0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si dokonalý karamel, karamelový dort nebo domácí likér

Karamel
ZDROJ: Theo Crazzolara/Unsplash
sdílet:

Karamel. Když se však v hrnci neohlídá, dovede pořádně potrápit. S našimi tipy se ale připálených hrnců nemusíte obávat. Jak karamel připravit, jak s ním zpestřit polevu nebo popcorn či ozdobit dort? Těšit se můžete i na přípravu domácích karamelek pro děti nebo karamelového likéru pro dospělé.

Příprava klasického karamelu není náročná na suroviny, o to více péče vyžaduje samotná příprava. Důležitá je neustálá kontrola, díky které se dostanete k žádoucímu výsledku. Při vaření rovněž dejte velký pozor, abyste se nepopálili. Horký hrnec a rozehřátý cukr mohou při neopatrnosti přivodit závažné popáleniny. 

Karamel: Jak na to?

Správně připravený karamel má krásně zlatavou barvu a příjemně sladkou chuť. Jakmile se však začne připalovat, zhořkne. Mrkněte na naše tipy, jak připravit dokonalý tvrdý karamel.

K přípravě budete potřebovat pánev, cukr a pečicí papír na vychladnutí karamelu.

  1. Na studenou pánev vložíme 2 až 3 lžíce cukru. Pohybem pánví cukr rovnoměrně rozprostřete po dně.
  2. Plotýnku zapněte na nejvyšší stupeň a sledujte, jak se cukr začne pomalu rozpouštět.
  3. Jakmile začne cukr hnědnout, vařečkou či žáruvzdornou stěrkou ho promíchejte.
  4. Počkejte, až se všechen cukr rozpustí a hmota na pánvi bude tekutá.
  5. Hotový karamel opatrně přelijte na pečící papír, stěrkou rovnoměrně rozetřete do požadované vrstvy a nechte zcela vychladnout. Alternativně můžete karamel nalít v tenkých pramíncích cikcak na papír nebo z něj vytahovat nitě a tvořit hnízda či jiné ornamenty, které po zchladnutí ztuhnout v požadovaném tvaru.
  6. Vychladlý a ztvrdlý karamel opatrně sejměte od pečícího papíru a máte hotovo. Můžete ho použít ke slazení čaje nebo kávy, karamelové střepy nebo vlasy skvěle ozdobí dort nebo cupcakes. 

Pokud milujete karamelovou chuť a netoužíte po křupavém tvrdém karamelu, vychutnáte si ho skvěle například v podobě smetanového karamelu.

  • Smetanový karamel připravíte tak, že do základního karamelu přilijete horkou smetanu a společně směs mícháte tak dlouho, dokud se zcela nespojí. 
  • Necháte-li smetanový karamel vychladit přes noc, můžete ho druhý den vyšlehat ručním šlehačem a ozdobit jím dort nebo cupcaky. Můžete ho však ujídat i jen lžičkou, kdykoli vás bude honit mlsná.

Mlsání na doma i na cesty: karamelky s oříšky nebo jablečným moštem

Zkuste dětem připravit domácí bonbonky. Máme vyzkoušeno, že jejich skvělé chuti propadnou nejen děti.

  • Pusťte se třeba do karamelek s chutí jablek a skořice, které při přípravě krásně provoní váš domov.
  • Věděli jste, že se japonská pasta miso dá použít také do sladkostí? Karamelky s bílou miso pastou jsou toho důkazem.
  • Na vrchol blaha vás však zaručeně dovedou vyvážené sladko-slané karamelky se slanými arašídy.

Dort s karamelem v hlavní roli

Karamel je skvělý samotný i jako příchuť dortů, krémů či polev.

  • Bez karamelu by se neobešel legendární banánovo-karamelový dort, ve světě známý jako Banoffee Pie.
  • Delikátní chuť přinese krémovým cheesecakům.
  • Vyzkoušejte třeba náš oblíbený krémový dort s karamelkami. Jeho příprava vyžaduje svůj čas. Vynaložené úsilí se vám mnohonásobně vrátí v bohaté karamelové chuti dokonale vláčného dezertu.

Omamný karamelový likér

Připravujete si rádi domácí baileys nebo vaječný likér? Máme pro vás skvělý tip na tu pravou předvánoční atmosféru. Domácí likér navíc můžete s hrdostí darovat jako jedlý dárek připravovaný s láskou.

  • Na jeho výrobu pořiďte karamelové kondenzované mléko, ušetří to čas při přípravě. Jinak bysteho ho museli vyrábět sami. Pokud jej ale neseženete, nevadí, v našem receptu najdete tipy, jak kondenzované mléko zkaramelizovat.
  • Likéru raději připravte větší množství, je totiž neskutečně lahodný.

Související články

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj
  • Zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit