0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gaura - Nitái Halva
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6014 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 1048 g
Tuky 170 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkost, po které vám bude božsky! ­Suroviny můžete odměřit jednoduše ­hrnkem na čaj (250 ml).

Suroviny

krupice 2 hrnky
hnědý cukr 3 hrnky
máslo 1 hrnek
voda 6 hrnků
rozinky 1 hrnku
propláchnuté
ovoce
sezónní (nemusí)

Postup

1

Silnostěnný hrnec postavte na střední plamen, nasypte do něj cukr a občas zamíchejte. Jakmile se cukr začne rozpouštět a hnědnout, zrychlete míchání a dávejte pozor, aby se nepřipálil. Když je asi polovina cukru roztavená, přilejte horkou vodu s rozinkami a krátce povařte, dokud se karamel nerozpustí.

2

Vezměte další hrnec se silným dnem a rozpusťte v něm máslo. Přisypte krupici a za častého míchání ji pražte, dokud zrníčka nezískají světle hnědou barvu a oříškovou vůni. Umění připravit dobrou halvu spočívá právě ve velice pečlivém a stejnoměrném opražení krupice; dejte si tedy záležet.

3

Snižte plamen na minimum a opatrně ke krupici přilejte horký karamel s rozinkami. Dávejte pozor, protože tekutina může v rozpálené krupici způsobit menší explozi. Nejlepší je upraženou krupici pro jistotu na chvíli odstavit z plamene, počkat, až se hrnec trochu ochladí, a teprve potom přilít tekutinu. 

4

Důkladně zamíchejte, aby se netvořily hrudky, a jakmile začne směs houstnout, přikryjte hrnec poklicí. Občas ji zdvihněte a halvu zamíchejte, aby se nepřipálila. Vařte tak dlouho, až se veškerá tekutina vstřebá. Zrníčka krupice by měla být stejnoměrně, v celém hrnci, pěkně nabobtnalá a sklovitá.

5

Asi pět minut před koncem vaření můžete přidat vyloupané a rozpůlené švestky nebo jiné ovoce; záleží výhradně na vaší chuti.

Související články

KVÍZ: Co víte o indické kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o indické kuchyni?

Indická kuchyně je rozmanitá a plná chutí, vůní i barev. Mnohé  indické pokrmy si získaly oblibu po celém světě, indickým restauracím a bistrům patří pevné místo v gastronomickém světě. Možná jste do něj sami pronikli a kari vaříte i...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

Anonym

Můžu jenom doporučit! Dáváme si ji se sestrou ve vegetariánské restauraci a kupujeme si ji jako lahůdku ještě domů na večer :-)

Anonym

krupici jsem doma měla jen jemnou a také to jde. Přijde mi to ale příliš sladké, takže cukru příště uberu.Skvělý recept!

Anonym

Moc dekuji za tento recept, jedla jsem hlavu tolikrat v indicke restauraci a az dopodud mi vrtalo hlavou, jak se dela; konecne jsem si ji mohla uvarit doma :o) doporucuji s bananem ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit