0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybí tažín s bramborami

Rybí tažín s bramborami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Rybí tažín s bramborami

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1491 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 156 g
Tuky 79 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tažín dostal jméno po nádobě, ve které se připravuje. Toto úžasné jídlo se nepřipaluje, nemusí se míchat a prolínají se v něm všechny chutě. Pořiďte si speciální zapékací nádobu (anebo vytáhněte pekáč s dobře těsnícím víkem) a vyzkoušejte celosvětově milovanou lahůdku původem z Maroka.
 

Suroviny

Na marinádu čermúla
česnek 3 stroužky
nasekaný
sůl mořská 1 špetka
hrubá
petrželka 3 PL
hladkolistá, nasekaná
koriandr čerstvý 3 PL
čerstvý, nasekaný
paprika mletá sladká 2 ČL
mletá
římský kmín 2 ČL
mletý
chilli paprička 1 ks
bez semen, nasekaná
citronová štáva 1 PL
olivový olej panenský 2 PL
Na tažín
bělomasá ryba 4 ks
treska, platýs, okoun
brambory 500 g
rajče 400 g
zralá, masitá, spařená a sloupnutá
paprika zelená 1 ks
očištěná, pokrájená na nudličky
olivy černé hrst
vývar 2 PL
rybí nebo zeleninový
citronová štáva 1 PL
olivový olej panenský 3 PL
petrželka 2 PL
koriandr čerstvý 2 PL
čerstvý
sůl mořská
pepř
mletý

Postup

1

MARINÁDA
Na marinádu čermúla v kuchyňském robotu rozmělněte česnek, sůl a ostatní kořenicí přísady na hrubší pastu. Nakonec po částech zapracujte olivový olej. Směs však můžete připravit i v hmoždíři.

marináda

2

OCHUCOVÁNÍ RYB
Polovinu čermúly opatrně promíchejte s rybími filety a nechte v chladu zakryté marinovat 30 minut až 2 hodiny.

ochucení ryb

3

RAJČATA
Nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou, slijte a dejte zchladit pod tekoucí studenou vodou. Pak je sloupněte a vykrojte zelené zbytky po stopce. Potom je nakrájejte na plátky. Spodní díl nádoby na tažín vytřete zevnitř olejem.

rajčata

4

SKLÁDÁNÍ
Brambory oloupejte a rovněž nakrájejte na tenké plátky (3–5 mm). Dno nádoby na tažín střídavě poklaďte polovinou plátků rajčat a brambor, osolte a opepřete.

krájení brambor

5

VRSTVY
Na zeleninu rozložte marinované rybí maso. Opatrně ho poklaďte druhou polovinou brambor, osolte je a rozetřete na ně zbytek čermúly. Navrch rozložte papriky, zbylá rajčata a olivy.

vrstvení

6

ŠŤÁVA
Promíchejte protlak, citronovou šťávu, olivový olej a vývar. Směsí pokrm zalijte a přiklopte horní částí nádoby. Dejte ho do trouby předehřáté na 200 °C péct na 40 minut, až budou brambory měkké. Odklopte a pečte ještě 10 minut. Vyjměte, posypte bylinkami a podávejte horké.

šťáva

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit