Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křehká vepřová pečeně v mléce

Díky pomalému pečení v mléce bude maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté. Navíc získáte tak úžasnou omáčku, že si budete přát, aby jí byl dvojnásobek.
Vydání: 2009/10
Autor:
Hodnocení:
170 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
Opékání: 16 minut Vaření: 15 minut Pečení: 90 minut
P
Maso Česká

Ingredience

    • 600 g vepřové pečeně, s kostí či bez, nejlépe se silnější vrstvou tuku
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 500 ml mléka
    • 4 snítky čerstvého tymiánu
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
    • 100 ml zakysané smetany
    • opékané nebo šťouchané brambory k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 140 °C. Vepřovou pečeni řádně osolte a opepřete. Rozehřejte na sporáku hlubší kameninovou nebo litinovou pečicí nádobu, do které se maso vejde tak akorát. Vepřové do něj vložte a opékejte ho dohněda ze všech stran. Díky přirozené vrstvě tuku kolem pečeně by nemělo být potřeba přidávat olej. Přilijte mléko tak, aby bylo maso téměř potopené, přidejte tymián i česnek a přiveďte k varu. Když se mléko srazí, nevadí.

2
Vložte do trouby a nepřikryté pečte asi hodinu a půl. Pokud se šťáva příliš rychle vypéká, přilijte mléko, občas maso přelévejte výpekem.

3 Maso vyndejte na servírovací talíř. Na sporáku přiveďte šťávu zbylou v pekáčku k varu a svařte na polovinu. Přidejte škrob prošlehaný se zakysanou smetanou a míchejte do zhoustnutí; osolte a opepřete. Maso krájejte na plátky, přelévejte omáčkou a jezte s opékanými nebo šťouchanými bramborami.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář