Vepřová pečeně se šalvějovo-fenyklovým máslem

Vepřová pečeně se šalvějovo-fenyklovým máslem

5 / 5. Počet hodnocení: 8
Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3188 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 255 g
Tuky 187 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Pečínka s voňavou náplní a křupavé rozmarýnové brambory - ideální volba pro sváteční nedělní oběd.

Suroviny

šalvěj 1 svazek
nasekaná
fenyklová semínka 2 ČL
šalotka 4 ks
najemno
máslo 120 g
sůl
pepř
sůl
na posypání
vepřové maso 2
bez kosti, ideálně i s kůží
cibule 2 ks
velká, na kolečka
olej
na potření masa
Na pečené brambory
brambory 800 g
sádlo 4 PL
nejlépe husí, lze nahradit olejem
rozmarýn 2 snítka
sůl
Na omáčku
mouka pšeničná hladká 1.5 PL
víno bílé 200 ml
vývar kuřecí 250 ml
sůl
pepř
1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte nasekanou šalvěj, fenykl, šalotku, máslo a důkladně osolte, případně opepřete. Maso z boku nařízněte asi do poloviny a naplňte ho připravenou směsí. Kůži potřete trochou oleje, zlehka pokrájejte nožem a posypte hrubou mořskou solí.

2 Cibuli rozložte do pekáče, položte na ni maso kůží dolů a hodinu a půl pečte. Pak teplotu v troubě zvyšte na 220 stupňů, maso otočte a ještě půl hodiny dopékejte. Pak ho zabalte do alobalu a nechte odpočinout.

3 Ve chvíli, kdy se maso peče asi hodinu a čtvrt, zalijte vroucí vodou brambory a šest minut je vařte. Slijte je, dejte na plech a obalte v sádle. Pečte je celkem hodinu dozlatova a dokřupava; během pečení je jednou obraťte a patnáct minut před koncem posypte rozmarýnem a solí.

4 Pekáč, ve kterém jste připravovali maso, postavte na sporák (cibuli v něm ponechte). Vsypte mouku a chvíli ji opékejte, aby zezlátla. Pak ji zalijte vínem s vývarem a rozmíchejte v hladkou omáčku. Nechte aspoň 15 minut vařit, potom dosolte a opepřete.

5
Upečené maso nakrájejte na plátky a rozdělte na talíře. Podávejte ho přelité omáčkou, s pečenými rozmarýnovými bramborami, česnekovo-citronovou kapustou a celerovým pyré.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit