Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Švestkové rozpeky

Popis receptu: 
Úžasně šťavnatý, nadýchaný a ukrutně návykový koláč :)
Autor: Anna Němcová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    1/2 kg polohrubé mouky, 150 g másla + na pokapání a vymazání, 50 g cukru (může být třtinového nebo ovocného, příp. mix), 2 žloutky, sůl, vanilka, asi 1/4 l mléka, 2 lžíce citronové šťávy, kůra z jednoho citronu, 40 g droždí (jedna kostka), švestky, mletý mák, cukr podle chuti (může být i třtinový nebo ovocný, příp. mix.)

Příprava jídla

Z cukru, kvasnic, 3 lžic teplého mléka a lžíce mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout. Mezitím si nachystáme prosátou mouku, osolíme ji. Nastrouháme do ní kůru. Zahřejeme mléko s vanilkou, rozpustíme máslo. Tekuté ingredience smícháme. Po vykynutí kvásku vše pečlivě zpracujeme do tužšího těsta. Nejlépe prohněteme hnětačem, nebo poctivě vařečkou, až je těsto hladké a dělá bublinky. Dáme do tepla vykynout (cca 45 minut). Poté znovu prohněteme a dáme opět kynout. Po dalších 45 minutách dáme těsto na vymazaný vyšší plech (jinak nám uteče na okrajích). Poklademe švěstkami, posypeme hustě mákem s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Dáme péct asi na 35 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
REKLAMA

Přidat komentář