
Čočka s meruňkovým džemem
Vegetariánská lahůdka šéfkuchaře Marka Mráze. Největší výhodou tohoto receptu je, že se nemusíte zdržovat namáčením čočky. Používá se totiž červená čočka, která je uvařená za 15–20 minut i bez namáčení. Pochází z Orientu a vyznačuje se jemnou chutí. K dostání je většinou už loupaná, neloupaná má totiž fialovou barvu.
Ingredience
- 200 g řapíkatého celeru
- 5 jarních cibulek
- 100 g másla
- 1 lžička hořčičného semínka
- ¼ lžičky římského kmínu
- 1 lžička kari koření
- ¼ lžičky chilli koření
- 400 g červené čočky
- sůl
- meruňková zavařenina
- toustový chléb
K podávání
Příprava jídla
1 Celer nakrájejte na menší kousky a jarní cibulku nasekejte najemno.
2 Máslo na co nejmenším plameni rozpusťte v pánvi a pak na něm zlehka opečte hořčičné semínko, kmín, kari a chilli koření, až uvolní chuť a vůni.
3 Pak přidejte řapíkatý celer a jarní cibulku. Vše zprudka a krátce opečte.
4 Nakonec přidejte červenou čočku, opečte ji, podlijte asi půllitrem vody, osolte a duste do změknutí; trvá to asi dvacet minut. Podle potřeby dolévejte vodu, aby se čočka nepřipalovala.
5 Podávejte s meruňkovou zavařeninou a s opečeným toustovým chlebem.
NĚCO NAVÍC: Podávání čočky s meruňkami (zavařeninou nebo sušenými plody) a vlašskými ořechy je stejně typické jako sladkokyselá úprava.
Přidat komentář