Fíkový koláč s mascarpone

Fíkový koláč s mascarpone

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4637 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 357 g
Tuky 304 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Linecké těsto, krém z mascarpone a šťavnaté fíky – co víc si přát?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
máslo 150 g
vejce 1 ks
žloutek 2 ks
krupicový cukr 75 g
sůl
fíkový džem 6 PL
citronová kůra 1 ČL
nejlépe z bio citronu
víno červené 2 PL
bílé nebo jiné dezertní
mascarpone 250 g
moučkový cukr 2 PL
24 ks
černé fíky menší kusy bez stopky, na čtvrtky

1 V kuchyňském robotu promixujte na drobenku mouku, kostičky studeného másla, cukr a špetku soli. Přidejte vejce a žloutky a mixujte tak dlouho, až vznikne soudržné těsto. Zabalte ho do plastové fólie a nechte v chladničce 30 minut odpočinout.

Fíkový džem v kastrůlku promíchejte s citronovou kůrou a portským, přiveďte k varu, vypněte a nechte vychladnout. Mascarpone utřete s moučkovým cukrem.

Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 24 cm. Propíchejte dno, zakryjte ho papírem na pečení, posypte suchými fazolemi a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Odstraňte fazole a papír a dejte koláč ještě do trouby na 2 minuty dopéct. Nechte vychladnout.

Na dno koláče rozprostřete vrstvu mascarpone a dejte na 10 minut do mrazáku. Vyjměte a opatrně potřete ochuceným fíkovým džemem (trochu si odložte). Pak na koláč navrstvěte čtvrtky fíků, potřete zbytkem ochuceného džemu a podávejte.

Apetit magazín

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit