Suroviny
Postup
Do polévkového hrnce dejte vařit vodu, dvě cibule, celer, tři mrkve a část koření.
Do mírně vroucí vody vložte maso. Jeho povrch se teplem okamžitě stáhne a šťáva zustane uvnitř.
Vařte na mírnějším plameni doměkka (hrnec mužete částečne přiklopit).
Zbylou cibui a mrkev nastrouhejte nahrubo.
V kastrolu rozpusťte na středním plameni máslo. Přisypte zeleninu a zbylé koření, pár minu smažte, občas promíchejte.
Zeleninu poprašte moukou a stále míchejte, aby se spojila se základem a lehce osmažila.
Zeleninu zalijte trochou chladné vody, nebo - lépe - vývaru s masa. Získáte hustý základ jíšky ktorá bude díky zelenině a koření barevná a voňavá.
Směs rychle promíchejte na hladkou kašičku. Přilijte ještě trochu vody/vývaru a počkejte, až se prohřeje.
Přidejte passatu a loupaná rajčata, řádně promíchejte, kousky rozdrťte a nechte zlehka vařit asi čtvrt hodiny
Tip: Pokud omáčka příliš houstne, zřeďte ji trochou vody/vývaru.
Dochuťte, případně propasírujte a zjemněte smetanou.