
Karamelový likér
Nejlepší dárky jsou ty jedlé. Množství surovin na tenhle fantastický likér jsme lehounce nadhodnotili, abyste mohli během přípravy upíjet...
Ingredience
- 400 g plechovka slazeného kondenzovaného mléka (nebo karamelové kondenzované mléko)
- 1 lžíce instantní kávy rozpuštěná v 1 lžíci horké vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 ml brandy nebo rumu
- 500 ml smetany ke šlehání
Příprava jídla
1 Uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem ponořte do hrnce s vodou a zvolna vařte dvě hodiny. Nechte vychladnout a teprve pak plechovku otevřete. Tuto část přípravy můžete přeskočit, pokud jste koupili kondenzované mléko již zkaramelizované.
2 Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promíchejte s kávou, vanilkou a brandy dohladka. Pak dobře promíchejte se smetanou. Nalijte do jedné velké sterilizované lahve nebo několika menších. V chladničce vydrží nejméně 2 týdny, ale máme zkušenost, že podávaný v elegantní sklence na ledu, nalitý na zmrzlinu nebo jen tak upíjený u chladničky během přípravy slavnostního jídla zmizí mnohem dříve.
Něco navíc:
Ušetříte spoustu času, pokud na přípravu likéru použijete karamelizované zahuštěné slazené mléko, které se dnes dá zakoupit v běžné prodejní síti. V tom případě přeskočte bod 1 a začněte rovnou bodem 2.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Karin Flejberková
29. Prosinec 2009 14:32
Andrea Turoková
8. Leden 2010 09:32
Martina Metlická
6. Prosinec 2014 14:07
Veronika Humlerová
4. Prosinec 2017 09:32
Martina Zajícová
5. Prosinec 2017 12:31
Jana Čermáková
12. Prosinec 2018 23:53
jaký rum by to měl ideálně být? Tuzemák nebo třeba bílá Havana?
Díky.
Lucie Velek
17. Prosinec 2018 11:17
řekla bych, že v tomto případě je rozhodnutí čistě na Vás a Vaší chuti. Pokud toužíte po retro likéru jako od babičky, šla bych do tuzemáku, jehož vanilková příchuť (zajištěná aromaty) je stálicí českého domácího pečení (i nepečení, stačí si vzpomenout na všelijaké vánoční rumové kuličky a různé varianty domácího vaječňáku). Pokud preferujete jemnější chuť a kvalitnější alkohol (a nebojíte se do rumu investovat), dejte tam pravý třtinový rum (třeba právě zmíněnou havanu). V redakci ohledně rumu v dezertech vedeme vášnivé spory: většina přísahá na starý dobrý tuzemák, někteří remcalové, kteří tuzemák neradi (třeba já :-)) prosazují pravý rum.