Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vegetariánská rýže po indicku

Šťavnaté rozinky umí ozvláštnit každé jídlo, slané i sladké. Rýže využijete nejen jako přílohu, ale také jako předkrm nebo samostatný chod pro lehkou večeři.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Asijská

Ingredience

    • 250 g rýže typu basmati
    • 400 g mražené zeleninové směsi
    • větší hrst rozinek
    • kostku zeleninového vývaru
    • lžíci kari koření, směsi garam masala nebo kari pasty (seženete v specializovaných obchodech s kořením)
    • větší hrst opražených kešu oříšků (pražené mají  výraznější chuť)

Příprava jídla

1 Svařte 600 ml vody v rychlovarné konvici. Do velké nádoby vhodné k použití v mikrovlnce vsypte propláchnutou rýži, zeleninu a rozinky, přidejte rozdrobenou kostku vývaru a koření. Zalijte vařící vodou, přikryjte fólií, v níž necháte malý otvor, aby mohla unikat pára. Vařte 12 minut při příkonu 850 wattů. Pokud máte méně výkonnou troubu, přidejte 2 minuty.

2 Nádobu vyjměte z mikrovlnky a nechte zakrytou ještě 5 minut, aby se jídlo dovařilo. Jinak by byla rýže tvrdá. Pak stáhněte fólii a jídlo promíchejte, posypte opraženými oříšky a podávejte.

Kouzelná přísada:
Basmati je indická rýže, která má v kulinářském světě vynikající pověst. Dlouhá, krémově bílá až nazlátlá zrnka při vaření vydávají nezaměnitelnou jemnou vůni. Rýže, ať už jakákoli, vždycky plní nejméně dvě úlohy: kromě prosté přílohy z ní vznikají vydatná hlavní jídla, kterým jsme si zvykli říkat rizota. Ta z rýže basmati by měla správně nést název birjání, pulao nebo pilaf a čím více různé zeleniny a aromatického koření obsahují, tím lépe. Chcete-li si basmati připravit pěkně po indicku, propláchněte ji vlažnou vodou, zalijte studenou a po 20 minutách zceďte. Na oleji osmahněte lžíci kmínu, pár hřebíčků a kardamomových zrnek, vsypte rýži a osmahněte. Zalijte vroucí vodou a povařte 5–8 minut. Podávejte posypané opraženými mandlemi.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Indické hody

Indické hody

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
tak to teda nic moc, dělala jsem přesně podle receptu, ale bylo tam moc kari a moc vody, musela jsem odpařovat déle, což se projevilo na kvalitě rýže. Zklamalo mě to.
Obrazek uzivatele
Mě to teda nasklamalo ani trochu , podobný pilaf jsem už vařila , takže to znám. Proto jsem se držela jen ingrediencí a vařila jsem to na plynových kamnech a ne v mikrovlně.Bylo to výtečný , chtěla jsem se blejsknout a povedlo se.
Obrazek uzivatele
Vařila jsem přesně podle receptu v mikrovlné troubě. Kari miluju a toto jídlo bylo za chvilku na stole. Všem doporučuji
Obrazek uzivatele
puvodne jsem si to varila jen pro sebe, pro pritele jsem chtela udelat neco s masem. nakonec jsem ani nemusela, pritel si tohle jidlo zamiloval a ja taky. je rychle, snadne a vyborne. co vic si prat?
Obrazek uzivatele
je to super a pomohlo mi to ve škole když jsme měli vaření!

Přidat komentář