0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecký koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9 / 5. Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Velmi snadné Na 16 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7927 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 635 g
Tuky 517 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rakušané linecké koláče odedávna milovali nejen pro jejich chuť, ale také trvanlivost. Upečte si skvělý nedělní dezert podle staletími ověřeného receptu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
máslo 300 g
studené, nasekané
lískové oříšky 300 g
mleté, nebo mandle, mleté (viz Něco navíc)
krupicový cukr 220 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
hřebíček 0.5 ČL
mletý
skořice 1 ČL
mletá
citron 0.5 ks
bio, kůra nastrohaná a šťáva vymačkaná
vejce 1 ks
prošlehané, na potření (lze nahradit jen prošlehaným bílkem nebo bílkem prošlehaným s trochou mléka)
mandle plátky 40 g
1 ks
bílá dortová oplatka průměr cca 30 cm (tedy menší než forma)
rybízová zavařenina 500 g
nepasírovaná
moučkový cukr
s vanilkou, na poprášení

Postup

1

Mouku zpracujte se studeným máslem a potom velmi rychle zapracujte oříšky, cukr, vejce, žloutek, hřebíček, skořici a citronovou kůru a šťávu. Mělo by vzniknout stejnoměrné, pokud možno hladké těsto.

2

Dejte ho na půl hodiny odpočinout do chladu. Pracujte rychle, aby se máslo nerozteklo a těsto se ,nespařilo‘.

3

Zahřejte troubu na 160 °C.

4

Dvě třetiny těsta vtlačte do dortové formy o průměru 30 cm (můžete ji vyložit papírem nebo vymazat a vysypat).

5

Na něj položte oplatku a vydatně ji potřete marmeládou – pozor, nepotírejte až do kraje, po obvodu by měl zůstat asi na prst široký nepotřený kruh.

6

Ze zbývajícího těsta uválejte asi deset válečků silných jako tužka a jeden váleček silnější; z tenkých poskládejte mřížku, silnější přitiskněte na nenamazaný okraj.

7

Mřížku a okraj potřete vejcem. Prostředek koláče posypte mandlovými lupínky.

8

Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 minut dohněda.

Upečený koláč nechte vychladnout, vyndejte z formy a pořádně ho pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Oříšky versus mandle jsou místem, kde se tradiční receptury rozcházejí. U obou možností je dilema navíc umocněno ještě variantami s loupanými a neloupanými jádry. Řiďte se vlastní chutí a uvážením. Když na to přijde, můžete zkusit i mleté vlašské ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit