3.9 / 5. Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Snadné Na 50 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12626 kcal
Bílkoviny 260 g
Sacharidy 1088 g
Tuky 745 g
Vláknina 139 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezkonkurenční rodinný recept naší čtenářky Jaroslavy Nuslové. Milujeme ho!

Suroviny

mléko 0.5 l
vlažné
droždí 70 g
krupicový cukr 2 PL
máslo 100 g
žloutek 5 ks
rum 5 PL
tuzemák
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
z biocitronu
mouka pšeničná hladká 1 kg
mouka pšeničná hrubá 100 g
na vysypání plechu
sůl špetka
jahodová zavařenina 0.5 kg
zavařenina dle chuti, může být také mák, tvaroh nebo čokoláda
olej 0.5 l
na smažení

Postup

1

Do hrnku mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vidličkou promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek.

    2

    Máslo se žloutky a zbylým cukrem utřete ve velké míse a přidejte rum, vanilkový cukr a citronovou kůru. Do mísy prosijte mouku, vlijte vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vařečkou všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto. 

      3

      Těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, kde netáhne, 30 až 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak těsto znovu prohněťte a vyválejte asi na dvoucentimetrovou tloušťku. Nožem postupně odkrajujte takové množství, aby se vám výsledný koblížek vždy vešel do dlaně; budou to kousky o průměru zhruba 3 cm. Palcem je ještě trochu povytáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci náplně.

        4

        Utvořte uzlíček, nahoře těsto pevně spojte a spojenou částí dolů položte na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dejte znovu do tepla. Nechte ještě půl hodiny kynout.

          5

          Mezitím nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte. Zda je tuk dostatečně horký, poznáte díky jednoduchého triku: vhozená kostička chleba v něm zezlátne, než napočítáte do čtyřiceti. Koblihy vkládejte tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžete pomoci vařečkou či naběračkou. Když stejnoměrně zezlátnou, máte hotovo.

          TIPY & TRIKY od Jaroslavy Nuslové:

          • Vykrajování. Postupuju jako při plnění buchet; vrstvy těsta se při smažení nemůžou oddělit a náplň nevyteče. Moje tchyně zase těsto rozválela na dva centimetry a skleničkou si na polovinu plátu vyznačila kolečka, ale nedokrojila je. Po pokladení náplní se druhá polovina těsta překlopí a podle hrbolků, které vyznačují náplň, se kolečkem a skleničkou nebo vykrajovátkem dokrojí. Postupovat se dá i tak, že těsto rozválíte a skleničkou s omoučenými okraji vykrojíte kolečka. Do páru se pak spojují náplní.
          • Náplň. Nejraději používám bílý mák – sama si ho pěstuju –, ale když mi dojde, koupím si hotovou náplň z modrého máku, která se už nemusí mlít. Vyrábí ji firma Kovandovi, gastronomické dekorace a speciality. K dostání například v Globusu, Makru a Kauflandu, ale i v běžných menších obchodech. 
          • Smažení. Košík na smažení využívám nejen na koblihy, ale i na řízky nebo třeba na hranolky. Je to vlastně improvizovaná fritéza.

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2004/6

          Komentáře

          Anonym

          Koblihy jsou naprosto fantastické. Plnila jsem je i čokoládou a i ty jsouu super. Žloudky sice v postupu nejsou, ale rozetřela jsem je s máslem a cukrem. Vřele doporučuji!!!

          Anonym

          Koblihy jsou vyborne, jen ty zloutky tam jaksi v postupu napsane nebyly. Ale ty zloutky tam muzete do toho testa dodat i kdyz testo je hotove.

          Anonym

          Koblížky jsou výborné, již jsem je jednou dělala a povedly se na výbrnou, nyní se na ně chystám zas a už se mi zbýhají sliny. Jen je dělám z poloviční dávky, páč z kila je toho opravdu strašnej hafec. Nejlepší je meruňková marmeláda, pro manžela udělám s makem.

          Apetit magazín

          Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
          • Tipy a triky

          Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

          Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
          Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
          • Tipy a triky

          Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

          Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
          Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
          • Tipy redakce

          Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

          Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

          Obchod Apetit