Přílohy z mouky
Mouka patří mezi základní suroviny, které ve spíži zpravidla nikdy nechybí. Hlavní roli hraje v našem jídelníčku mouka zejména v pečivu, je však důležitou součástí mnoha chutných tradičních příloh. Připravte si s námi houskové, bramborové či chlupaté knedlíky, gnocchi, noky, špecle, placky nebo třeba domácí těstoviny. Jsou dokonalé k masu i omáčkám, v domácím provedení navíc bezkonkurenční. Recepty na ně máme!
...
Knedlíky a noky
U nás najdete pestrý výběr knedlíkových receptů počínaje kynutými přes kváskové až po rychlé hrnkové. Knedlíky jsou zkrátka stálicemi i symbolem české kuchyně. Jejich hlavním úkolem je nasáknout omáčku. Musejí být proto měkké, hebké a nadýchané – proto se na jejich přípravu často používá polohrubá či hrubá mouka nebo krupice. Zapomeňte na tuhý knedlík ze špatné restaurace a připravte si takové, které se vždycky povedou!
- Láká vás měkoučký karlovarský knedlík protkaný svěžestí bylinek?
- Dáváte přednost staročeské klasice v podobě chlupatých knedlíků se zelím a slaninou?
- Je libo nadýchaný bramborový knedlík či pravé italské gnocchi?
Jaké další přílohy se dají připravit z mouky? Hned vedle knedlíků stojí oblíbené noky. O objasnění rozdílu mezi knedlíky a noky se postarali již manželé Krausovi v legendárních Pelíškách. Abyste si knedlíky již nikdy nespletli s noky, připravili jsme pro vás kuchařku Knedlíky, noky a omáčky, která vás provede světem příloh a omáček.
Jak na nejlepší knedlíky? Uvařte je v páře!
Pouštíte se do přípravy domácích knedlíků a opakovaně se nedaří? Zkuste je uvařit v páře a úspěch je zaručen. Potřebovat budete hrnec a děrované sítko nebo pařáček (nebo přímo parní hrnec, pokud jej vlastníte, ale poradíte si i bez něj). Vaření knedlíků v páře s sebou nese řadu výhod:
- je to jednodušší způsob, jak knedlíky připravit, aby se povedly
- knedlíky se nerozvaří tak rychle, jako když byste je vařili ve vodě
- povrch knedlíků není po uvaření kluzký, ale hladký a suchý
- jsou nadýchanější
Nové chutě knedlíků, špecle i těstoviny
Knedlíky, noky, nebo placky se dají připravit na mnoho způsobů. Do knedlíků můžete pro dokonalou vláčnost a více chuti přidat na kostky nakrájený bůček a vytvořit tak lahodné špekové knedlíky. Noky zkuste připravit z žitné mouky, nebo do nich zapracovat dýňové pyré a připravit svěží a barevné dýňové noky.
- Tradiční bramborové lokše zkuste vyměnit za žitné placky se sýrem, nebo si do domu pusťte trochu orientální vůně, kterou s sebou nesou indické placky.
- Skvělou a oblíbenou přílohou jsou špecle, které můžete uvařit a podávat se sýrem či omáčkami, anebo zapéct. Navíc jsou jednoduché na přípravu!
- Blízkými příbuznými špeclí jsou domácí těstoviny. Vyžadují už trochu kulinářského cviku, ale s naším základním receptem na domácí těstoviny to ani tak není velká věda. Budete potřebovat hladkou mouku nebo semolinu (mouku z tvrdé pšenice). Stačí si pak už jen vybrat ten správný tvar těstovin.
- Chcete připravit super rychlou, vydatnou a lahodnou přílohu? Vyzkoušejte krupicové noky. Krupicové noky navíc poslouží nejen jako skvělá příloha, ale pochutnáte si na nich třeba i v polévce. Pokud máte doma čerstvou petrželku nebo pažitku, do těsta na noky je přidejte.
Tápete trochu, jakou mouku na co použít? Jak zacházet s celorznnou? Poradíme vám!
Celý popis