Rakušané linecké koláče odedávna milovali nejen pro jejich chuť, ale také trvanlivost. Upečte si skvělý nedělní dezert podle staletími ověřeného receptu.
Suroviny
Postup
Mouku zpracujte se studeným máslem a potom velmi rychle zapracujte oříšky, cukr, vejce, žloutek, hřebíček, skořici a citronovou kůru a šťávu. Mělo by vzniknout stejnoměrné, pokud možno hladké těsto.
Dejte ho na půl hodiny odpočinout do chladu. Pracujte rychle, aby se máslo nerozteklo a těsto se ,nespařilo‘.
Zahřejte troubu na 160 °C.
Dvě třetiny těsta vtlačte do dortové formy o průměru 30 cm (můžete ji vyložit papírem nebo vymazat a vysypat).
Na něj položte oplatku a vydatně ji potřete marmeládou – pozor, nepotírejte až do kraje, po obvodu by měl zůstat asi na prst široký nepotřený kruh.
Ze zbývajícího těsta uválejte asi deset válečků silných jako tužka a jeden váleček silnější; z tenkých poskládejte mřížku, silnější přitiskněte na nenamazaný okraj.
Mřížku a okraj potřete vejcem. Prostředek koláče posypte mandlovými lupínky.
Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 minut dohněda.
Upečený koláč nechte vychladnout, vyndejte z formy a pořádně ho pocukrujte.
NĚCO NAVÍC
Oříšky versus mandle jsou místem, kde se tradiční receptury rozcházejí. U obou možností je dilema navíc umocněno ještě variantami s loupanými a neloupanými jádry. Řiďte se vlastní chutí a uvážením. Když na to přijde, můžete zkusit i mleté vlašské ořechy.