Minikoblihy a miništrúdlíčky

Minikoblihy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Minikoblihy a miništrúdlíčky

3.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8162 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 955 g
Tuky 392 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani na silvestrovském večírku nesmí chybět sladká tečka! Na našem sladkém baru můžete kombinovat vše se vším - koblížky, miništrúdly i ovoce si rozumějí se všemi omáčkami. Pokud chcete, můžete je navíc vylepšit kapkou rumu či brandy!

Suroviny

Minikoblihy
mouka pšeničná hladká 185 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl 1 špetka
skořice 0.5 ČL
mletá
krupicový cukr 55 g
máslo 55 g
rozpuštěné
mléko 100 ml
vejce 1 ks
velké
olej
na smažení
krupicový cukr 115 g
na obalení
vanilka 0.5 ČL
mletá, lze nahradit skořicí, na obalení
Miništrůdlíčky
filo těsto 1 bal
450 g
tvaroh měkký 2 bal
v kostce
žloutek 2 ks
moučkový cukr 4 PL
máslo
na potření
Ovocné špízky a jednohubky
ananas 1 ks
jahody 250 g
banány 3 ks
hroznové víno 250 g
mix červeného a bílého
Čokoládová omáčka
smetana ke šlehání 200 ml
33%
třtinový cukr 4 PL
tmavá čokoláda 150 g
nasekaná
vanilkový extrakt 1 ČL
máslo 40 g
Malinový coulis
mražené maliny 2 hrnky
moučkový cukr 2 PL
+ na dochucení
citronová štáva
nebo limetová, množství dle chuti
Karamel
krupicový cukr 1 hrnek
rum 2 PL
tmavý, nebo whisky
smetana ke šlehání 0.33 hrnku
33%
máslo 1 ks

MINIKOBLIHY

PŘÍPRAVA 30 MINUT ■ SMAŽENÍ 5 MINUT (1 DÁVKA) ■ NA CCA 40 KULIČEK ■ VELMI SNADNÉ

1 V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a cukr. Máslo prošlehejte s mlékem a vejcem, přilijte do mísy k mouce a vypracujte tužší těsto. Pomocí lžičky ukrajujte těsto a rukou vyválejte kuličky, měli byste jich mít zhruba 40.

2 Na obalení smíchejte cukr s vanilkou nebo skořicí.

3 Kuličky těsta postupně pomalu smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, během smažení obracejte. První koblížky obětujte nastavení správné teplo- ty oleje a intenzitě smažení, aby uvnitř nebyly syrové. Vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce. Potom obalte v ochuceném cukru.

NĚCO NAVÍC
Pokud usmažíte koblížky předem, ohřejte je před podáváním v troubě vyhřáté na 160°C. 

MINIŠTRÚDLÍČKY

PŘÍPRAVA 20 MINUT ■ PEČENÍ 15 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1Troubu rozehřejte na 200°C. Tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem. Z plátů těsta filo nakrájejte čtverce o straně 10cm. Asi 3cm od jednoho okraje dejte vždy lžíci připravené směsi. Boční strany přehněte přes náplň a srolujte. Všechny ruličky vyskládejte švem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě asi 15 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Zkuste příště také jablečnou náplň: 2 jablka nakrájejte na drobné kostičky, krátce poduste s trochou másla, cukru a skořice, nechte vychladnout a poté směsí plňte těsto filo. Zkusit můžete i vánoční ovocný mix zvaný Mince Meat (prodává např. Marks&Spencer nebo Tesco). Pokud chcete mít rolky opravdu křupavé, můžete je místo pečení usmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. 

OVOCNÉ ŠPÍZKY A JEDNOHUBKY

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Ovoce nakrájejte na kousky a dejte do misky, část napíchejte na krátké špejle – tak se bude ovoce dobře namáčet v dipech (viz recepty níže). 

ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKA

1Smetanu a cukr dejte do menšího hrnce a přiveďte těsně pod bod varu, míchejte, aby se cukr rozpustil. Odstavte z plotny a vmíchejte čokoládu, když je všechna rozpuštěná, vmíchejte vanilkový extrakt a máslo. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC
Omáčku můžete připravit až 3 dny předem, ohřívejte ji pomalu ve vodní lázni. 

MALINOVÝ COULIS

1 Maliny rozmixujte s cukrem, doslaďte a dokyselte šťávou z citrusů. Podávejte jako sorbet (jako jsme to udělali my) nebo nechte maliny roztát, protřete jemným sítem a podávejte jako omáčku. 

KARAMEL

1 Cukr vsypte do menšího rendlíku a zalijte 1/4 hrnkem vody. Nechte vařit na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezezlátne (hlídejte jej, snadno se spálí), přilijte rum a smetanu, provařte a promíchejte, přidejte máslo a znovu promíchejte, aby vznikl hladký karamel.

NĚCO NAVÍC
Do karamelu můžete přidat špetku soli, slaný karamel je hit! A omáčkám neuškodí ani kapka alkoholu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Komentáře

Eliška Hrůzová

Minikoblížky jsem vyzkoušela a úplná hrůza. Zřejmě jsou špatně napsané poměry ingrediencí, těsto nemá konzistenci na tvarování a chuťově příšerné...

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit