Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rybí tažín s bramborami

Tažín dostal jméno po nádobě, ve které se připravuje. Toto úžasné jídlo se nepřipaluje, nemusí se míchat a prolínají se v něm všechny chutě.
Pořiďte si speciální zapékací nádobu (anebo vytáhněte pekáč s dobře těsnícím víkem) a vyzkoušejte celosvětově milovanou lahůdku původem z Maroka.

Vydání: 2009/6
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
Marinování aspoň 30 minut, pečení 50 minut
P
Zelenina Africká

Ingredience

    Na marinádu čermúla
    • 3 stroužky česneku, nasekané
    • špetka hrubé mořské soli
    • 3 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
    • 3 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
    • 2 lžičky mleté sladké papriky
    • 2 lžičky mletého římského kmínu
    • 1–2 čerstvé chilli papričky, bez semen a nasekané
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 2 lžíce panenského olivového oleje

    Na tažín
    • 4 filety z pevné bělomasé ryby (např. chňapal, treska, platýs, okoun, cípal, parmice nachová)
    • 500 g brambor
    • 400 g zralých masitých rajčat,
    • spařených a sloupnutých
    • 1–2 zelené papriky, očištěné a pokrájené na nudličky
    • hrst černých oliv
    • 2 lžíce rajčatového protlaku
    • 250 ml rybího nebo zeleninového vývaru
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 3–4 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 lžíce hladkolisté petrželky
    • 2 lžíce čerstvého koriandru
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla


1 MARINÁDA

Na marinádu čermúla v kuchyňském robotu rozmělněte česnek, sůl a ostatní kořenicí přísady na hrubší pastu. Nakonec po částech zapracujte olivový olej. Směs však můžete připravit i v hmoždíři.


2 OCHUCOVÁNÍ RYB

Polovinu čermúly opatrně promíchejte s rybími filety a nechte v chladu zakryté marinovat 30 minut až 2 hodiny.


3 RAJČATA

Nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou, slijte a dejte zchladit pod tekoucí studenou vodou. Pak je sloupněte a vykrojte zelené zbytky
po stopce. Potom je nakrájejte na plátky. Spodní díl nádoby na tažín vytřete zevnitř olejem.


4 SKLÁDÁNÍ

Brambory oloupejte a rovněž nakrájejte na tenké plátky (3–5 mm). Dno nádoby na tažín střídavě poklaďte polovinou plátků rajčat
a brambor, osolte a opepřete.


5 VRSTVY

Na zeleninu rozložte marinované rybí maso. Opatrně ho poklaďte druhou polovinou brambor, osolte je a rozetřete na ně zbytek čermúly.
Navrch rozložte papriky, zbylá rajčata a olivy.


6 ŠŤÁVA

Promíchejte protlak, citronovou šťávu, olivový olej a vývar. Směsí pokrm zalijte a přiklopte horní částí nádoby. Dejte ho do trouby předehřáté na 200 °C péct na 40 minut, až budou brambory měkké. Odklopte a pečte ještě 10 minut. Vyjměte, posypte bylinkami a podávejte horké.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář