Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat

Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat

Britská láska k jahodám

Na pikniku, oslavě, u moře, nebo jen tak, se smetanou. Jakmile začne jejich sezóna, jahody doslova zaplaví celý ostrov. Britové je zkrátka milují, navíc si vyvinuli vlastní odrůdu splňující hlavní požadavky: šťavnatá konzistence, sytě červená barva a omamná sladká vůně.

Není tedy s podivem, že se britské dezerty patřičně červenají. Jahody tvoří jednu ze tří hlavních ingrediencí populárního dezertu s názvem Eton mess, tedy Etonský nepořádek. Jejich sladkou chuť doplňují sněhové pusinky a poctivá porce šlehačky. Dohromady tak tvoří rychlý, a přitom chuťově nabitý pohár.

Jahody najdeme také v zákusku nazvaném Victoria sponge. Tento piškotový dort sahá svou historií až ke královně Viktorii, chuť mu propůjčují čerstvé jahody a vanilkový máslový krém se šlehačkou.

Pokud máte rádi dezert s kapku něčeho ostřejšího, zaujmout by vás mohl opilý britský trifle, který vytvoříte vrstvením piškotů zalitých sherry, čerstvého ovoce, vanilkového krému a šlehačky. Zapomenou nesmíme ani na křupavý jahodový krambl.

Objevte spolu s námi britské dezerty

Více

Italské a krémové

Laskominy ze slunné Itálie rády kombinují smetanové krémy s čerstvým ovocem. Jedním ze základních pilířů místních dezertů je mascarpone. Propojíte-li ho s čerstvými jahodami, cukrářskými piškoty, smetanou a kapkou dezertního vína, jahodové tiramisu je na světě. Dalším oblíbeným dezertem je panna cotta. V jejím základu najdeme smetanu ke šlehání, vanilku, cukr a želatinu. Po zatuhnutí ji stačí ozdobit čerstvými jahodami či jahodovým přelivem.

Jahodové tiramisu

Více

Francouzská elegance

Francouzští mistři cukráři jahody využívají jako doplněk k nadýchaným krémům a jemnému těstu. Červené ovoce tedy najdeme v mille-feuilles, které tvoří několik krémem a jahodami prokládaných vrstev nadýchaného listového těsta. Ať už se rozhodnete pro krém čokoládový nebo vanilkový, s jahodami vytvoří dokonalou vizuální i chuťovou mozaiku.

Z přelomu 18. a 19. století pocházejí eclairky. Odpalované těsto s lehkým krémem můžou povznést už jen zralé a šťavnaté jahody. Výroba domácích eclairek není ničím snadným, s naším návodem to však hravě zvládnete. Za trochou úsilí stojí opravdový kulinářský zážitek.

Dezerty z francouzských kaváren

Více

Snadné a variabilní koláče

Tvarohové koláče mají svůj původ již ve starověkém Řecku. Pod pojmem cheesecake se označovaly koláče od 15. století na březích Anglie, podobnou recepturu však najdeme v anglické kuchařce už z roku 1390, kde je cheesecake označován za anglický vynález. Koláče tohoto typu se připravují pro svou jednoduchost i variabilitu po celém světě, od Indie, jižní Afriku, Filipíny, Německo, Švédsko až po Spojené státy americké, kde platí za jedny z neoblíbenějších dezertů. Receptury i způsob přípravy se liší stát od státu, nejproslulejším se stal newyorský cheesecake. Vyznačuje se bohatou, krémovou konzistencí, které dominuje vanilka. Koláč je také dvakrát pečený, nejprve se peče korpus, který se následně dopeče spolu s krémovou náplní. Základ tvoří smetanový sýr se zakysanou smetanou.

Dvojitý pečený nepečený cheesecake

Více

Tip:

Koláč s červeným ovocemVyzkoušejte recept na koláč s červeným ovocem šéfkuchaře Jeana Imberta, který perfektně ladí s Veuve Cliquot Rosé. Troubu vyhřejte na 180°C. Z 300 g hladké mouky, 1 vejce, 100 g krupicového cukru, 200 g změklého másla a špetku fleur de sel vypracujte hladké těsto a na archu pečicího papíru rozválejte na obdélník o tloušťce 1 cm. Přemístěte korpus na plech a přikrytý pečicím papírem pečte 15–20 minut. Na krém zahřejte 1 l mléka, a jakmile začne vřít, přidejte semínka z 1 vanilkového lusku a 4 lístky máty. Nechte 10 minut probublávat. Mezitím prošlehejte 5 žloutků s 125 g krupicového cukru. Přidejte 100 g hladké mouky a za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte horké mléko. Poté směs vraťte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne. Přendejte do misky, k povrchu přitiskněte potravinářskou fólii, nechte vychladnout a uložte do lednice. Po vychlazení prošlehejte a opatrně zapracujte 200 ml vyšlehané šlehačky. Můžete dosladit moučkovým cukrem. Na korpus naneste krém, ozdobte jahodami, malinami, ostružinami a lístky máty.

Foto vpravo: Veuve Cliquot

Ochutnat můžete také další zahraniční jahodové dezerty, které jsme vám umístili do výběru receptů.

Více než hodinu
Pro zkušené

Obchod Apetit