0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Česneková omáčka s uzeným masem

Česneková omáčka s uzeným masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Česneková omáčka s uzeným masem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2237 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 202 g
Tuky 108 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle skvělou omáčku nás naučila vařit šéfredaktorka Lucie Králová, která má recept od své maminky. Překvapilo nás, že nám tahle pochoutka doposud unikala!

Suroviny

uzené maso 500 g
uzená vepřová krkovice v celku
pepř celý 6 kuliček
nové koření 2 kuličky
bobkový list 2 ks
česnek 10 stroužků
máslo 50 g
sůl
muškátový oříšek
podle chuti
mouka pšeničná hladká 3 PL
smetana na vaření 200 ml
knedlíky houskové
k podávání, recept na domácí viz Recept navíc

Postup

1

Očištěné uzené maso zalijte vodou (cca 600 ml), přiveďte k varu a vařte spolu se vším kořením asi 30 minut na velmi mírném ohni. Pak si odměřte 500 ml vývaru a maso uchovejte teplé.

2

Zatímco se maso vaří, oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte česnek, osolte a nechte zesklovatět a rozvonět. Zaprašte moukou, promíchejte a za stálého míchání krátce opečte – měla by vzniknout bledá jíška. Poté postupně přilévejte vývar z uzeného masa a zašlehávejte ho metlou. Za stálého míchání vařte zhruba 15 minut.

3

Provařenou omáčku rozmixujte dohladka (jde to tyčovým mixérem přímo v rendlíku), vmíchejte smetanu a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s nakrájeným uzeným masem, doplněné plátky knedlíků. Můžete ozdobit nakrájenou pažitkou a petrželkou.

RECEPT NAVÍC
Domácí kynuté houskové knedlíky: V míse smíchejte 500 g hrubé mouky, špetku soli, 1 vejce, 10 g rozdrobeného droždí, špetku cukru a 250 ml vlažného mléka. Nechte asi 5 minut odpočinout. Pak uhněťte měkké těsto, přidejte 1 starší rohlík, nakrájený na kostičky, a nechte na teplém místě hodinu kynout. Potom vytvarujte 2–4 šišky stejného průměru a vařte je v osolené vroucí vodě 18 minut; v polovině vaření knedlíky otočte. Vyjměte je a po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára. Knedlíky neoschnou, když hotové šišky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit