Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Linecký koláč

Rakušané linecké koláče odedávna milovali nejen pro jejich chuť, ale také trvanlivost. Upečte si skvělý nedělní dezert podle staletími ověřeného receptu.

Vydání: 2009/11
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Počet porcí: Na 16 řezů
Doba přípravy: Do 20 minut
Odležení: 30 minut
PT50M
Pečení 0:50
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 300 g hladké mouky
    • 300 g studeného másla, nasekaného
    • 300 g mletých lískových oříšků (nebo mandlí; viz Něco navíc)
    • 220 g krupicového cukru
    • 1 vejce + 1 žloutek
    • 1⁄2 lžičky mletého hřebíčku
    • 1 lžička skořice
    • kůra a šťáva z 1/2 biocitronu
    • prošlehaný bílek, bílek s mlékem nebo vejce na potření
    • 40 g mandlových lupínků
    • 1 bílá dortová oplatka o průměru cca 30 cm, tedy o něco menší než forma
    • 300–500 g nepasírované rybízové zavařeniny
    • moučkový cukr s vanilkou na poprášení

Příprava jídla

1 Mouku zpracujte se studeným máslem a potom velmi rychle zapracujte oříšky, cukr, vejce, žloutek, hřebíček, skořici a citronovou kůru a šťávu. Mělo by vzniknout stejnoměrné, pokud možno hladké těsto. Dejte ho na půl hodiny odpočinout do chladu. Pracujte rychle, aby se máslo nerozteklo a těsto se ,nespařilo‘.

2 Zahřejte troubu na 160 °C. Dvě třetiny těsta vtlačte do dortové formy o průměru 30 cm (můžete ji vyložit papírem nebo vymazat a vysypat). Na něj položte oplatku a vydatně ji potřete marmeládou – pozor, nepotírejte až do kraje, po obvodu by měl zůstat asi na prst široký nepotřený kruh.

3 Ze zbývajícího těsta uválejte asi deset válečků silných jako tužka a jeden váleček silnější; z tenkých poskládejte mřížku, silnější přitiskněte na nenamazaný okraj. Mřížku a okraj potřete vejcem. Prostředek koláče posypte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 minut dohněda. Upečený koláč nechte vychladnout, vyndejte z formy a pořádně ho pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Oříšky versus mandle jsou místem, kde se tradiční receptury rozcházejí. U obou možností je dilema navíc umocněno ještě variantami s loupanými a neloupanými jádry. Řiďte se vlastní chutí a uvážením. Když na to přijde, můžete zkusit i mleté vlašské ořechy.

 

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář