Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rozpeky se švestkami

Česká klasika, kvůli které se vyplatí si zamazat ruce od mouky a vypeckovat švestky.

Vydání: 2009/10
Autor:
Hodnocení:
25 (hlasů)
Počet porcí: Na 20 rozpeků
Doba přípravy: Do 30 minut
Kynutí: 1 hodina
PT35M
Pečení 0:35
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 500 g hladké mouky
    • 250 ml mléka
    • 75 g krupicového cukru
    • 100 g másla + další na potření
    • 2 žloutky
    • ½ kostky droždí, rozdrobeného
    • špetka soli
    • 1 kg švestek, vypeckovaných
    • 200 g mletého máku a 75 g moučkového cukru
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Z droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíce cukru umíchejte kvásek a nechte na teplém místě vzejít. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Mezitím smíchejte mák s cukrem.

2 Na pomoučněném válu rozválejte vykynuté těsto na asi 5 mm vysoký plát. Rozkrájejte na čtverce 8 × 8 cm. Do středu každého položte 1–2 švestky, doprostřed dejte lžičku máku s cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem. Protilehlé okraje spojte, jako když děláte šátečky, náplň může vykukovat. Na plechu vyloženém pečicím papírem nechte kynout ještě 30 minut. Potom potřete rozehřátým máslem a v troubě předehřá té na 180 ºC pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Švestkové hody

Švestkové hody

24x švestky nasladko

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty

REKLAMA

Přidat komentář