Recept z webu Jime-bio.cz vyzkoušela a upravila Hanka Zemanová. A teď si pohankové placičky můžete usmažit i vy. A je jen na vás, jestli je zvolíte jako přílohu k masu či zeleninové směsi, nebo si je vychutnáte s touto rajčatovou omáčkou.
Suroviny
Postup
Do lámanky nalijte vodu a slijte – nejprve raději bez cedníku, abyste se zbavili případných pohankových slupek.
Zalijte 500 ml osolené vody, přiveďte k varu, po pěti minutách stáhněte z ohně a nechte dojít pod pokličkou.
Ochuťte česnekem a majoránkou, přidejte vejce, promíchejte, opepřete a případně osolte. (Pokud je směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou nebo moukou.) Tvarujte placičky a smažte na tuku dozlatova.
Na omáčku zpěňte na 2 lžících olivového oleji půlku cibule a mrkev. Zalijte rajčaty. Osolte, opepřete a povařte asi 20 minut do zhoustnutí.
Mezitím na zbylých 2 lžících oleje zpěňte druhou půlku cibule a přidejte cuketu. Osolte, opepřete a za stálého míchání opékejte asi 5–8 minut. Vmíchejte do omáčky a podávejte k placičkám.
NĚCO NAVÍC
- Do placiček můžete přidat osmahnutou cibulku s nastrouhanou mrkví a/nebo opečenou slaninu, šunku nebo uzené tofu. Směs pak do lámanky zapracujte pomocí šťouchadla na brambory.
- Upečte si nákyp: směs na placičky dejte do vymazaného pekáčku a zapečte. Můžete přidat slunečnicová semínka a lžíci vloček nori – dodají pokrmu spoustu živin.