
Pohankové placičky
Recept z webu www.jime-bio.cz vyzkoušela a upravila Hanka Zemanová.
Vydání: 2010/8
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 25 minut
Vaření: 25 minut
P
Ingredience
- 200 g pohankové lámanky
- 2–3 lžičky soli na vaření lámanky
- 2 lžičky majoránky
- asi 5 stroužků česneku, drceného
- 2 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 malá mrkev, nakrájená nadrobno
- 1 konzerva krájených rajčat
- 2 malé cukety, nakrájené na plátky
NA OMÁČKU
Příprava jídla
1 Do lámanky nalijte vodu a slijte – nejprve raději bez cedníku, abyste se zbavili případných pohankových slupek.
2 Zalijte 500 ml osolené vody, přiveďte k varu, po pěti minutách stáhněte z ohně a nechte dojít pod pokličkou.
3 Ochuťte česnekem a majoránkou, přidejte vejce, promíchejte, opepřete a případně osolte. (Pokud je směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou nebo moukou.) Tvarujte placičky a smažte na tuku dozlatova.
4 Na omáčku zpěňte na 2 lžících olivového oleji půlku cibule a mrkev. Zalijte rajčaty. Osolte, opepřete a povařte asi 20 minut do zhoustnutí. Mezitím na zbylých 2 lžících oleje zpěňte druhou půlku cibule a přidejte cuketu. Osolte, opepřete a za stálého míchání opékejte asi 5–8 minut. Vmíchejte do omáčky a podávejte k placičkám.
2 Zalijte 500 ml osolené vody, přiveďte k varu, po pěti minutách stáhněte z ohně a nechte dojít pod pokličkou.
3 Ochuťte česnekem a majoránkou, přidejte vejce, promíchejte, opepřete a případně osolte. (Pokud je směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou nebo moukou.) Tvarujte placičky a smažte na tuku dozlatova.
4 Na omáčku zpěňte na 2 lžících olivového oleji půlku cibule a mrkev. Zalijte rajčaty. Osolte, opepřete a povařte asi 20 minut do zhoustnutí. Mezitím na zbylých 2 lžících oleje zpěňte druhou půlku cibule a přidejte cuketu. Osolte, opepřete a za stálého míchání opékejte asi 5–8 minut. Vmíchejte do omáčky a podávejte k placičkám.
NĚCO NAVÍC
- Do placiček můžete přidat osmahnutou cibulku s nastrouhanou mrkví a/nebo opečenou slaninu, šunku nebo uzené tofu. Směs pak do lámanky zapracujte pomocí šťouchadla na brambory.
- Upečte si nákyp: směs na placičky dejte do vymazaného pekáčku a zapečte. Můžete přidat slunečnicová semínka a lžíci vloček nori – dodají pokrmu spoustu živin.
Přidat komentář