Šťavnatá pečínka vonící bylinkami...
Suroviny
vepřové maso
600
g
bez kosti a v celku (koupíte také jako vepřové karé)
sůl
pepř mletý
jogurt bílý
200
g
máta
2
svazky
meduňka
1
svazek
menší kus
citronová šťáva
1
PL
olivový olej
2
PL
1 Na marinádu smíchejte jogurt, olej, citronovou šťávu, nasekané listy z jednoho svazku máty a meduňku. Ochuťte solí a pepřem. Maso omyjte, osušte, svažte provázkem, aby mělo pěkný tvar, a osolte a opepřete. Přendejte ho do pekáčku, potřete ze všech stran marinádou, přikryjte a uložte v chladu, nejlépe přes noc.
2 Rozpalte troubu na 220 °C. Na dno pekáče dejte mřížku nebo ji vytvořte ze špejlí a na ni rozložte zbylou mátu. Na mátu posaďte maso a 10 minut zprudka pečte. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších asi 50 minut doměkka.
3 Během pečení maso potírejte zbylou marinádou; dvakrát ho otočte. Měkké a propečené maso vyjměte, a nechte pod alobalem 15–20 minut odležet. Podávejte nakrájené na plátky.