Minikoblihy a miništrúdlíčky

Minikoblihy a miništrúdlíčky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5376 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 620 g
Tuky 254 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani na silvestrovském večírku nesmí chybět sladká tečka! Na našem sladkém baru můžete kombinovat vše se vším - koblížky, miništrúdly i ovoce si rozumějí se všemi omáčkami. Pokud chcete, můžete je navíc vylepšit kapkou rumu či brandy!

Související recepty

New Cosmo

Abyste mohli sami slavit, potřebujete si uvolnit r...

Suroviny

Minikoblihy
mouka pšeničná hladká 185 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl špetka
skořice 0.5 ČL
mletá
krupicový cukr 55 g
máslo 55 g
rozpuštěné
mléko 100 ml
vejce 1 ks
velké
olej
na smažení
krupicový cukr 115 g
na obal
vanilka 0.5 ČL
mletá, lze nahradit skořicí, na obal
Miništrůdlíčky
1 bal
těsto filo 450g
tvaroh měkký 2 bal
v kostce
žloutek 2 ks
moučkový cukr 4 PL
máslo
na potření
Ovocné špízky a jednohubky
ananas 1 ks
jahody 250 g
banány 3 ks
hroznové víno 250 g
mix červeného a bílého
Čokoládová omáčka
smetana ke šlehání 200 ml
33%
třtinový cukr 4 PL
tmavá čokoláda 150 g
nasekaná
vanilkový extrakt 1 ČL

MINIKOBLIHY

PŘÍPRAVA 30 MINUT ■ SMAŽENÍ 5 MINUT (1 DÁVKA) ■ NA CCA 40 KULIČEK ■ VELMI SNADNÉ

1 V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a cukr. Máslo prošlehejte s mlékem a vejcem, přilijte do mísy k mouce a vypracujte tužší těsto. Pomocí lžičky ukrajujte těsto a rukou vyválejte kuličky, měli byste jich mít zhruba 40.

2 Na obalení smíchejte cukr s vanilkou nebo skořicí.

3 Kuličky těsta postupně pomalu smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, během smažení obracejte. První koblížky obětujte nastavení správné teplo- ty oleje a intenzitě smažení, aby uvnitř nebyly syrové. Vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce. Potom obalte v ochuceném cukru.

NĚCO NAVÍC

Pokud usmažíte koblížky předem, ohřejte je před podáváním v troubě vyhřáté na 160°C. 

 

MINIŠTRÚDLÍČKY

PŘÍPRAVA 20 MINUT ■ PEČENÍ 15 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

Troubu rozehřejte na 200°C. Tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem. Z plátů těsta filo nakrájejte čtverce o straně 10cm. Asi 3cm od jednoho okraje dejte vždy lžíci připravené směsi. Boční strany přehněte přes náplň a srolujte. Všechny ruličky vyskládejte švem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě asi 15 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC

Zkuste příště také jablečnou náplň: 2 jablka nakrájejte na drobné kostičky, krátce poduste s trochou másla, cukru a skořice, nechte vychladnout a poté směsí plňte těsto filo. Zkusit můžete i vánoční ovocný mix zvaný Mince Meat (prodává např. Marks&Spencer nebo Tesco). Pokud chcete mít rolky opravdu křupavé, můžete je místo pečení usmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. 

 

OVOCNÉ ŠPÍZKY A JEDNOHUBKY

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Ovoce nakrájejte na kousky a dejte do misky, část napíchejte na krátké špejle – tak se bude ovoce dobře namáčet v dipech (viz recepty níže). 

 

ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKA

Smetanu a cukr dejte do menšího hrnce a přiveďte těsně pod bod varu, míchejte, aby se cukr rozpustil. Odstavte z plotny a vmíchejte čokoládu, když je všechna rozpuštěná, vmíchejte vanilkový extrakt a máslo. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC

Omáčku můžete připravit až 3 dny předem, ohřívejte ji pomalu ve vodní lázni. 

 

MALINOVÝ COULIS

1 Maliny rozmixujte s cukrem, doslaďte a dokyselte šťávou z citrusů. Podávejte jako sorbet (jako jsme to udělali my) nebo nechte maliny roztát, protřete jemným sítem a podávejte jako omáčku. 

 

KARAMEL

1 Cukr vsypte do menšího rendlíku a zalijte 1/4 hrnkem vody. Nechte vařit na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezezlátne (hlídejte jej, snadno se spálí), přilijte rum a smetanu, provařte a promíchejte, přidejte máslo a znovu promíchejte, aby vznikl hladký karamel.

NĚCO NAVÍC

Do karamelu můžete přidat špetku soli, slaný karamel je hit! A omáčkám neuškodí ani kapka alkoholu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit