Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová pečeně se šalvějovo-fenyklovým máslem
Vepřová pečeně se šalvějovo-fenyklovým máslem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová pečeně se šalvějovo-fenyklovým máslem

5/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8088 kcal
Bílkoviny 379 g
Sacharidy 255 g
Tuky 603 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečínka s voňavou náplní a křupavé rozmarýnové brambory - ideální volba pro sváteční nedělní oběd.

Související recepty

Suroviny

šalvěj 1 svazek
malý, nasekaný
fenyklová semínka 2 ČL
najemno
máslo 120 g
sůl
pepř
sůl
hrubá na posypání
bez kosti, ideálně i s kůží
velká, na kolečka
olej
na potření masa
Na pečené brambory
nejlépe husí, lze nahradit olejem
rozmarýn 2 snítka
sůl
Na omáčku
vývar kuřecí 250 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte nasekanou šalvěj, fenykl, šalotku, máslo a důkladně osolte, případně opepřete. Maso z boku nařízněte asi do poloviny a naplňte ho připravenou směsí. Kůži potřete trochou oleje, zlehka pokrájejte nožem a posypte hrubou mořskou solí.

2

Cibuli rozložte do pekáče, položte na ni maso kůží dolů a hodinu a půl pečte. Pak teplotu v troubě zvyšte na 220 stupňů, maso otočte a ještě půl hodiny dopékejte. Pak ho zabalte do alobalu a nechte odpočinout.

3

Ve chvíli, kdy se maso peče asi hodinu a čtvrt, zalijte vroucí vodou brambory a šest minut je vařte. Slijte je, dejte na plech a obalte v sádle. Pečte je celkem hodinu dozlatova a dokřupava; během pečení je jednou obraťte a patnáct minut před koncem posypte rozmarýnem a solí.

4

Pekáč, ve kterém jste připravovali maso, postavte na sporák (cibuli v něm ponechte). Vsypte mouku a chvíli ji opékejte, aby zezlátla. Pak ji zalijte vínem s vývarem a rozmíchejte v hladkou omáčku. Nechte aspoň 15 minut vařit, potom dosolte a opepřete.

5

Upečené maso nakrájejte na plátky a rozdělte na talíře. Podávejte ho přelité omáčkou, s pečenými rozmarýnovými bramborami, česnekovo-citronovou kapustou a celerovým pyré.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín