2 ks
velké
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 5 snítek
lístky odrhnuté + další na ozdobení
česnek 4 stroužky
nadrcené
hořčice dijonská 1 PL
vývar zeleninový 850 ml
smetana ke šlehání 250 ml
víno červené 50 ml
olivový olej
na pokapání

V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm na mírném ohni 5 minut cibuli doprůsvitna. Všehny houby nakrájejte na menší pravidelné kousky a přidejte je k cibuli. Osolte, opepřete. Zvyšte plamen a opékejte 10–15 minut, až houby změknou a začnou se dusit ve vlastní šťávě. Přidejte tymián, česnek, hořčici a ještě chvíli duste.

2 Přilijte vývar, smetanu, sherry a nechte přijít k varu. Pak ztlumte a vařte pozvolna zhruba 10 minut, dokud houby zcela nezměknou. Část polévky dejte stranou a zbytek v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Pak do polévky vraťte nerozmixovanou část, podle chuti dosolte. Podávejte ozdobené tymiánem a pokapané několika kapkami dobrého olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit