Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kisel

Chladivý dezert, který můžete celé léto obměňovat podle zahrádky a nabídky tržiště.
Vydání: 2010/6
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 12 minut
P
Pohár Středoevropská

Ingredience

    • 150 g červeného rybízu (i mraženého)
    • 100 g malin (i mražených)
    • 100 g višní (i mražených)
    • 50 g krupicového cukru
    • 30 g kukuřičného škrobu

Příprava jídla

Omyté ovoce zbavte stopek a dejte do hrnce s cukrem a troškou vody. Nechte mírně vařit asi 10 minut. V troše vody (nebo džusu, pokud máte) rozmíchejte škrob, vlijte k ovoci a míchejte ještě asi dvě minuty, než směs zhoustne. Vychlaďte a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.

Něco navíc

  • Směs červeného ovoce, podávaná pěkně vychlazená během léta, pochází ze severního Německa či Skandinávie. V Polsku a Rusku se jí říká kisel, v Německu Rote Grütze. Je nakyslá, a proto se zalévá vanilkovou omáčkou či zmrzlinou.
  • Grütze znamená v překladu krupice, kterou se původně tato ovocná dobrota zahušťovala. Později se přistoupilo k zahušťování sagem a v posledních desetiletích obyčejným škrobem. Kisel se s želatinou většinou nedělá, protože by si měla zachovat tekutější, kulatou, měkkou konzistenci.
  • Klasickou kombinací jsou oba druhy rybízu, višně a maliny. Můžete si ale udělat i dezert z jahod a rebarbory nebo zelenou verzi – pro tu je základem angrešt a kiwi. Žlutou verzi vykouzlíte z meruněk, ananasu, banánů a manga.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář