Šťavnatá pečínka vonící bylinkami... Její přípravu rozhodně zvládnete a zavděčíte se tak každému milovníkovi pořádného kusu masa. Vepřová pečeně v bylinkové marinádě se hodí na nedělní oběd i na pořádnou rodinnou sešlost, nebo večeři s partou kamarádů.
Suroviny
Postup
Na marinádu smíchejte jogurt, olej, citronovou šťávu, nasekané listy z jednoho svazku máty a meduňku. Ochuťte solí a pepřem. Maso omyjte, osušte, svažte provázkem, aby mělo pěkný tvar, a osolte a opepřete. Přendejte ho do pekáčku, potřete ze všech stran marinádou, přikryjte a uložte v chladu, nejlépe přes noc.
Rozpalte troubu na 220 °C. Na dno pekáče dejte mřížku nebo ji vytvořte ze špejlí a na ni rozložte zbylou mátu. Na mátu posaďte maso a 10 minut zprudka pečte. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších asi 50 minut doměkka.
Během pečení maso potírejte zbylou marinádou; dvakrát ho otočte. Měkké a propečené maso vyjměte, a nechte pod alobalem 15–20 minut odležet. Podávejte nakrájené na plátky.