Zjednodušená varianta klasiky rakouského cukrářství.
Suroviny
máslo
200
g
změklé + navíc na vymazání plechu
moučkový cukr
200
g
hřebíček
1
špetka
skořice
1
ČL
citron
½
ks
bio, kůra nastrouhaná a šťáva vymačkaná
vejce
3
ks
mandle
130
g
mouka pšeničná hladká
200
g
prosátá
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
rybízový džem
150
g
oplatka dortová
1
ks
mleté, na vysypání plechu
vejce
1
ks
prošlehané, na potření
mandle plátky
40
g
s vanilkou, na posypání
Postup
1
Máslo vyšlehejte do pěny s cukrem, hřebíčkem, skořicí a šťávou i kůrou z citronu. Po jednom přidejte vejce. Mouku smíchejte s nastrouhanými 130 g mandlí a zlehka vmíchejte do pěny.
2
Dvě třetiny těsta naneste do hlubšího plechu (25 x 35 cm) a co nejpřesněji pokryjte oplatkami. Potřete marmeládou. Zbylou hmotu nastříkejte sáčkem s tenkou hladkou tryskou do mřížek a utvořte z něj i okraj. Těsto potřete vejcem a hodinu pečte při 175 °C.
Komentáře
Výborný koláč s vyváženou chuťou. Ľahká príprava. Upiekla som ho prvýkrát na stretnutie s mojimi priateľmi, zariskovala som ale zožala som úspech.