Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Obrácený fíkový dort

Rozmarýn ve sladkém dezertu krásně rozehraje chuti. V redakci koláč zmizel okamžitě.

Vydání: 2011/9
Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 6-12
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Dort Italská

Ingredience

    • 90 g másla
    • 125 g třtinového cukru
    • 10 zralých černých fíků, beze stopek
    • 2 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného nadrobno
    • 3 lžíce pekanových nebo vlašských ořechů
    • 125 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku + sůl
    • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
    • 225 g krupicového cukru
    • 4 lžíce citronové šťávy
    • strouhaná kůra ze 2 biocitronů
    • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 175 °C. Dejte máslo do pečicí formy o průměru 23 cm a vložte ji do horké trouby, aby se máslo rozpustilo. Asi po 5 minutách formu vyjměte z trouby a rovnoměrně ji vysypte třtinovým cukrem. Poklaďte rozpůlenými fíky řezem dolů a posypte lžičkou rozmarýnu. Mezery vyplňte ořechy.

2 V míse promíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Zvlášť ušlehejte z bílků pevný sníh.

3 V jiné míse vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do pěny. Přidejte citronovou šťávu i kůru, vanilkový extrakt i zbylou lžičku rozmarýnu a znovu prošlehejte. Přidejte sypkou směs a dobře promíchejte. Opatrně po dvou částech zapravte sníh z bílků. Těsto dejte do formy na fíky a povrch uhlaďte.

4 Pečte v troubě 40 minut dozlatova; až zapíchnutá dřevěná špejle vyjde čistá, formu s koláčem vyjměte a nechte na roštu chladnout 10 minut. Pak nožem uvolněte boky a opatrně překlopte na servírovací talíř. Podávejte horké nebo při pokojové teplotě.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Fíky & mozzarella

Rozpečené medové fíky

Čokoládovo-fíková buchta

Poháry s fíky a ricottou

Kuřecí kapsa plněná fíky

Fíkový koláč s mascarpone

REKLAMA

Přidat komentář