0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křehká vepřová pečeně v mléce

Křehká vepřová pečeně v mléce

4.3 / 5. Počet hodnocení: 205
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1557 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 58 g
Tuky 99 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky pomalému pečení v mléce bude maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté. Navíc získáte tak úžasnou omáčku, že si budete přát, aby jí byl dvojnásobek.

Suroviny

vepřové maso 600 g
s kostí či bez, nejlépe se silnější vrstvou tuku
sůl
pepř
čerstvě mletý
mléko 500 ml
tymián 4 snítky
česnek 2 stroužky
škrob 1 PL
maizena
zakysaná smetana 100 ml
brambory opékané
k podávání, lze nahradit šťouchanými

Postup

1

Troubu předehřejte na 140 °C.

2

Vepřovou pečeni řádně osolte a opepřete. Rozehřejte na sporáku hlubší kameninovou nebo litinovou pečicí nádobu, do které se maso vejde tak akorát.

3

Vepřové do něj vložte a opékejte ho dohněda ze všech stran. Díky přirozené vrstvě tuku kolem pečeně by nemělo být potřeba přidávat olej. Přilijte mléko tak, aby bylo maso téměř potopené, přidejte tymián i česnek a přiveďte k varu. Když se mléko srazí, nevadí.

4

Vložte do trouby a nepřikryté pečte asi hodinu a půl. Pokud se šťáva příliš rychle vypéká, přilijte mléko, občas maso přelévejte výpekem.

5

Maso vyndejte na servírovací talíř. Na sporáku přiveďte šťávu zbylou v pekáčku k varu a svařte na polovinu.

6

Přidejte škrob prošlehaný se zakysanou smetanou a míchejte do zhoustnutí; osolte a opepřete.

7

Maso krájejte na plátky, přelévejte omáčkou a jezte s opékanými nebo šťouchanými bramborami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit