Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4074 kcal
Bílkoviny 116 g
Cukr 306 g
Tuky 235 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V těstě není žádná mouka, takže tuhle buchtu můžete směle podávat i celiakům.

Suroviny

fíky 250 g
6–12 zelených fíků na ozdobu
mouka pšeničná hladká
bezlepková
máslo 2 PL
na opečení plus na vymazání
vejce 5 ks
moučkový cukr 100 g
na poprášení
vanilkový extrakt 1 ČL
mandle 200 g
mleté
čokoláda na vaření 180 g
najemno strouhaná
citron 1 ks
nastrouhaná kůra, nebo 1–2 lžičky sušené
škrob 50 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g

Zelené fíky (6–12, záleží na jejich velikosti) omyjte, osušte a lehce je obalte v mouce. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a fíky na něm opékejte 3–4 minuty za opatrného obracení. Vyjměte a dejte stranou.

Omyjte 250 g fíků, osušte je, odstopkujte a nakrájejte nahrubo. Vejce s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem dejte do mísy a šlehejte ručním šlehačem aspoň 5 minut, až směs napění, zesvětlá a nabude.

V jiné míse smíchejte mleté mandle, nastrouhanou čokoládu, citronovou kůru, škrob, pokrájené fíky a kypřicí prášek. Po částech do směsi opatrně vmíchejte našlehaná vejce.

Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přendejte do máslem vymazané formy o velikosti 22 x 22 cm (nebo 18 x 28 cm) a do těsta umístěte opečené fíky (nechte mezi nimi rozestupy). Buchtu pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout, nakrájejte na pruhy a před podáváním pocukrujte.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit