„Pařížské rohlíčky podle receptu od mé kamarádky peču každoročně. Pro jeho bezkonkurenční chuť i vzpomínky – na pařížských rohlíčkách (a masovém vývaru) jsem před pár lety prožila období po porodu,“ prozrazuje editorka Šárka Hamanová. I když jejich příprava zabere o trochu víc času než u jiného vánočního cukroví, zaručujeme vám luxusní výsledek.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 150 °C, plech vyložte pečicím papírem.
V míse smíchejte vejce, ořechy, cukr a hladkou mouku. Směsí naplňte cukrářský sáček (nebo sáček z pevného igelitu s ustřiženým rohem) a přímo na plech tvarujte rohlíčky.
Pozvolna je pečte do světle hnědé barvy, trvá to asi 20 minut. Ještě zatepla je opatrně sundejte z plechu a nechte vychladnout. Potom je rozložte na tác nebo talíř.
V hrnci přiveďte k varu vodu a postavte na něj ohnivzdornou misku tak, aby se dnem nedotýkala hladiny.
Dejte do ní vejce, krupicový cukr, kakao a vyšlehejte na krém. Až trochu vychladne, zašlehejte do něj máslo. Krém dejte vychladit.
Část krému dejte do cukrářského sáčku a rychle ho nastříkejte na rohlíčky. Krém v rukou rychle povoluje a má pak tendenci stékat.
Ozdobené rohlíčky opět důkladně vychlaďte (můžete je i nechat trochu zamrazit) a pak je namočte v čokoládové polevě.
Komentáře
Dnes jsem je vyzkoušela. A od teď je zařadím do dalšího druhu na Vánoce. Výborné díky. Z.
Prosím, ten balíček polevy je na namáčení a opravdu jen lžíce mouky? Děkuji
Dobrý den, paní Procházková, ano, přesně tak, balíček polevy je na namáčení (můžete ovšem samozřejmě použít rozpuštěnou čokoládu). A lžíce mouky sedí, více jí není potřeba :-)!
Krásné svátky, redakce Apetitu
U mě zabodovaly, hned jak se objevily v časopisu. Byla to taková láska na první pohled. Od té doby je peču každé Vánoce, i když je to piplačka... A vždy rovnou z dvojité dávky ;)
Dobry den,nevim,kde jsem udelala chybu,ale krem mi z rohlicku stekal.I kdyz jsem ho nechala namrazit a nazdobene rohlicky jsem ihned odnasela na balkon do chladu,tak mi stejne povolil a rohlicky pak vypadali jako nevzhledna placka.Muzete mi poradit,kde je asi problem?
Dobrý den, Barboro, bohužel tohle cukroví je velmi citlivé na teploty. Rohlíčky musí být před nanášením dokonale vychladlé (a klidně je strčte před nanášením krému za okno (pokud je venku zima a není mokro), máslo do krému je potřeba zašlehávat změklé, ale ve chvíli, kdy je vaječná pěna o stejné teplotě jako máslo (tedy pokojové). Jedna čtenářka nám dokonce psala, že nanáší krém na rohlíčky v bavlněných rukavicích, protože krém v sáčku jí v teplejších rukách taje. Po nanasení krému zase dejte rohlíčky pořádně vychladit (za okno, do lednice, do mrazáku). A rozdělte si je třeba na dávky, ať se vám rohlíčky čekající na namočení do čokolády nerozpustí. Rozhodně si nechte zdobení rohlíčků na chvíli, kdy nebude rozpálená trouba a nebude zbytečně zvedat teplotu v kuchyni. Držíme palce, ať jsou rohlíčky na druhý pokus dokonalé, redakce Apetitu
Sarko prosim Vas na kolik rohlicku je tato davka? Mam to delat zrovna ze dvou davek?
Dekuji!
Milá Mirko, nejsem Šárka, ale ráda Vám odpovím. :) Z této dávky připravíte přibližně 20 rohlíčků.
Mně to vyšlo na 60 kousků 5cm velkých rohlíčkú a krému bylo tak na polovinu.
Byly vyborne, jen se nedozily Vanoc. Doporucuju dělat rohlíčky male nebo lépe dvojnásobne množství.