Minikoblihy a miništrúdlíčky

Minikoblihy a miništrúdlíčky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5376 kcal
Bílkoviny 130 g
Cukr 620 g
Tuky 254 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ani na silvestrovském večírku nesmí chybět sladká tečka! Na našem sladkém baru můžete kombinovat vše se vším - koblížky, miništrúdly i ovoce si rozumějí se všemi omáčkami. Pokud chcete, můžete je navíc vylepšit kapkou rumu či brandy!

Suroviny

Minikoblihy
mouka pšeničná hladká 185 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl špetka
skořice 0.5 ČL
mletá
krupicový cukr 55 g
máslo 55 g
rozpuštěné
mléko 100 ml
vejce 1 ks
velké
olej
na smažení
krupicový cukr 115 g
na obal
vanilka 0.5 ČL
mletá, lze nahradit skořicí, na obal
Miništrůdlíčky
1 bal
těsto filo 450g
tvaroh měkký 2 bal
v kostce
žloutek 2 ks
moučkový cukr 4 PL
máslo
na potření
Ovocné špízky a jednohubky
ananas 1 ks
jahody 250 g
banány 3 ks
hroznové víno 250 g
mix červeného a bílého
Čokoládová omáčka
smetana ke šlehání 200 ml
33%
třtinový cukr 4 PL
tmavá čokoláda 150 g
nasekaná
vanilkový extrakt 1 ČL

MINIKOBLIHY

PŘÍPRAVA 30 MINUT ■ SMAŽENÍ 5 MINUT (1 DÁVKA) ■ NA CCA 40 KULIČEK ■ VELMI SNADNÉ

1 V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a cukr. Máslo prošlehejte s mlékem a vejcem, přilijte do mísy k mouce a vypracujte tužší těsto. Pomocí lžičky ukrajujte těsto a rukou vyválejte kuličky, měli byste jich mít zhruba 40.

2 Na obalení smíchejte cukr s vanilkou nebo skořicí.

3 Kuličky těsta postupně pomalu smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, během smažení obracejte. První koblížky obětujte nastavení správné teplo- ty oleje a intenzitě smažení, aby uvnitř nebyly syrové. Vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce. Potom obalte v ochuceném cukru.

NĚCO NAVÍC

Pokud usmažíte koblížky předem, ohřejte je před podáváním v troubě vyhřáté na 160°C. 

 

MINIŠTRÚDLÍČKY

PŘÍPRAVA 20 MINUT ■ PEČENÍ 15 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

Troubu rozehřejte na 200°C. Tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem. Z plátů těsta filo nakrájejte čtverce o straně 10cm. Asi 3cm od jednoho okraje dejte vždy lžíci připravené směsi. Boční strany přehněte přes náplň a srolujte. Všechny ruličky vyskládejte švem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě asi 15 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC

Zkuste příště také jablečnou náplň: 2 jablka nakrájejte na drobné kostičky, krátce poduste s trochou másla, cukru a skořice, nechte vychladnout a poté směsí plňte těsto filo. Zkusit můžete i vánoční ovocný mix zvaný Mince Meat (prodává např. Marks&Spencer nebo Tesco). Pokud chcete mít rolky opravdu křupavé, můžete je místo pečení usmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. 

 

OVOCNÉ ŠPÍZKY A JEDNOHUBKY

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Ovoce nakrájejte na kousky a dejte do misky, část napíchejte na krátké špejle – tak se bude ovoce dobře namáčet v dipech (viz recepty níže). 

 

ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKA

Smetanu a cukr dejte do menšího hrnce a přiveďte těsně pod bod varu, míchejte, aby se cukr rozpustil. Odstavte z plotny a vmíchejte čokoládu, když je všechna rozpuštěná, vmíchejte vanilkový extrakt a máslo. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC

Omáčku můžete připravit až 3 dny předem, ohřívejte ji pomalu ve vodní lázni. 

 

MALINOVÝ COULIS

1 Maliny rozmixujte s cukrem, doslaďte a dokyselte šťávou z citrusů. Podávejte jako sorbet (jako jsme to udělali my) nebo nechte maliny roztát, protřete jemným sítem a podávejte jako omáčku. 

 

KARAMEL

1 Cukr vsypte do menšího rendlíku a zalijte 1/4 hrnkem vody. Nechte vařit na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezezlátne (hlídejte jej, snadno se spálí), přilijte rum a smetanu, provařte a promíchejte, přidejte máslo a znovu promíchejte, aby vznikl hladký karamel.

NĚCO NAVÍC

Do karamelu můžete přidat špetku soli, slaný karamel je hit! A omáčkám neuškodí ani kapka alkoholu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit