Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5550 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 529 g
Tuky 305 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zjednodušená varianta klasiky rakouského cukrářství.

Suroviny

máslo 200 g
změklé + navíc na vymazání plechu
moučkový cukr 200 g
hřebíček 1 špetka
skořice 1 ČL
citron 0.5 ks
bio, kůra nastrouhaná a šťáva vymačkaná
vejce 3 ks
mandle 130 g
mouka pšeničná hladká 200 g
prosátá
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rybízový džem 150 g
oplatka dortová 1 ks
mandle
mleté, na vysypání plechu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
mandle plátky 40 g
moučkový cukr
s vanilkou, na posypání

1 Máslo vyšlehejte do pěny s cukrem, hřebíčkem, skořicí a šťávou i kůrou z citronu. Po jednom přidejte vejce. Mouku smíchejte s  nastrouhanými 130 g mandlí a zlehka vmíchejte do pěny.

2 Dvě třetiny těsta naneste do hlubšího plechu (25 x 35 cm) a co nejpřesněji pokryjte oplatkami. Potřete marmeládou. Zbylou hmotu nastříkejte sáčkem s tenkou hladkou tryskou do mřížek a utvořte z něj i okraj. Těsto potřete vejcem a hodinu pečte při 175 °C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

Dana Beňušková

Výborný koláč s vyváženou chuťou. Ľahká príprava. Upiekla som ho prvýkrát na stretnutie s mojimi priateľmi, zariskovala som ale zožala som úspech.

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit