Marocký zeleninový hrnec je nebeská lahoda, která se připraví skoro sama. Navíc je tažín úplně bez masa, jen z kořenové zeleniny, brambor a hromadou voňavého koření. Přesně tak, jak to v Maroku milují. A teď si recept můžete vyzkoušet i vy.
Suroviny
Na pastu chermoula
cibule červená
2
ks
nasekaná
česnek
3
stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý)
3
cm
oloupaný
citronová šťáva
100
ml
ze 3 citronů
olivový olej
100
ml
med
1
PL
římský kmín
1
PL
paprika mletá sladká
1
PL
kurkuma (mletá)
1
PL
chilli sušené
1
ČL
mleté
koriandr čerstvý
1
hrst
posekané lístky
Na tažín
olivový olej
1
PL
mrkev
3
ks
na kusy
pastinák
3
ks
velké, na kusy
cibule červená
3
ks
na kusy
brambory
2
ks
obří, na kusy
pórek
4
ks
na kusy
sušené švestky
12
ks
nebo datle či fíky
máta
2
snítky
lilsty, jemně nasekané
Postup
1
Rozmixujte přísady na pastu (chermoulu). Zapněte troubu na 220/200 °C.
2
V ohnivzdorném hrnci zahřejte olej a zeleninu asi sedm minut opékejte, až lehce zhnědne. Ve dvou várkách to půjde líp.
3
Do hrnce přidejte připravenou chermoulu a sušené ovoce. Zalijte 400 ml vody, přiklopte a tři čtvrtě hodiny pečte v předehřáté troubě.
4
Pak ztlumte o dvacet stupňů a pečte dalších pětačtyřicet minut. Posypte mátou. Jezte samotné, s kuskusem či chlebem.
Komentáře