Vídeňské masopustní koblihy

Vídeňské masopustní koblihy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (22)
Do hodiny na 6 - 10 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3116 kcal
Bílkoviny 114 g
Cukr 231 g
Tuky 185 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané jako peřinka...

Suroviny

mléko 125 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
0,5 kostky
krupicový cukr 40 g
mouka pšeničná hladká 280 g
sůl špetka
máslo 60 g
2 PL
rum tuzemák
žloutek 4 ks
zakysaná smetana 2 ČL
jahodový džem
lze nahradit meruňkovým džemem
olej
na smažení, 1:1 se sádlem
sádlo
na smažení, 1:1 s olejem

1 Do tří čtvrtin mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít kvásek. Z něj a ze zbývajícího mléka (přilévejte postupně), cukru, soli, nakrájeného másla, rumu, žloutků, kvásku, zakysané smetany a mouky (vše kromě mléka o stejné pokojové teplotě) zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na něm měly tvořit puchýřky. Nechte vykynout (cca 45 minut).

2 Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku. Sklenkou nebo vykrajovátkem naznačte kolečka (mohou mít i okolo 10 cm v průměru) těsně vedle sebe, aby nebylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny (nepřežeňte to, koblihy by se při smažení topily). Zbylá kolečka dokrojte, položte je na kolečka se zavařeninou, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte o něco menší skleničkou či vykrajovátkem. Okraje tak budou hladké a opravdu pevně spojené.

3 Nechte 15–30 minut kynout na válu spodní stranou nahoru a přikryté utěrkou. Koblihy smažte v hlubší vrstvě tuku 3 minuty pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a bez pokličky smažte 3 minuty z druhé strany. Do tuku dávejte tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného místa. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. Na závěr je pocukrujte.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit