Více než hodinu
Velmi snadné
Poměr náročnosti přípravy, výsledného vzhledu a chuti tohoto dezertu vás rozhodně chytne za srdce. Dort Pavlova se skvěle hodí k různým slavnostním příležitostem a připravit jej dokáže i začátečník. Suroviny pro přípravu navíc zaručeně najdete ve své spíži.
Základem dortu Pavlova jsou bílkové sněhové korpusy. Jejich povrch je křehce křupavý, vnitřek naopak vláčný. Inspiraci hledejte v baletu, symbolika je vidět pouhým okem. Dort tvoří jedno nebo několik pater nadýchaného sněhového korpusu doplněným o výrazné ovoce jako jsou jahody, kiwi, maliny nebo borůvky, který na pohled připomíná hedvábný šat primabalerín.
‚Pusinkovou’ konzistenci zajistí dlouhý pobyt v troubě při nižší teplotě, kdy se těsto pomalu suší a vytváří dokonalou kombinaci neodolatelné křupavosti na povrchu a šťavnaté vláčnosti uvnitř.
O původ Pavlovy se spolu přou Nový Zéland a Austrálie. Obě země poctila ve dvacátých letech minulého století svou návštěvou světoznámá balerína Anna Pavlovová, po které dezert nese své jméno. Obě země dodnes považují Pavlovu za svůj národní poklad. Nadýchaný dort tvořený z velkých pusinkových korpusů se těší oblibě po celém světě a ani u nás tomu není jinak.
Zdroje informací: food52, BBC Travel