Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pohankové placičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1806 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 193 g
Tuky 84 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z webu Jime-bio.cz vyzkoušela a upravila Hanka Zemanová. A teď si pohankové placičky můžete usmažit i vy. A je jen na vás, jestli je zvolíte jako přílohu k masu či zeleninové směsi, nebo si je vychutnáte s touto rajčatovou omáčkou.

Suroviny

pohanka 200 g
lámanka
sůl 2 ČL
na vaření lámanky
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 5 stroužků
drcený (nebo podle chuti)
vejce 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
olivový olej 4 PL
nadrobno
mrkev 1 ks
malá, nadrobno
malé, na plátky

Postup

1

Do lámanky nalijte vodu a slijte – nejprve raději bez cedníku, abyste se zbavili případných pohankových slupek.

2

Zalijte 500 ml osolené vody, přiveďte k varu, po pěti minutách stáhněte z ohně a nechte dojít pod pokličkou.

3

Ochuťte česnekem a majoránkou, přidejte vejce, promíchejte, opepřete a případně osolte. (Pokud je směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou nebo moukou.) Tvarujte placičky a smažte na tuku dozlatova.

4

Na omáčku zpěňte na 2 lžících olivového oleji půlku cibule a mrkev. Zalijte rajčaty. Osolte, opepřete a povařte asi 20 minut do zhoustnutí.

5

Mezitím na zbylých 2 lžících oleje zpěňte druhou půlku cibule a přidejte cuketu. Osolte, opepřete a za stálého míchání opékejte asi 5–8 minut. Vmíchejte do omáčky a podávejte k placičkám.

NĚCO NAVÍC

  • Do placiček můžete přidat osmahnutou cibulku s nastrouhanou mrkví a/nebo opečenou slaninu, šunku nebo uzené tofu. Směs pak do lámanky zapracujte pomocí šťouchadla na brambory.
  • Upečte si nákyp: směs na placičky dejte do vymazaného pekáčku a zapečte. Můžete přidat slunečnicová semínka a lžíci vloček nori – dodají pokrmu spoustu živin.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín