Při bezlepkové dietě je knedlík jedním z největších zádrhelů, stejně jako omáčky, které se moukou často zahušťují. Svíčkovou přitom zahušťovat netřeba, stačí na to samotná zelenina. A knedlíky zvládnete z bezlepkové mouky jako nic. Tento bezlepkový recept jistě ocení každý, komu právě tato složka nedělá dobře.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Zeleninu na omáčku očistěte a nakrájejte na větší kostky. Ve větším hrnci rozehřejte máslo, vsypte špek či slaninu a opražte. Přidejte zeleninu a vše zvolna opékejte dozlatova. Obsah hrnce vyjměte do misky, do hrnce přilijte olej, je-li třeba. Maso osolte, opepřete a vložte do hrnce. Opečte jej ze všech stran dohněda. Do hrnce vraťte zeleninu, přidejte hořčici, vývar a koření. Hrnec zakryjte pokličkou nebo alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na 1,5–2 hodiny.
Mezitím na knedlíky promíchejte v míse mouku s burisony a solí, ve směsi udělejte důlek, do něj dejte vejce, cukr a droždí. Přilijte vlažnou vodu – zapracujte ji ve 2 dávkách, druhou přilévejte podle potřeby a rukou nebo v robotu pomocí hnětacího háku vypracujte lepivé řidší těsto (těsto kynutím zpevní). Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte těsto cca 30 minut kynout.
K nakynutému těstu přilijte olej a zapracujte jej, vznikne hladký bochánek. Ten opatrně poválejte na pomoučněné ploše a rozdělte na čtvrtiny. Z každé vytvarujte šišku dlouhou cca 15 cm a nechte 5 minut odpočívat. Knedlíky vkládejte do širokého hrnce s osolenou vodou těsně pod bodem varu a vařte 15–20 minut.
Hotové knedlíky vyjměte a ihned – už při vyndavání z hrnce – každý několikrát propíchněte špejlí, aby vyšla ven pára a knedlíky se nesrazily. Každý ihned na prkénku pomocí nitě překrojte a nakrájejte na plátky.
Měkké maso vyjměte a zabalte do alobalu. Ze základu odstraňte koření a zeleninu rozmixujte. Vmíchejte smetanu a na sporáku lehce provařte, aby se omáčka propojila, případně lehce svařila na požadovanou hustotu. Ochutnejte ji a podle chuti dolaďte cukrem, octem či citronovou šťávou a solí.
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a knedlíky, doplněné brusinkami a citronem, případně podle chuti i šlehačkou.