0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šafránová rýže s kuřetem a paprikami

Šafránová rýže s kuřetem a paprikami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šafránová rýže s kuřetem a paprikami

4.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2155 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 251 g
Tuky 38 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šafrán, tymián a citronová šťáva změní rychlé ‚rizoto‘ na voňavé indické birjání.

Suroviny

šafrán špetka
asi 12 nitek
voda 6 PL
teplá
olivový olej 2 PL
nakrájené na malé kousky
tymián 2 snítky
čerstvý, , lze nahradit 0,5 lžičkou sušeného
cibule 2 ks
středně velká
česnek 3 stroužky
paprika červená 1 ks
citronová šťáva
z jednoho citronu, lze nahradit limetou
suché
vývar kuřecí 130 ml
rýže 250 g
basmati
hrášek 100 g
mražený

Postup

1

Šafrán zalijte v misce teplou vodou a nitky pomocí lžičky pomačkejte, aby se rychleji uvolnilo barvivo a vůně. Nechte stranou. Cibuli nakrájejte na plátky, česnek jemně nasekejte, papriku očistěte a nakrájejte na tenké proužky.

2

V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej, vsypte kuřecí maso a při vyšší teplotě ho ze všech stran osmahněte. Vyjměte a uchovejte v teple.

3

V tomtéž kastrolu teď osmažte cibuli a česnek, posypané tymiánem. Jakmile zezlátnou, přilijte citronovou šťávu. Snižte teplotu a vsypte papriku. Smažte pět minut, pak zalijte vínem i vývarem, osolte, opepřete a vraťte do kastrolu maso. Vařte šest minut.

4

Mezitím uvařte rýži podle návodu na obalu a sceďte. Přisypte ji do kastrolu, zakapejte šafránovým výluhem a posypte hráškem. Nemíchejte, přikryjte a tři minuty vařte. Pak teprve promíchejte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.3/05, str.85

Anonym

Je to výborná, lehce exotická obměna rizota, doporučuji milovníkům indické kuchyně !

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč