Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecký koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Velmi snadné Na 16 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7927 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 635 g
Tuky 517 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rakušané linecké koláče odedávna milovali nejen pro jejich chuť, ale také trvanlivost. Upečte si skvělý nedělní dezert podle staletími ověřeného receptu.

Suroviny

máslo 300 g
studené, nasekané
lískové oříšky 300 g
mleté, nebo mandle, mleté (viz Něco navíc)
vejce 1 ks
mletý
mletá
citron ½ ks
bio, kůra nastrohaná a šťáva vymačkaná
vejce 1 ks
prošlehané, na potření (lze nahradit jen prošlehaným bílkem nebo bílkem prošlehaným s trochou mléka)
mandle plátky 40 g
1 ks
bílá dortová oplatka průměr cca 30 cm (tedy menší než forma)
rybízová zavařenina 500 g
nepasírovaná
s vanilkou, na poprášení

Postup

1

Mouku zpracujte se studeným máslem a potom velmi rychle zapracujte oříšky, cukr, vejce, žloutek, hřebíček, skořici a citronovou kůru a šťávu. Mělo by vzniknout stejnoměrné, pokud možno hladké těsto.

2

Dejte ho na půl hodiny odpočinout do chladu. Pracujte rychle, aby se máslo nerozteklo a těsto se ,nespařilo‘.

3

Zahřejte troubu na 160 °C.

4

Dvě třetiny těsta vtlačte do dortové formy o průměru 30 cm (můžete ji vyložit papírem nebo vymazat a vysypat).

5

Na něj položte oplatku a vydatně ji potřete marmeládou – pozor, nepotírejte až do kraje, po obvodu by měl zůstat asi na prst široký nepotřený kruh.

6

Ze zbývajícího těsta uválejte asi deset válečků silných jako tužka a jeden váleček silnější; z tenkých poskládejte mřížku, silnější přitiskněte na nenamazaný okraj.

7

Mřížku a okraj potřete vejcem. Prostředek koláče posypte mandlovými lupínky.

8

Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 minut dohněda.

Upečený koláč nechte vychladnout, vyndejte z formy a pořádně ho pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Oříšky versus mandle jsou místem, kde se tradiční receptury rozcházejí. U obou možností je dilema navíc umocněno ještě variantami s loupanými a neloupanými jádry. Řiďte se vlastní chutí a uvážením. Když na to přijde, můžete zkusit i mleté vlašské ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...