Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehká vepřová pečeně v mléce

Křehká vepřová pečeně v mléce

4.2/5 Počet hodnocení: 221
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1557 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 58 g
Tuky 99 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky pomalému pečení v mléce bude maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté. Navíc získáte tak úžasnou omáčku, že si budete přát, aby jí byl dvojnásobek.

Související recepty

Suroviny

s kostí či bez, nejlépe se silnější vrstvou tuku
sůl
pepř
čerstvě mletý
mléko 500 ml
tymián 4 snítky
česnek 2 stroužky
škrob 1 PL
maizena
k podávání, lze nahradit šťouchanými

Postup

1

Troubu předehřejte na 140 °C.

2

Vepřovou pečeni řádně osolte a opepřete. Rozehřejte na sporáku hlubší kameninovou nebo litinovou pečicí nádobu, do které se maso vejde tak akorát.

3

Vepřové do něj vložte a opékejte ho dohněda ze všech stran. Díky přirozené vrstvě tuku kolem pečeně by nemělo být potřeba přidávat olej. Přilijte mléko tak, aby bylo maso téměř potopené, přidejte tymián i česnek a přiveďte k varu. Když se mléko srazí, nevadí.

4

Vložte do trouby a nepřikryté pečte asi hodinu a půl. Pokud se šťáva příliš rychle vypéká, přilijte mléko, občas maso přelévejte výpekem.

5

Maso vyndejte na servírovací talíř. Na sporáku přiveďte šťávu zbylou v pekáčku k varu a svařte na polovinu.

6

Přidejte škrob prošlehaný se zakysanou smetanou a míchejte do zhoustnutí; osolte a opepřete.

7

Maso krájejte na plátky, přelévejte omáčkou a jezte s opékanými nebo šťouchanými bramborami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín