0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat

Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat
ZDROJ: Apetit

Jakmile začne sezona, jahod, okamžitě se začnou všechny dezerty červenat. Jahody se hodí do českých koláčů a buchet, stejně jako do francouzkých mille-feuilles nebo italského dezertu panna cotta. Zkuste podle našich receptů nejslavnější jahodové moučkníky!

Britská láska k jahodám

Na pikniku, oslavě, u moře, nebo jen tak, se smetanou. Jakmile začne jejich sezóna, jahody doslova zaplaví celý ostrov. Britové je zkrátka milují, není tedy s podivem, že se britské dezerty patřičně červenají.

  • Jahody tvoří jednu ze tří hlavních ingrediencí populárního dezertu s názvem Eton mess, tedy Etonský nepořádek. Jejich sladkou chuť doplňují sněhové pusinky a poctivá porce šlehačky. Dohromady tak tvoří rychlý, a přitom chuťově nabitý pohár.
  • Jahody najdeme také v zákusku nazvaném Victoria sponge. Tento piškotový dort, který měla ráda královna Viktorie, je spojený vanilkovým máslový krémem a šlehačkou.
  • Pokud máte rádi dezert s kapkou něčeho ostřejšího, zaujmout by vás mohl opilý britský trifle, který vytvoříte vrstvením piškotů zalitých sherry, čerstvého ovoce, vanilkového krému a šlehačky. Zapomenout nesmíme ani na křupavý jahodový krambl.

Italské a krémové

Laskominy ze slunné Itálie rády kombinují smetanové krémy s čerstvým ovocem. Jednou ze základních surovin místních dezertů je mascarpone.

  • Propojíte-li ho s čerstvými jahodami, cukrářskými piškoty, smetanou a kapkou dezertního vína, jahodové tiramisu je na světě.
  • Dalším oblíbeným dezertem je panna cotta. V jejím základu najdeme smetanu ke šlehání, vanilku, cukr a želatinu. Po zatuhnutí ji stačí ozdobit čerstvými jahodami či jahodovým přelivem.

Francouzská elegance

Francouzští mistři cukráři jahody využívají jako doplněk k nadýchaným krémům a jemnému těstu.

  • Červené ovoce tedy najdeme v mille-feuilles, které tvoří několik krémem a jahodami prokládaných vrstev nadýchaného listového těsta. Ať už se rozhodnete pro krém čokoládový nebo vanilkový, s jahodami vytvoří dokonalou vizuální i chuťovou mozaiku.
  • Z přelomu 18. a 19. století pocházejí eclairky. Odpalované těsto s lehkým krémem můžou povznést už jen zralé a šťavnaté jahody. Výroba domácích eclairek není snadná, s naším návodem to však hravě zvládnete. Za trochou úsilí stojí opravdový kulinářský zážitek.

Snadné a variabilní tvarohové koláče

Tvarohové koláče mají svůj původ již ve starověkém Řecku. Cheesecake jim začali říkat v Anglii už v 15. století, dnes se připravují po celém světě od Indie, jižní Afriku, Filipíny, Německo, Švédsko až po Spojené státy.

Tip:

Koláč s červeným ovocemVyzkoušejte recept na koláč s červeným ovocem šéfkuchaře Jeana Imberta, který perfektně ladí s Veuve Cliquot Rosé.

  • Troubu vyhřejte na 180°C. Z 300 g hladké mouky, 1 vejce, 100 g krupicového cukru, 200 g změklého másla a špetku fleur de sel vypracujte hladké těsto a na archu pečicího papíru rozválejte na obdélník o tloušťce 1 cm.
  • Přemístěte korpus na plech a přikrytý pečicím papírem pečte 15–20 minut.
  • Na krém zahřejte 1 l mléka, a jakmile začne vřít, přidejte semínka z 1 vanilkového lusku a 4 lístky máty.
  • Nechte 10 minut probublávat. Mezitím prošlehejte 5 žloutků s 125 g krupicového cukru.
  • Přidejte 100 g hladké mouky a za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte horké mléko.
  • Poté směs vraťte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne.
  • Přendejte do misky, k povrchu přitiskněte potravinářskou fólii, nechte vychladnout a uložte do lednice. Po vychlazení prošlehejte a opatrně zapracujte 200 ml vyšlehané šlehačky. Můžete dosladit moučkovým cukrem. Na korpus naneste krém, ozdobte jahodami, malinami, ostružinami a lístky máty.

Foto vpravo: Veuve Cliquot

Ochutnat můžete také další zahraniční jahodové dezerty, které jsme vám umístili do výběru receptů.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Makronky
Více než hodinu
Pro zkušené

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč