Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7615 kcal
Bílkoviny 133 g
Cukr 563 g
Tuky 517 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Rakušané linecké koláče odedávna milovali nejen pro jejich chuť, ale také trvanlivost. Upečte si skvělý nedělní dezert podle staletími ověřeného receptu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
máslo 300 g
studené, nasekané
lískové oříšky 300 g
mleté, lze nahradit mandlemi
krupicový cukr 220 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
hřebíček 0.5 ČL
skořice 1 ČL
citron 0.5 ks
bio, kůra a šťáva
vejce 1 ks
prošlehané, na potření, lze nahradit jen bílkem
mandle plátky 40 g
1 ks
bílá dortová oplatka průměr cca 30 cm (tedy menší než forma)
rybízová zavařenina 300 g
nepasírovaná
moučkový cukr
s vanilkou, na poprášení

1 Mouku zpracujte se studeným máslem a potom velmi rychle zapracujte oříšky, cukr, vejce, žloutek, hřebíček, skořici a citronovou kůru a šťávu. Mělo by vzniknout stejnoměrné, pokud možno hladké těsto. Dejte ho na půl hodiny odpočinout do chladu. Pracujte rychle, aby se máslo nerozteklo a těsto se ,nespařilo‘.

2 Zahřejte troubu na 160 °C. Dvě třetiny těsta vtlačte do dortové formy o průměru 30 cm (můžete ji vyložit papírem nebo vymazat a vysypat). Na něj položte oplatku a vydatně ji potřete marmeládou – pozor, nepotírejte až do kraje, po obvodu by měl zůstat asi na prst široký nepotřený kruh.

3 Ze zbývajícího těsta uválejte asi deset válečků silných jako tužka a jeden váleček silnější; z tenkých poskládejte mřížku, silnější přitiskněte na nenamazaný okraj. Mřížku a okraj potřete vejcem. Prostředek koláče posypte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 minut dohněda. Upečený koláč nechte vychladnout, vyndejte z formy a pořádně ho pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Oříšky versus mandle jsou místem, kde se tradiční receptury rozcházejí. U obou možností je dilema navíc umocněno ještě variantami s loupanými a neloupanými jádry. Řiďte se vlastní chutí a uvážením. Když na to přijde, můžete zkusit i mleté vlašské ořechy.

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit