Fíkový koláč s mascarpone

Fíkový koláč s mascarpone

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4637 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 357 g
Tuky 304 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Linecké těsto, krém z mascarpone a šťavnaté fíky – co víc si přát?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
máslo 150 g
vejce 1 ks
žloutek 2 ks
krupicový cukr 75 g
sůl
fíkový džem 6 PL
citronová kůra 1 ČL
nejlépe z bio citronu
víno červené 2 PL
bílé nebo jiné dezertní
mascarpone 250 g
moučkový cukr 2 PL
24 ks
černé fíky menší kusy bez stopky, na čtvrtky

1 V kuchyňském robotu promixujte na drobenku mouku, kostičky studeného másla, cukr a špetku soli. Přidejte vejce a žloutky a mixujte tak dlouho, až vznikne soudržné těsto. Zabalte ho do plastové fólie a nechte v chladničce 30 minut odpočinout.

Fíkový džem v kastrůlku promíchejte s citronovou kůrou a portským, přiveďte k varu, vypněte a nechte vychladnout. Mascarpone utřete s moučkovým cukrem.

Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 24 cm. Propíchejte dno, zakryjte ho papírem na pečení, posypte suchými fazolemi a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Odstraňte fazole a papír a dejte koláč ještě do trouby na 2 minuty dopéct. Nechte vychladnout.

Na dno koláče rozprostřete vrstvu mascarpone a dejte na 10 minut do mrazáku. Vyjměte a opatrně potřete ochuceným fíkovým džemem (trochu si odložte). Pak na koláč navrstvěte čtvrtky fíků, potřete zbytkem ochuceného džemu a podávejte.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit