Gaura - Nitái Halva

Gaura - Nitái Halva

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6002 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 1054 g
Tuky 170 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkost, po které vám bude božsky! ­Suroviny můžete odměřit jednoduše ­hrnkem na čaj (250 ml).

Suroviny

krupice 2 hrnky
cukr 3 hrnky
přírodní
máslo 1 hrnek
voda 6 hrnků
rozinky 1 hrnku
propláchnuté
ovoce
sezónní (nemusí)
1. Silnostěnný hrnec postavte na střední plamen, nasypte do něj cukr a občas zamíchejte. Jakmile se cukr začne rozpouštět a hnědnout, zrychlete míchání a dávejte pozor, aby se nepřipálil. Když je asi polovina cukru roztavená, přilejte horkou vodu s rozinkami a krátce povařte, dokud se karamel nerozpustí.

2. Vezměte další hrnec se silným dnem a rozpusťte v něm máslo. Přisypte krupici a za častého míchání ji pražte, dokud zrníčka nezískají světle hnědou barvu a oříškovou vůni. Umění připravit dobrou halvu spočívá právě ve velice pečlivém a stejnoměrném opražení krupice; dejte si tedy záležet.

3. Snižte plamen na minimum a opatrně ke krupici přilejte horký karamel s rozinkami. Dávejte pozor, protože tekutina může v rozpálené krupici způsobit menší explozi. Nejlepší je upraženou krupici pro jistotu na chvíli odstavit z plamene, počkat, až se hrnec trochu ochladí, a teprve potom přilít tekutinu. 

4. Důkladně zamíchejte, aby se netvořily hrudky, a jakmile začne směs houstnout, přikryjte hrnec poklicí. Občas ji zdvihněte a halvu zamíchejte, aby se nepřipálila. Vařte tak dlouho, až se veškerá tekutina vstřebá. Zrníčka krupice by měla být stejnoměrně, v celém hrnci, pěkně nabobtnalá a sklovitá.

5. Asi pět minut před koncem vaření můžete přidat vyloupané a rozpůlené švestky nebo jiné ovoce; záleží výhradně na vaší chuti.

Komentáře

Anonym

Můžu jenom doporučit! Dáváme si ji se sestrou ve vegetariánské restauraci a kupujeme si ji jako lahůdku ještě domů na večer :-)

Anonym

krupici jsem doma měla jen jemnou a také to jde. Přijde mi to ale příliš sladké, takže cukru příště uberu.Skvělý recept!

Anonym

Moc dekuji za tento recept, jedla jsem hlavu tolikrat v indicke restauraci a az dopodud mi vrtalo hlavou, jak se dela; konecne jsem si ji mohla uvarit doma :o) doporucuji s bananem ...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit