Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře s citrony & petrželkové brambory

Recept z Italské kuchařky od Marcelly Hazan je úplně snadný a božsky dobrý. Navíc je velmi dietní, protože se nepřidává žádný tuk – přesto je kuře šťavnaté a zlaté.

Vydání: 2011/4
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H25M
Pečení 1:25
Kuře Italská

Ingredience

    • 1 kuře (o váze zhruba 1,5 kg)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 menší biocitrony

    NA PETRŽELKOVÉ BRAMBORY

    • 1 kg brambor
    • šťáva z 1 citronu
    • 4 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • špetka drceného chilli
    • 1 lžička oregana
    • svazek petrželky, nasekané

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 195 °C. Kuře omyjte a odkrojte volně visící kůži. Nechte okapat a pak kuře uvnitř i zvenčí důkladně vysušte papírovými utěrkami.

2 Řádně osolte a přiměřeně opepřete – sůl a pepř vetřete do kůže i břišní dutiny. Citrony přitlačte a poválejte po stole, aby se uvnitř uvolnila šťáva. Propíchejte hustě párátkem nebo vidličkou, v každém by mělo být nejméně dvacet dírek.

3 Oba citrony vložte do břišní dutiny. Otvor zašijte nebo spíchněte párátky. Uzavřete dobře, ale nikoli zcela vzduchotěsně, aby kuře při pečení neprasklo. Kuchyňským provázkem svažte nohy.

4 Položte kuře do pekáče prsíčky dolů a vložte do horní třetiny předehřáté trouby. Není třeba podlévat. Po 30 minutách opatrně obraťte; dávejte pozor, aby se neprotrhla kůže. Pečte dalších 30–35 minut. Pokud není kůže nikde porušená, kuře se při pečení nafoukne jako míč (když se to nepodaří, nevadí, chuť to neovlivní) a pustí a šťávu.

5 Pak zvyšte teplotu na 220 °C a dopékejte ještě asi 20 minut dozlatova.

6 Mezitím připravte brambory. Oloupejte je (pokud mají pěknou slupku, není to nutné), nakrájejte na měsíčky a ve vyšším plechu je promíchejte s citronovou šťávou, olejem, česnekem, chilli, oreganem a osolte. Podlijte 200 ml teplé vody a dejte je na spodní mřížku péct ke kuřeti. Občas obraťte. Asi po 40 minutách, když jsou zlaté, je promíchejte s petrželkou a vraťte ještě na 5 minut do trouby.

7 Brambory rozdělte na talíře, přidejte porce kuřete a přelijte ho vypečenou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Při takhle jednoduché úpravě masa záleží na jakosti masa. Nejlepší bude biokuře nebo kuře domácí darované. Jinak kupte nejlépe kukuřičné či selské kuře.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborový salát

Smažené jehněčí kotlety

Kůzlečí pečeně s bramborami

Králičí roláda na mléce

REKLAMA

Přidat komentář