V těstě není žádná mouka, takže tuhle buchtu můžete směle podávat i celiakům.
Suroviny
1 Zelené fíky (6–12, záleží na jejich velikosti) omyjte, osušte a lehce je obalte v mouce. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a fíky na něm opékejte 3-4 minuty za opatrného obracení. Vyjměte a dejte stranou.
2 Omyjte 250 g fíků, osušte je, odstopkujte a nakrájejte nahrubo. Vejce s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem dejte do mísy a šlehejte ručním šlehačem aspoň 5 minut, až směs napění, zesvětlá a nabude.
3 V jiné míse smíchejte mleté mandle, nastrouhanou čokoládu, citronovou kůru, škrob, pokrájené fíky a kypřicí prášek. Po částech do směsi opatrně vmíchejte našlehaná vejce.
4 Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přendejte do máslem vymazané formy o velikosti 22 x 22 cm (nebo 18 x 28 cm) a do těsta umístěte opečené fíky (nechte mezi nimi rozestupy). Buchtu pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout, nakrájejte na pruhy a před podáváním pocukrujte.