0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kisel
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 517 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 121 g
Tuky 0 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chladivý dezert, který můžete celé léto obměňovat podle zahrádky a nabídky tržiště.

Suroviny

i mražený
maliny 100 g
i mražené
višně 100 g
i mražené
krupicový cukr 50 g
škrob 30 g
kukuřičný

Postup

1

Omyté ovoce zbavte stopek a dejte do hrnce s cukrem a troškou vody. Nechte mírně vařit asi 10 minut. V troše vody (nebo džusu, pokud máte) rozmíchejte škrob, vlijte k ovoci a míchejte ještě asi dvě minuty, než směs zhoustne.

2

Vychlaďte a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.

Něco navíc

  • Směs červeného ovoce, podávaná pěkně vychlazená během léta, pochází ze severního Německa či Skandinávie. V Polsku a Rusku se jí říká kisel, v Německu Rote Grütze. Je nakyslá, a proto se zalévá vanilkovou omáčkou či zmrzlinou.
  • Grütze znamená v překladu krupice, kterou se původně tato ovocná dobrota zahušťovala. Později se přistoupilo k zahušťování sagem a v posledních desetiletích obyčejným škrobem. Kisel se s želatinou většinou nedělá, protože by si měla zachovat tekutější, kulatou, měkkou konzistenci.
  • Klasickou kombinací jsou oba druhy rybízu, višně a maliny. Můžete si ale udělat i dezert z jahod a rebarbory nebo zelenou verzi – pro tu je základem angrešt a kiwi. Žlutou verzi vykouzlíte z meruněk, ananasu, banánů a manga.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč