0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šafránová rýže s kuřetem a paprikami

Šafránová rýže s kuřetem a paprikami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šafránová rýže s kuřetem a paprikami

3.7 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2155 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 251 g
Tuky 38 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šafrán, tymián a citronová šťáva změní rychlé ‚rizoto‘ na voňavé indické birjání.

Suroviny

šafrán špetka
asi 12 nitek
voda 6 PL
teplá
olivový olej 2 PL
kuřecí prsa 600 g
nakrájené na malé kousky
tymián 2 snítky
čerstvý, , lze nahradit 0,5 lžičkou sušeného
cibule 2 ks
středně velká
česnek 3 stroužky
paprika červená 1 ks
citronová štáva
z jednoho citronu, lze nahradit limetou
víno bílé 100 ml
suché
vývar kuřecí 130 ml
rýže 250 g
basmati
hrášek 100 g
mražený

Postup

1

Šafrán zalijte v misce teplou vodou a nitky pomocí lžičky pomačkejte, aby se rychleji uvolnilo barvivo a vůně. Nechte stranou. Cibuli nakrájejte na plátky, česnek jemně nasekejte, papriku očistěte a nakrájejte na tenké proužky.

2

V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej, vsypte kuřecí maso a při vyšší teplotě ho ze všech stran osmahněte. Vyjměte a uchovejte v teple.

3

V tomtéž kastrolu teď osmažte cibuli a česnek, posypané tymiánem. Jakmile zezlátnou, přilijte citronovou šťávu. Snižte teplotu a vsypte papriku. Smažte pět minut, pak zalijte vínem i vývarem, osolte, opepřete a vraťte do kastrolu maso. Vařte šest minut.

4

Mezitím uvařte rýži podle návodu na obalu a sceďte. Přisypte ji do kastrolu, zakapejte šafránovým výluhem a posypte hráškem. Nemíchejte, přikryjte a tři minuty vařte. Pak teprve promíchejte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit