
Houbová krémová polévka
Od klasické houbové polévky ji odlišuje zajímavý chuťový akord, ten jí propůjčují česnek, dijonská hořčice a trocha sherry.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nasekaná
- 500 g hub (nejlépe mix krémových žampionů a hřibovitých hub)
- 2 velké žampiony portobello
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 5 snítek tymiánů, lístky odrhnuté + další na ozdobení
- 4 stroužky česneku, nadrcené
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 850 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 ml sherry
- olivový olej na pokapání
Příprava jídla
1 V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm na mírném ohni 5 minut cibuli doprůsvitna. Všehny houby nakrájejte na menší pravidelné kousky a přidejte je k cibuli. Osolte, opepřete. Zvyšte plamen a opékejte 10–15 minut, až houby změknou a začnou se dusit ve vlastní šťávě. Přidejte tymián, česnek, hořčici a ještě chvíli duste.
2 Přilijte vývar, smetanu, sherry a nechte přijít k varu. Pak ztlumte a vařte pozvolna zhruba 10 minut, dokud houby zcela nezměknou. Část polévky dejte stranou a zbytek v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Pak do polévky vraťte nerozmixovanou část, podle chuti dosolte. Podávejte ozdobené tymiánem a pokapané několika kapkami dobrého olivového oleje.
Přidat komentář