Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gaura - Nitái Halva

Sladkost, po které vám bude božsky! ­Suroviny můžete odměřit jednoduše ­hrnkem na čaj (250 ml).

Vydání: 2005/7
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT50M
Vaření 0:50
Cukroví Asijská

Ingredience

    • 2 hrnky hrubé krupice
    • 3 hrnky přírodního cukru
    • 1 hrnek másla
    • 6 až 6 1/2 hrnků vody
    • 1/2 hrnku rozinek, propláchnutých
    • sezonní ovoce (nemusí být)

Příprava jídla

1. Silnostěnný hrnec postavte na střední plamen, nasypte do něj cukr a občas zamíchejte. Jakmile se cukr začne rozpouštět a hnědnout, zrychlete míchání a dávejte pozor, aby se nepřipálil. Když je asi polovina cukru roztavená, přilejte horkou vodu s rozinkami a krátce povařte, dokud se karamel nerozpustí.

2. Vezměte další hrnec se silným dnem a rozpusťte v něm máslo. Přisypte krupici a za častého míchání ji pražte, dokud zrníčka nezískají světle hnědou barvu a oříškovou vůni. Umění připravit dobrou halvu spočívá právě ve velice pečlivém a stejnoměrném opražení krupice; dejte si tedy záležet.

3. Snižte plamen na minimum a opatrně ke krupici přilejte horký karamel s rozinkami. Dávejte pozor, protože tekutina může v rozpálené krupici způsobit menší explozi. Nejlepší je upraženou krupici pro jistotu na chvíli odstavit z plamene, počkat, až se hrnec trochu ochladí, a teprve potom přilít tekutinu. 

4. Důkladně zamíchejte, aby se netvořily hrudky, a jakmile začne směs houstnout, přikryjte hrnec poklicí. Občas ji zdvihněte a halvu zamíchejte, aby se nepřipálila. Vařte tak dlouho, až se veškerá tekutina vstřebá. Zrníčka krupice by měla být stejnoměrně, v celém hrnci, pěkně nabobtnalá a sklovitá.

5. Asi pět minut před koncem vaření můžete přidat vyloupané a rozpůlené švestky nebo jiné ovoce; záleží výhradně na vaší chuti.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelenina s bramborovo-jahelnými nočky

Zelenina s bramborovo-jahelnými nočky

Italské biolasagne

Italské biolasagne

Komentáře

Obrazek uzivatele
Můžu jenom doporučit! Dáváme si ji se sestrou ve vegetariánské restauraci a kupujeme si ji jako lahůdku ještě domů na večer :-)
Obrazek uzivatele
krupici jsem doma měla jen jemnou a také to jde. Přijde mi to ale příliš sladké, takže cukru příště uberu.Skvělý recept!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/05, str.66
Obrazek uzivatele
Moc dekuji za tento recept, jedla jsem hlavu tolikrat v indicke restauraci a az dopodud mi vrtalo hlavou, jak se dela; konecne jsem si ji mohla uvarit doma :o) doporucuji s bananem ...

Přidat komentář