Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pavlova s jahodami

Zvenčí jsou pevné, uvnitř pěnově měkké a vždy naplněné šlehačkou a ovocem. Tyhle sněhové maxipusinky nesoucí jméno baletky Anny Pavlovové si zamilujete!
 

Vydání: 2009/7
Autor:
Hodnocení:
155 (hlasů)
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 80 minut + chladnutí
PT30M
Příprava 0:30
Dort Východoevropská

Ingredience

    • 150 ml bílků (z cca 4 vajec)
    • 220 g jemného krupicového cukru
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu, prosátého
    • 2 lžičky bílého vinného octa

    Na dokončení

    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 125 ml dužiny z maracuji (z cca 4 plodů)
    • 250 g jahod, zbavených stopek a rozpůlených
    • moučkový cukr na posypání, nemusí být

Příprava jídla



1
Zahřejte troubu na 150 °C. Bílky odměřte do mísy a při nízkých otáčkách šlehače šlehejte tak dlouho, až při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin.



2 Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. Plech potáhněte pečicím papírem a směs vytvarujte do kruhu o průměru 18 cm (viz Tipy + triky). Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s pavlovou a pečte 80 minut. Pak troubu vypněte a pavlovu v ní nechte úplně vychladnout. Smetanu ušlehejte dopevna, natřete ji na pavlovu, navrch dejte dužinu z maracuji, jahody, případně poprašte moučkovým cukrem. Nakrájejte na dílky – nelekejte se, prakticky vždycky se přitom aspoň trochu rozdrobí – a ihned podávejte.

 

Tipy + triky

HMOTA Správnou konzistenci sněhu s cukrem poznáte také podle toho, že směs ztrojnásobí svůj objem a když vyjmete metly, tvoří špičky.

ČAS Nízká teplota se postará o to, že ,pusa‘ pěkně vyběhne, zatímco dlouhý pobyt v troubě vysuší krustičku dokřupava.

SKLADOVÁNÍ Upečená pavlova vydrží (bez smetany a oblohy!) ve vzduchotěsné nádobě pět dnů při pokojové teplotě.

TVAROVÁNÍ Pravidelného kruhového tvaru pavlovy dosáhnete tak, že si kruh předkreslíte na pečicí papír. Ovšem pozor – na plech pak papír přijde stranou, na niž jste kreslili, dolů. V opačném případě budete mít korpus s obtisknutými čarami. Sněhovou hmotu naneste lžící doprostřed kruhu a dotvarujte cukrářskou špachtlí nebo plochým nožem. Pokud chcete, aby pavlova při podávání byla pokud možno dokonalá a bez trhlin, neste ji na stůl raději i s papírem (přečnívající odřízněte). 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář