Od klasické houbové polévky ji odlišuje zajímavý chuťový akord, ten jí propůjčují česnek, dijonská hořčice a trocha sherry. Houbová krémová polévka z čerstvých hub je jednoduchá na přípravu a navíc úplně bez mouky.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm na mírném ohni 5 minut cibuli doprůsvitna.
Všehny houby nakrájejte na menší pravidelné kousky a přidejte je k cibuli. Osolte, opepřete. Zvyšte plamen a opékejte 10–15 minut, až houby změknou a začnou se dusit ve vlastní šťávě. Přidejte tymián, česnek, hořčici a ještě chvíli duste.
Přilijte vývar, smetanu, sherry a nechte přijít k varu. Pak ztlumte a vařte pozvolna zhruba 10 minut, dokud houby zcela nezměknou.
Část polévky dejte stranou a zbytek v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Pak do polévky vraťte nerozmixovanou část, podle chuti dosolte. Podávejte ozdobené tymiánem a pokapané několika kapkami dobrého olivového oleje.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Štědrý večer ze země jezer: Finské vánoční menu(5 receptů )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )