Do 10 minut
Velmi snadné
Pojďme se společně vydat na sever afrického kontinentu a uvařme si místní tradiční jídlo – tajine. Můžete si ho připravit podle vlastní chuti, a navíc nepotřebujete víc než jeden „hrnec“. V zimě zahřeje, v létě oceníte nenáročnost jeho přípravy.
Tajine, někdy také tagine, česky tažín, je marocký pokrm, nejčastěji připravený z kuřecího nebo jehněčího masa. S oblibou se vaří i v dalších státech severní Afriky, v Tunisku nebo Ažírsku. Stejný název jako samotné jídlo nese i hliněná nádoba konického tvaru, ve které se tradičně připravuje a zpravidla i servíruje.
Tajine připravují Maročané doma i v restauraci, dostanete ho také jako „streetfood“.
Tajine je název tradičního marockého jídla připravovaného pozvolným dušením ve speciální stejnojmenné hliněné nádobě (ne nepodobné květináči) na dřevěném uhlí.
Tajemství dokonalé autentické chuti spočítvá v kvalitních surovinách i v pozvolném dušení na dřevěném uhlí. To trvá 3 až 4 hodiny a zkušení kuchaři si záměrně vybírají ty největší uhlíky, aby teplo vydrželo co nejdéle.
Za zmínku stojí i terakotová nádoba, která nese stejný název jako jídlo, které se v ní připravuje. Hliněná nádoba tajine konického tvaru se skládá ze dvou částí: spodní mělké misky a vrchní pokličky. Její tvar připomíná trychtýř nebo čarodějnický klobouk.
Špička pokličky zůstává po celou dobu vaření chladná, proto kuchař může víko kdykoli odklopit bez použití chňapky.
Hotové jídlo se servíruje přímo ve spodní části hliněné nádoby poté, co se odklopí konická poklička.
Na marockém tržišti nádobu tajine potkáte na každém rohu. Liší se zejména velikostí. Koupit si můžete hliněnou bez glazury, ale také různě barevnou, s malovanými motivy. Na běžné vaření se však v Maroku používájí klasické terakotové nádoby.
Určitě nešlápnete vedle, když k tajine přikousnete pita chléb, kterým můžete dokonale vytřít i šťávu z masa a zeleniny. Chléb či chlebové placky jsou totiž nezbytnou součástí marockého hodování.
Zdroj: časopis Apetit, kuchařka Mleté maso, Britannica