Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rybí tažín s bramborami
Rybí tažín s bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rybí tažín s bramborami

4.5/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1858 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 189 g
Tuky 100 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tažín dostal jméno po nádobě, ve které se připravuje. Toto úžasné jídlo se nepřipaluje, nemusí se míchat a prolínají se v něm všechny chutě. Pořiďte si speciální zapékací nádobu (anebo vytáhněte pekáč s dobře těsnícím víkem) a vyzkoušejte celosvětově milovanou lahůdku původem z Maroka.
 

Suroviny

Na marinádu čermúla
česnek 3 stroužky
nasekaný
sůl mořská 1 špetka
hrubá
petrželka 3 PL
hladkolistá, nasekaná
koriandr čerstvý 3 PL
čerstvý, nasekaný
římský kmín 2 ČL
mletý
bez semen, nasekaná
olivový olej panenský 2 PL
Na tažín
bělomasá ryba 4 filety
např. treska, platýs, okoun, chňapal, cípal, parmice nachová
rajče 400 g
zralá, masitá, spařená a oloupnutá rajčata
očištěná, pokrájená na nudličky
vývar 250 ml
rybí nebo zeleninový
olivový olej panenský 4 PL
petrželka 2 PL
hladkolistá
koriandr čerstvý 2 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

MARINÁDA
Na marinádu čermúla v kuchyňském robotu rozmělněte česnek, sůl a ostatní kořenicí přísady na hrubší pastu. Nakonec po částech zapracujte olivový olej. Směs však můžete připravit i v hmoždíři.

marináda

2

OCHUCOVÁNÍ RYB
Polovinu čermúly opatrně promíchejte s rybími filety a nechte v chladu zakryté marinovat 30 minut až 2 hodiny.

ochucení ryb

3

RAJČATA
Nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou, slijte a dejte zchladit pod tekoucí studenou vodou. Pak je sloupněte a vykrojte zelené zbytky po stopce. Potom je nakrájejte na plátky. Spodní díl nádoby na tažín vytřete zevnitř olejem.

rajčata

4

SKLÁDÁNÍ
Brambory oloupejte a rovněž nakrájejte na tenké plátky (3–5 mm). Dno nádoby na tažín střídavě poklaďte polovinou plátků rajčat a brambor, osolte a opepřete.

krájení brambor

5

VRSTVY
Na zeleninu rozložte marinované rybí maso. Opatrně ho poklaďte druhou polovinou brambor, osolte je a rozetřete na ně zbytek čermúly. Navrch rozložte papriky, zbylá rajčata a olivy.

vrstvení

6

ŠŤÁVA
Promíchejte protlak, citronovou šťávu, olivový olej a vývar. Směsí pokrm zalijte a přiklopte horní částí nádoby. Dejte ho do trouby předehřáté na 200 °C péct na 40 minut, až budou brambory měkké. Odklopte a pečte ještě 10 minut. Vyjměte, posypte bylinkami a podávejte horké.

šťáva

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...