20 nejlepších ořechových moučníků

ZDROJ:
ImageProfessionals
Ořechy využijeme nejen jako hlavní surovinu spousty dezertů, pečiva i slaných pokrmů, ale poslouží také jako jednoduchá dekorace. Najdeme v nich spoustu zdraví prospěšných látek a takzvané zdravé tuky.
Ořechy mají všestranné využití v kuchyni. Můžete je použít ve sladkých i slaných pokrmech, umí vytvořit základ omáčky či korpusu stejně jako jídlo jenom vyladit nebo doplnit o křupavý element. Z ořechů se vyrábějí rostlinná nemléka a bezlepkové mouky.
Ořechy se hodí do nejrůznějších koláčů, bábovek, košíčků, dortů, řezů a sušenek. Výtečné jsou v kombinaci s čokoládou, karamelem, javorovým sirupem, medem, rozinkami, jablky, fíky a dalším ovocem.
- Vlašské ořechy prospívají pokožce, vlasům a nehtům, protože obsahují vitamíny skupiny B, pomáhají regulovat tlak i cholesterol a navíc zklidňují pošramocené nervy. Jsou asi nejdostupnějším druhem ořechů u nás a vynikají svou jemnou nahořklou chutí, která vynikne například v kombinaci se sýry. Vyzkoušejte například rizoto s gorgonzolou nebo si z nich připravte klasické pařížské ořechy.
- Lískové oříšky pomáhají dobrému stavu srdce, obsahují vitamín E a jsou bohaté na vlákninu, hořčík, vápník a zinek. Jsou nedílnou součástí ořechových pomazánek a náplní, griliáše nebo nugátu.
- Mandle jsou skvělým zdrojem bílkovin a jejich lahodnou chuť si můžete vychutnat například v marcipánu, perfektní jsou také v paštikách a posypkách třeba na pstruha.
- Pekanové ořechy se k nám dovážejí a platí za cennější zboží. Mají sladkou máslovou chuť a jemnou konzistenci, chutí a tvarem trochu připomínají vlašáky. Používají se do pájů a salátů.
- Kešu jsou velmi populární v indické kuchyni. S oblibou se přidávají do kari a ke kuřecímu masu.
- Z pistácií se připravuje jedna z nejoblíbenějších zmrzlin, hodí se však i do omáčky na těstoviny.
- Bez piniových se zase neobejde žádné správné bazalkové pesto, přidávají se do salátů nebo do telecí rolády.