0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecká bábovka s ořechovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 58
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5651 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 431 g
Tuky 360 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle vynikající bábovka patří svým postupem mezi náročnější moučníky.

Suroviny

NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 300 g
máslo 200 g
studené + rozpuštěné a zchladlé máslo na vymazání formy
moučkový cukr 100 g
žloutek 2 ks
NA NÁPLŇ
žloutek 2 ks
moučkový cukr 80 g
bílek 4 ks
vlašské ořechy 100 g
mleté
piškoty 20 g
drcené

Postup

1

Suroviny na těsto smíchejte a propracujte rychle v těsto, nejlépe v robotu s pádlem.

2

Pečlivě vymažte formu na bábovku rozpuštěným a zchladlým máslem.

3

Do formy vložte 3/4 těsta a vtlačte ho na stěny formy (těsto můžete též vyválet a postupně ho do formy přenést a přitlačit ke stěnám). Zbylou 1/4 vyválejte na plát.

4

Na náplň ušlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

5

Do ušlehaných žloutků vmíchejte ořechy, piškoty a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu vlijte do připraveného těsta ve formě a zakryjte zbylým vyváleným těstem. Okraje, které přesahují, přehněte doprostřed bábovky.

6

Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 165°C zhruba 30-40 minut. Hlídejte, aby se vršek bábovky během pečení nepřipaloval, v případě potřeby ji zakryjte alobalem.

7

Hotovou bábovku nechte chvíli zchladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař, Autorka: Klára Hadašová

Související články

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách
  • Tipy a triky

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte ‚tu svou‘, pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte.  ...
Dokonale vyklopená bábovka. Ale jak toho dosáhnout?
  • Zajímavosti

Dokonale vyklopená bábovka. Ale jak toho dosáhnout?

Propagace značky Kulina.Apetitonline.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.Není potřeba se trápit s Vaší starou formou na bábovku. Pořiďte si v internetovém obchodě Kulina.cz novou špičkovou formu ze série LA FORME Plus německé...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit