Sladkost, po které vám bude božsky! Suroviny můžete odměřit jednoduše hrnkem na čaj (250 ml).
Postup
Silnostěnný hrnec postavte na střední plamen, nasypte do něj cukr a občas zamíchejte. Jakmile se cukr začne rozpouštět a hnědnout, zrychlete míchání a dávejte pozor, aby se nepřipálil. Když je asi polovina cukru roztavená, přilejte horkou vodu s rozinkami a krátce povařte, dokud se karamel nerozpustí.
Vezměte další hrnec se silným dnem a rozpusťte v něm máslo. Přisypte krupici a za častého míchání ji pražte, dokud zrníčka nezískají světle hnědou barvu a oříškovou vůni. Umění připravit dobrou halvu spočívá právě ve velice pečlivém a stejnoměrném opražení krupice; dejte si tedy záležet.
Snižte plamen na minimum a opatrně ke krupici přilejte horký karamel s rozinkami. Dávejte pozor, protože tekutina může v rozpálené krupici způsobit menší explozi. Nejlepší je upraženou krupici pro jistotu na chvíli odstavit z plamene, počkat, až se hrnec trochu ochladí, a teprve potom přilít tekutinu.
Důkladně zamíchejte, aby se netvořily hrudky, a jakmile začne směs houstnout, přikryjte hrnec poklicí. Občas ji zdvihněte a halvu zamíchejte, aby se nepřipálila. Vařte tak dlouho, až se veškerá tekutina vstřebá. Zrníčka krupice by měla být stejnoměrně, v celém hrnci, pěkně nabobtnalá a sklovitá.
Asi pět minut před koncem vaření můžete přidat vyloupané a rozpůlené švestky nebo jiné ovoce; záleží výhradně na vaší chuti.
Komentáře