Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do 30 minut Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 431 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 101 g
Tuky 0 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Chladivý dezert, který můžete celé léto obměňovat podle zahrádky a nabídky tržiště.

Suroviny

150 g
červený rybí i mražený
maliny 100 g
i mražené
višně 100 g
i mražené
krupicový cukr 50 g
škrob 30 g

Omyté ovoce zbavte stopek a dejte do hrnce s cukrem a troškou vody. Nechte mírně vařit asi 10 minut. V troše vody (nebo džusu, pokud máte) rozmíchejte škrob, vlijte k ovoci a míchejte ještě asi dvě minuty, než směs zhoustne. Vychlaďte a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.

Něco navíc

  • Směs červeného ovoce, podávaná pěkně vychlazená během léta, pochází ze severního Německa či Skandinávie. V Polsku a Rusku se jí říká kisel, v Německu Rote Grütze. Je nakyslá, a proto se zalévá vanilkovou omáčkou či zmrzlinou.
  • Grütze znamená v překladu krupice, kterou se původně tato ovocná dobrota zahušťovala. Později se přistoupilo k zahušťování sagem a v posledních desetiletích obyčejným škrobem. Kisel se s želatinou většinou nedělá, protože by si měla zachovat tekutější, kulatou, měkkou konzistenci.
  • Klasickou kombinací jsou oba druhy rybízu, višně a maliny. Můžete si ale udělat i dezert z jahod a rebarbory nebo zelenou verzi – pro tu je základem angrešt a kiwi. Žlutou verzi vykouzlíte z meruněk, ananasu, banánů a manga.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit