Linecká bábovka s ořechovou náplní

Linecká bábovka s ořechovou náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (42)
Do 30 minut Pro zkušené Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5651 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 431 g
Tuky 360 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle vynikající bábovka patří svým postupem mezi náročnější moučníky.

Související recepty

Suroviny

NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 300 g
máslo 200 g
studeného + rozpuštěné a zchladlé máslo na vymazání formy
moučkový cukr 100 g
žloutek 2 ks
NA NÁPLŇ
žloutek 2 ks
moučkový cukr 80 g
bílek 4 ks
vlašské ořechy 100 g
mletých
piškoty 20 g
drcených

1 Suroviny na těsto smíchejte a propracujte rychle v těsto, nejlépe v robotu s pádlem.

2 Pečlivě vymažte formu na bábovku rozpuštěným a zchladlým máslem. Do formy vložte 3/4 těsta a vtlačte ho na stěny formy (těsto můžete též vyválet a postupně ho do formy přenést a přitlačit ke stěnám). Zbylou 1/4 vyválejte na plát.

3 Na náplň ušlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do ušlehaných žloutků vmíchejte ořechy, piškoty a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu vlijte do připraveného těsta ve formě a zakryjte zbylým vyváleným těstem. Okraje, které přesahují, přehněte doprostřed bábovky.

4 Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 165°C zhruba 30-40 minut. Hlídejte, aby se vršek bábovky během pečení nepřipaloval, v případě potřeby ji zakryjte alobalem.

5 Hotovou bábovku nechte chvíli zchladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař.
Autorka: Klára Hadašová

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit