Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Připravte si dokonalý karamel, karamelový dort nebo domácí likér

Karamel
ZDROJ: Theo Crazzolara/Unsplash
sdílet:

Karamel. Když se však v hrnci neohlídá, dovede pořádně potrápit. S našimi tipy se ale připálených hrnců nemusíte obávat. Jak karamel připravit, jak s ním zpestřit polevu nebo popcorn či ozdobit dort? Těšit se můžete i na přípravu domácích karamelek pro děti nebo karamelového likéru pro dospělé.

Příprava klasického karamelu není náročná na suroviny, o to více péče vyžaduje samotná příprava. Důležitá je neustálá kontrola, díky které se dostanete k žádoucímu výsledku. Při vaření rovněž dejte velký pozor, abyste se nepopálili. Horký hrnec a rozehřátý cukr mohou při neopatrnosti přivodit závažné popáleniny. 

Karamel: Jak na to?

Správně připravený karamel má krásně zlatavou barvu a příjemně sladkou chuť. Jakmile se však začne připalovat, zhořkne. Mrkněte na naše tipy, jak připravit dokonalý tvrdý karamel.

K přípravě budete potřebovat pánev, cukr a pečicí papír na vychladnutí karamelu.

  1. Na studenou pánev vložíme 2 až 3 lžíce cukru. Pohybem pánví cukr rovnoměrně rozprostřete po dně.
  2. Plotýnku zapněte na nejvyšší stupeň a sledujte, jak se cukr začne pomalu rozpouštět.
  3. Jakmile začne cukr hnědnout, vařečkou či žáruvzdornou stěrkou ho promíchejte.
  4. Počkejte, až se všechen cukr rozpustí a hmota na pánvi bude tekutá.
  5. Hotový karamel opatrně přelijte na pečící papír, stěrkou rovnoměrně rozetřete do požadované vrstvy a nechte zcela vychladnout. Alternativně můžete karamel nalít v tenkých pramíncích cikcak na papír nebo z něj vytahovat nitě a tvořit hnízda či jiné ornamenty, které po zchladnutí ztuhnout v požadovaném tvaru.
  6. Vychladlý a ztvrdlý karamel opatrně sejměte od pečícího papíru a máte hotovo. Můžete ho použít ke slazení čaje nebo kávy, karamelové střepy nebo vlasy skvěle ozdobí dort nebo cupcakes. 

Pokud milujete karamelovou chuť a netoužíte po křupavém tvrdém karamelu, vychutnáte si ho skvěle například v podobě smetanového karamelu.

  • Smetanový karamel připravíte tak, že do základního karamelu přilijete horkou smetanu a společně směs mícháte tak dlouho, dokud se zcela nespojí. 
  • Necháte-li smetanový karamel vychladit přes noc, můžete ho druhý den vyšlehat ručním šlehačem a ozdobit jím dort nebo cupcaky. Můžete ho však ujídat i jen lžičkou, kdykoli vás bude honit mlsná.

Mlsání na doma i na cesty: karamelky s oříšky nebo jablečným moštem

Zkuste dětem připravit domácí bonbonky. Máme vyzkoušeno, že jejich skvělé chuti propadnou nejen děti.

  • Pusťte se třeba do karamelek s chutí jablek a skořice, které při přípravě krásně provoní váš domov.
  • Věděli jste, že se japonská pasta miso dá použít také do sladkostí? Karamelky s bílou miso pastou jsou toho důkazem.
  • Na vrchol blaha vás však zaručeně dovedou vyvážené sladko-slané karamelky se slanými arašídy.

Karamelky se solenými arašídy

Karamelky se solenými arašídy

Více

Dort s karamelem v hlavní roli

Karamel je skvělý samotný i jako příchuť dortů, krémů či polev.

  • Bez karamelu by se neobešel legendární banánovo-karamelový dort, ve světě známý jako Banoffee Pie.
  • Delikátní chuť přinese krémovým cheesecakům.
  • Vyzkoušejte třeba náš oblíbený krémový dort s karamelkami. Jeho příprava vyžaduje svůj čas. Vynaložené úsilí se vám mnohonásobně vrátí v bohaté karamelové chuti dokonale vláčného dezertu.

Krémový dort s karamelkami

Krémový dort s karamelkami

Více

Omamný karamelový likér

Připravujete si rádi domácí baileys nebo vaječný likér? Máme pro vás skvělý tip na tu pravou předvánoční atmosféru. Domácí likér navíc můžete s hrdostí darovat jako jedlý dárek připravovaný s láskou.

  • Na jeho výrobu pořiďte karamelové kondenzované mléko, ušetří to čas při přípravě. Jinak bysteho ho museli vyrábět sami. Pokud jej ale neseženete, nevadí, v našem receptu najdete tipy, jak kondenzované mléko zkaramelizovat.
  • Likéru raději připravte větší množství, je totiž neskutečně lahodný.

Související články

3 polevy na zmrzlinu
  • Tipy a triky

3 polevy na zmrzlinu

Na zmrzlinovém poháru by neměla chybět dokonalá tečka v podobě lahodné polevy. Zapomeňte na polotovary z plastové lahvičky a vykouzlete dokonalou domácí polevu. Uvidíte, že nezůstane jenom u zmrzliny.   ...
Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj
  • Novinky a zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit