Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kisel
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 517 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 121 g
Tuky 0 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chladivý dezert, který můžete celé léto obměňovat podle zahrádky a nabídky tržiště.

Suroviny

i mražený
maliny 100 g
i mražené
višně 100 g
i mražené
škrob 30 g
kukuřičný

Postup

1

Omyté ovoce zbavte stopek a dejte do hrnce s cukrem a troškou vody. Nechte mírně vařit asi 10 minut. V troše vody (nebo džusu, pokud máte) rozmíchejte škrob, vlijte k ovoci a míchejte ještě asi dvě minuty, než směs zhoustne.

2

Vychlaďte a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.

Něco navíc

  • Směs červeného ovoce, podávaná pěkně vychlazená během léta, pochází ze severního Německa či Skandinávie. V Polsku a Rusku se jí říká kisel, v Německu Rote Grütze. Je nakyslá, a proto se zalévá vanilkovou omáčkou či zmrzlinou.
  • Grütze znamená v překladu krupice, kterou se původně tato ovocná dobrota zahušťovala. Později se přistoupilo k zahušťování sagem a v posledních desetiletích obyčejným škrobem. Kisel se s želatinou většinou nedělá, protože by si měla zachovat tekutější, kulatou, měkkou konzistenci.
  • Klasickou kombinací jsou oba druhy rybízu, višně a maliny. Můžete si ale udělat i dezert z jahod a rebarbory nebo zelenou verzi – pro tu je základem angrešt a kiwi. Žlutou verzi vykouzlíte z meruněk, ananasu, banánů a manga.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč