Pohankové placičky

Pohankové placičky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1054 kcal
Bílkoviny 31 g
Cukr 39 g
Tuky 78 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Recept z webu www.jime-bio.cz vyzkoušela a upravila Hanka Zemanová.

Suroviny

200 g
pohanková lámanka
sůl 2 ČL
na vaření lámanky
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 5 stroužků
cca, drcený
vejce 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
olivový olej 4 PL
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
malá, nadrobno
rajčata 1 ks
konzerva,krájená
cuketa 2 ks
malé, na plátky
1 Do lámanky nalijte vodu a slijte – nejprve raději bez cedníku, abyste se zbavili případných pohankových slupek.

2 Zalijte 500 ml osolené vody, přiveďte k varu, po pěti minutách stáhněte z ohně a nechte dojít pod pokličkou.

3 Ochuťte česnekem a majoránkou, přidejte vejce, promíchejte, opepřete a případně osolte. (Pokud je směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou nebo moukou.) Tvarujte placičky a smažte na tuku dozlatova.

4 Na omáčku zpěňte na 2 lžících olivového oleji půlku cibule a mrkev. Zalijte rajčaty. Osolte, opepřete a povařte asi 20 minut do zhoustnutí. Mezitím na zbylých 2 lžících oleje zpěňte druhou půlku cibule a přidejte cuketu. Osolte, opepřete a za stálého míchání opékejte asi 5–8 minut. Vmíchejte do omáčky a podávejte k placičkám.


NĚCO NAVÍC

  • Do placiček můžete přidat osmahnutou cibulku s nastrouhanou mrkví a/nebo opečenou slaninu, šunku nebo uzené tofu. Směs pak do lámanky zapracujte pomocí šťouchadla na brambory.
  • Upečte si nákyp: směs na placičky dejte do vymazaného pekáčku a zapečte. Můžete přidat slunečnicová semínka a lžíci vloček nori – dodají pokrmu spoustu živin.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit