Ani na silvestrovském večírku nesmí chybět sladká tečka! Na našem sladkém baru můžete kombinovat vše se vším - koblížky, miništrúdly i ovoce si rozumějí se všemi omáčkami. Pokud chcete, můžete je navíc vylepšit kapkou rumu či brandy!
Suroviny
Postup
PŘÍPRAVA 30 MINUT ■ SMAŽENÍ 5 MINUT (1 DÁVKA) ■ NA CCA 40 KULIČEK ■ VELMI SNADNÉ
V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a cukr. Máslo prošlehejte s mlékem a vejcem, přilijte do mísy k mouce a vypracujte tužší těsto. Pomocí lžičky ukrajujte těsto a rukou vyválejte kuličky, měli byste jich mít zhruba 40.
Na obalení smíchejte cukr s vanilkou nebo skořicí.
Kuličky těsta postupně pomalu smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, během smažení obracejte. První koblížky obětujte nastavení správné teplo- ty oleje a intenzitě smažení, aby uvnitř nebyly syrové. Vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce. Potom obalte v ochuceném cukru.
NĚCO NAVÍC
Pokud usmažíte koblížky předem, ohřejte je před podáváním v troubě vyhřáté na 160°C.
PŘÍPRAVA 20 MINUT ■ PEČENÍ 15 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ
Troubu rozehřejte na 200°C. Tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem. Z plátů těsta filo nakrájejte čtverce o straně 10cm. Asi 3cm od jednoho okraje dejte vždy lžíci připravené směsi. Boční strany přehněte přes náplň a srolujte. Všechny ruličky vyskládejte švem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě asi 15 minut dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Zkuste příště také jablečnou náplň: 2 jablka nakrájejte na drobné kostičky, krátce poduste s trochou másla, cukru a skořice, nechte vychladnout a poté směsí plňte těsto filo. Zkusit můžete i vánoční ovocný mix zvaný Mince Meat (prodává např. Marks&Spencer nebo Tesco). Pokud chcete mít rolky opravdu křupavé, můžete je místo pečení usmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ
Ovoce nakrájejte na kousky a dejte do misky, část napíchejte na krátké špejle – tak se bude ovoce dobře namáčet v dipech (viz recepty níže).
ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKASmetanu a cukr dejte do menšího hrnce a přiveďte těsně pod bod varu, míchejte, aby se cukr rozpustil. Odstavte z plotny a vmíchejte čokoládu, když je všechna rozpuštěná, vmíchejte vanilkový extrakt a máslo. Podávejte teplé.
NĚCO NAVÍC
Omáčku můžete připravit až 3 dny předem, ohřívejte ji pomalu ve vodní lázni.
Maliny rozmixujte s cukrem, doslaďte a dokyselte šťávou z citrusů. Podávejte jako sorbet (jako jsme to udělali my) nebo nechte maliny roztát, protřete jemným sítem a podávejte jako omáčku.
KARAMELCukr vsypte do menšího rendlíku a zalijte 1/4 hrnkem vody. Nechte vařit na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezezlátne (hlídejte jej, snadno se spálí), přilijte rum a smetanu, provařte a promíchejte, přidejte máslo a znovu promíchejte, aby vznikl hladký karamel.
NĚCO NAVÍC
Do karamelu můžete přidat špetku soli, slaný karamel je hit! A omáčkám neuškodí ani kapka alkoholu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dokonalá silvestrovská party (15 receptů )
- Využijte hroznové víno naplno: Od snídaní po večeře, které překvapí!(42 receptů )
Komentáře
In reply to Minikoblížky jsem vyzkoušela… by Eilia
Dobrý den, paní Hrůzová,
moc nás mrzí, že se recept neosvědčil. Suroviny jsme zkontrolovali a poměry by měly být v pořádku. Ovšem, ještě to ověříme!
Doufáme, že podobné zklamání, už se nebude opakovat, a přejeme hezký den,
redakce Apetitu