Suroviny
Postup
Z brokolice odřízneme tvrdý košťál a rozdělíme ji na růžičky. V hrnci přivedeme k varu 4 hrnky osolené vody, vložíme do ní růžičky brokolice a uvaříme je doměkka. Růžičky ihned zchladíme ve studené vodě s ledem, několik růžiček si ponecháme stranou na ozdobení a zbytek rozsekáme na malé kousky.
V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme ho hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji postupně dvěma hrnky studeného vývaru z brokolice a prošleháme.
Pak přidáme nasekanou brokolici, polévku osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a vmícháme do ní bílý jogurt. Polévku přivedeme k varu, 3 minuty povaříme a poté rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
Kostičky pečiva osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Polévku rozdělíme do talířů, posypeme ji osmaženými kostičkami a ozdobíme růžičkami brokolice.