Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Netradiční halušky

Kdyby nebyl Robert Vano světovým fotografem, byl by světovým kuchařem. Abyste o tom byli skálopevně přesvědčeni, stačí ochutnat jeho kosmopolitní verzi slovenských halušek, ovoněných bazalkou. Připravují se z čerstvě vařených brambor, a proto jsou tak jemné a nadýchané. Žádná zátěž pro žaludek – a koncert pro chuťové pohárky!

Vydání: 2005/8
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Vaření 0:20
Východoevropská

Ingredience

    • 1 kg brambor
    • 250 g polohrubé mouky
    • 300 g brynzy
    • 400 ml smetany ke šlehání
    • hrst čerstvé bazalky
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Uvařte brambory, sceďte je, oloupejte a nechte trochu vychladnout.
 



2. Brambory prolisujte anebo nastrouhejte. K bramborám přisypte mouku a spojte je v jednu hmotu. Přesuňte ji na pracovní plochu a dobře propracujte. Utvořte placku, rozkrájejte ji na pruhy a z nich odkrajujte kousky. Vidličkou utvořte zdobné rýhy a halušky vsyp­te do hrnce s vroucí osolenou vodou. Míchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Až (po pár minutách) vyplavou na hladinu, je hotovo. Brynzu dejte do kastrolu na mírný oheň, zalijte smetanou a krátce prohřejte, až vznikne hladká omáčka; případně dochuťte pepřem. Částí přelijte halušky a posypte je bazalky.
 
NĚCO NAVÍC
Klasická verze halušek se má kromě brynzy moc ráda se šťavnatou, dokřupava vysmaženou slaninou. Robert ji doporučuje zejména k zachmuřeným zimním dnům; v létě dává přednost bazalce. 
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento recept mě nalákal, ale i přes přesné dodržení receptu, se mi halušky úplně rozvařily. Nevíte čím to je?
Obrazek uzivatele
může to být kvalitou brambor. Asi je důležité, jestli je to A,B nebo C typ. Jinak nevím.
Obrazek uzivatele
Možná to bude i množstvím mouky, u nás doma děláme halušky z nastrouhaných syrových brambor, ale mouku přidávám až dokud se nerozvářejí.
Obrazek uzivatele
To co tady popisujete nejsou, s prominutím, ani pravé, ani slovenské, ani halušky
Obrazek uzivatele
Musím súhlasiť, od pravých slovenských halušiek má tento recept ďaleko
Obrazek uzivatele
To je fakt,asi jste je nikdy nedělali.
Obrazek uzivatele
slovenské halušky-ani cestom ani prípravou...používajú sa surové zemiaky a hlavne nemožu sa po vhádzaní do vriacej vody predsa miešať-inak sa úplne rozpliznú...toto sa fakt nepodarilo...
Obrazek uzivatele
Ked tieto halušky prezentujete ako slovenské nečudujem sa že to že to cudzincom nechutí. Maju tam byť surové zemiaky ktore obsahuju škrob ktorý bráni tomu aby sa nerozpadávali.Potom tam netreba dať vajce.Tam nema čo hladať bazalka a sladka smotana a ked tak kyslá.Ten recept je český bramborový knedlík iného tvaru.
Obrazek uzivatele
Našla jsem si enhle recept a měla radost, že je z vařených brambor. Jen co jsem si však přečetla Vaše přízpěvky, tak váhám.....No, jdu na to a pak se uvidí:))))
Obrazek uzivatele
Tak mě napadlo...A co vejce? Nějak mi tam v tom receptu chybí....
Obrazek uzivatele
Vážení a milí, to co tady prezentujete jako "Pravé slovenské halušky" vůbec neznám! Narodil jsem se na Slovensku a moje maminka mě haluškama krmila doslova od šesti měsíců mého věku. Doma je míváme skoro každý měsíc.Halušky se na Slovensku alespoň v naší rodině jedli nejčastěji se zelím a slaninou, protože brynza byla drahá a často nedostupná.Dále mě udivilo že do halušek dáváte smetanu a bazalku!!!!? A samozřejmě mě chybí pravá slovenská uzená slaninka!! Někdo dává také klobásku.Jinak dáváme halušky do guláše (výborné), jedl jsem je i s vajíčkem a slaninou.Ale základem jsou halušky ze syrových brambor do nich se zamýchá brynza a přidá čerstvě uškvařená slanina i s vyškvařeným tukem!!!Kde by se tam vzala smetana bazalka,a už vůbec né zakysaná smetana viz "Kluci v akci.
Obrazek uzivatele
Dovolim si reagovat na tvrdenie, ze zakysana smotana sa do halusiek nedava.Povodne tam samozrejme asi nepatri, ale my doma si halusky davame prave so syrokremom a zakysanou smetanou - pravdepodobne preto, ze ani ja, ani brat sme ako male deti bryndzu nemuseli. Takže zakysanu smetanu v haluškách pokladám za normálnu, ale konkrétne recept Apetitu je uplne mimo.
Obrazek uzivatele
rad by som sa k tomu prizval ako kuchar. samozrejme, ze receptov na halusky je na slovensku viacej, preto tvrdit, ktore su originalne?tazko povedat. preto sa v niektorych castiacj slovenska miesa bryndza s zakysanou smotanou, niekde s vodou v ktorej sa varili a halusky a podobne...
Obrazek uzivatele
Halušky miluju, i když nejsem ze Slovenska. Ale taky se pozastavuji nad receptem z vařených brambor. Dělám je ze syrových, polohrubá mouka, vejce.Těsto jen polotuhe, odsekávám malé kousky do vroucí vody. Pak posypu brynzou (naštěstí stále dostupnou trřeba v Tescu a není o nic dražší než jiné sýry, cca 140Kč/kg) a poliju pěkně vyškvařenou slaninou. Žádné jiné ingredience! Mňam!
Obrazek uzivatele
Mily Apetit, toto je recept na talianske gnocchi, ktore sa pripravuju z varenych zemiakov, aj formu (vratane vzoru urobeneho vidlickou) maju taku!! Slov. halusky su zo surovych zemiakov, ako tu uz bolo spomenute... a pripravuju sa z redsieho cesta a najlepsie specialnym "haluskovadlom" - sitom s velkymi dierami, ktorym sa pretlaca cesto rovno do vriacej vody. Toto ma teda velmi sklamalo - mala som za to, ze Apetit ma naozaj autenticke recepty... inovacii sa medze nekladu, ale preboha to neoznacujte ako "prave" halusky...!!! (a propos - ta bazalka, tak to je uz fakt uuuuuuuuuplne vedla.... este to ci bryndza, smotana, kysla smotana, kapusta - kazdy dava inak a vsetky verzie existuju, ale bazalka???? Total mimo.)
Obrazek uzivatele
Zrovna jdu dělat halušky - pravé slovenské - ze syrových brambor, mouky naházet haluškovníkem do vody a přidat slaninku a tvaroh - místo bryndzi (tady ta česká to není ono) a napadlo mně kouknout sem no a hledím. Halušky vařím sama už 20 let, má 5ti letá dcera je miluje a 1,5 syn už taky, ale tohle bych za halušky vydávat nemohla ani náhodou - dcera by mně hnala. Ale nenechte se odradit a zkuste - je to italská kuchyně a docela dobrý recept.
Obrazek uzivatele
Tento recept mi pri náhodnom prezeraní stránok vyrazil dych!!! Už ten obrázok sa mi zdal divný a recept,ani nehovorím. Do pravých slovenských halušiek sa dávajú zásadne surové nastrúhané zemiaky a hladká múka so štipkou soli.Nič viac!! A na uvarené, bryndza s oravskou slaninkou a k tomu kyslé mlieko.Halušky jem od svojich 6 mesiacoch,takže viem,čo hovorím. Ten recept by sa mal premenovať.Nechám to na autorovi....
Obrazek uzivatele
Hledala jsem recept na slovenské halušky, narazila jsem na toto. S haluškama má společmé jenom ty brambory, ale jinak se mi líbí a asi ho vyzkouším
Obrazek uzivatele
to je vtip, nie? toto má od halušiek pekne ďaleko.... Apetit je super, ale toto je tak trochu faux pas
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/05, str.56
Obrazek uzivatele
Som Slovenka, ale tieto halušky sú od pravých slovenských vzdialené na míle. Halušky sa varia zo surových zemiakov.
Obrazek uzivatele
Samozřejmě souhasím s tím, že tyto halušky nejsou ani pravé ani slovenské. Ale přesto je to jeden z mých oblíbených receptů A dokonce na něj používám "pravé italské gnocci". Vyzkoušela jsem i variantu s čerstvou bazalkou. Zvlásť v létě delikátní.
Obrazek uzivatele
No keby ste chceli recept na prave slovenske halusky, urcite je najlepsie sa spytat ludi z oblasti Horehronia, Liptova a celkovo severneho Slovenska. Tam vedia ako sa varia prave halusky a toto nema s pravymi haluskami moc spolocneho. Zakladna chybicka - do pravych halusiek idu surove zemiaky, co vie kazdy, kto halusky varit vie :-)
Obrazek uzivatele
Jak tady většina z Vám poznamenala že tohle nejsou ani pravé ani slovenské a dokonce ani halušky tak se jenom přidávám a měl by se změnit název protože tento recept jim jenom kazí jméno.
Obrazek uzivatele
tak jsem si přečetla celou diskuzi a halušky jsem zkusila... nastrouhala jsem brambory najemno, podle oka přidala polohrubou mouku a pár minut vařila v osolené vodě. přítel zatím osmahnul na trošce sádla pokrájenou cibulku a slaninu a na posledních pár minut přidal kyselé zelí. k hotovému jídlu jsme přidali bryndzu a výborně jsem si pochutnali!
Obrazek uzivatele
tak jsem si přečetla celou diskuzi a halušky jsem zkusila... nastrouhala jsem brambory najemno, podle oka přidala polohrubou mouku a pár minut vařila v osolené vodě. přítel zatím osmahnul na trošce sádla pokrájenou cibulku a slaninu a na posledních pár minut přidal kyselé zelí. k hotovému jídlu jsme přidali bryndzu a výborně jsem si pochutnali!

Přidat komentář