Domácí nutela
Do hodiny
Velmi snadné
Ořechy mají skvělé využití. Vedle salátů, chlebů a jiného slaného pečiva platí za skvělou surovinu do moučníků a dezertů. Ořechové nádivky, náplně, zmrzliny, rohlíčky, perníčky, sušenky i bábovky – v těch všech umí ořechy sehrát svůj part.
Ořechy mají všestranné využití v kuchyni. Můžete je použít ve sladkých i slaných pokrmech, umí vytvořit základ omáčky či korpusu stejně jako jídlo jenom vyladit nebo doplnit o křupavý element. Z ořechů se vyrábějí rostlinná nemléka a bezlepkové mouky.
Vlašáky jsou skvělou surovinou do dezertů, cukroví, salátů i slaných jídel. Jejich konzumací prospějete pokožce, vlasům a nehtům, protože obsahují vitamíny skupiny B. Pomáhají regulovat tlak i cholesterol a navíc zklidňují pošramocené nervy. Jsou nejdostupnějším druhem ořechů u nás a vynikají svou jemnou nahořklou chutí, která dokonale doprovází sýry.
Lískové ořechy mají skvělou chuť a široké možnosti uplatnění. Když je orestujete na sucho, zvýrazníte jejich chuť. Lískáče napomáhají dobrému stavu srdce, obsahují vitamín E a jsou bohaté na vlákninu, hořčík, vápník a zinek.
Díky své jemné chuti jsou univerzálně použitelné a mají široké použití do sladkých i slaných pokrmů.
Pekany se k nám dovážejí a platí za cennější zboží. Mají sladkou máslovou chuť a jemnou konzistenci, chutí a tvarem trochu připomínají vlašáky. Používají se do pájů, koláčů a dalšího sladkého pečiv i salátů.
Kešú ořechy jsou populární v indické kuchyni. Nepatří mezi klasické skořápkové plody, rostou jednotlivě pod „jablkem“.
Zdroj informací: časopis Apetit