
Kisel
Chladivý dezert, který můžete celé léto obměňovat podle zahrádky a nabídky tržiště.
Vydání: 2010/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 12 minut
Vaření: 12 minut
P
Ingredience
- 150 g červeného rybízu (i mraženého)
- 100 g malin (i mražených)
- 100 g višní (i mražených)
- 50 g krupicového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
Příprava jídla
Omyté ovoce zbavte stopek a dejte do hrnce s cukrem a troškou vody. Nechte mírně vařit asi 10 minut. V troše vody (nebo džusu, pokud máte) rozmíchejte škrob, vlijte k ovoci a míchejte ještě asi dvě minuty, než směs zhoustne. Vychlaďte a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.
Něco navíc
- Směs červeného ovoce, podávaná pěkně vychlazená během léta, pochází ze severního Německa či Skandinávie. V Polsku a Rusku se jí říká kisel, v Německu Rote Grütze. Je nakyslá, a proto se zalévá vanilkovou omáčkou či zmrzlinou.
- Grütze znamená v překladu krupice, kterou se původně tato ovocná dobrota zahušťovala. Později se přistoupilo k zahušťování sagem a v posledních desetiletích obyčejným škrobem. Kisel se s želatinou většinou nedělá, protože by si měla zachovat tekutější, kulatou, měkkou konzistenci.
- Klasickou kombinací jsou oba druhy rybízu, višně a maliny. Můžete si ale udělat i dezert z jahod a rebarbory nebo zelenou verzi – pro tu je základem angrešt a kiwi. Žlutou verzi vykouzlíte z meruněk, ananasu, banánů a manga.
Přidat komentář