0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fíkový koláč s mascarpone
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 16
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6576 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 788 g
Tuky 304 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Linecké těsto, krém z mascarpone a šťavnaté fíky – co víc si přát?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
máslo 150 g
vejce 1 ks
žloutek 2 ks
krupicový cukr 75 g
sůl
fíkový džem 6 PL
citronová kůra 1 ČL
víno bílé 2 PL
dezertní
mascarpone 250 g
moučkový cukr 2 PL
fíky 24 ks
černé, menší kusy bez stopky, na čtvrtky

1 V kuchyňském robotu promixujte na drobenku mouku, kostičky studeného másla, cukr a špetku soli. Přidejte vejce a žloutky a mixujte tak dlouho, až vznikne soudržné těsto. Zabalte ho do plastové fólie a nechte v chladničce 30 minut odpočinout.

2 Fíkový džem v kastrůlku promíchejte s citronovou kůrou a portským, přiveďte k varu, vypněte a nechte vychladnout. Mascarpone utřete s moučkovým cukrem.

3 Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 24 cm. Propíchejte dno, zakryjte ho papírem na pečení, posypte suchými fazolemi a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Odstraňte fazole a papír a dejte koláč ještě do trouby na 2 minuty dopéct. Nechte vychladnout.

4 Na dno koláče rozprostřete vrstvu mascarpone a dejte na 10 minut do mrazáku. Vyjměte a opatrně potřete ochuceným fíkovým džemem (trochu si odložte). Pak na koláč navrstvěte čtvrtky fíků, potřete zbytkem ochuceného džemu a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit